Közös tulajdont megszüntetni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell közös tulajdont megszüntetni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/CouplesPartners_g216-Man_And_Woman_Yelling_p72064.html

Van valamid, ami közös valakivel? Szeretnéd ezt a helyzetet megszüntetni, mert "közös lónak túrós a háta" a népi mondás szerint? Nem tudod hogyan csináld? Akkor adunk ehhez 1-2 tippet, és biztatunk: ez lehetséges, nem kell örökké így maradnia...

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézzük meg, mi az ami közös tulajdonodban áll. Egy ingatlan? Egy szerzői jog? Egy nagy értékű vagyontárgy? Esetleg egy üdülési jog? Annyi féle közös tulajdon létezhet, ettől függ, hogyan tudod majd ezt megszüntetni. Mindig arra kell törekedni, hogy a dolgot valójában, azaz természetben osszátok meg. Ez a logikus megoldás, és a jog is ezt támogatja majd. Ha ez nem lehetséges, akkor fizessétek ki egymást.
 2. A leggyorsabb út mindig a közös megegyezés. Azaz: üljetek össze a tulajdonostársa(id)dal, és beszéljétek meg, mi lenne, ha megszüntetnétek ezt a helyzetet. Ha megállapodásra jutottatok, ezt azonnal írjátok le (legjobb lenne ehhez egy jogászt is igénybe venni). Jó lenne teljes bizonyító erejű okiratba foglalni a megállapodást, hogy később se lehessen vita ennek eredetiségén.
 3. Ha nem tudtok megállapodni, akkor mindaddig, amíg nem lesz ilyen a továbbiakban sem, vagy bíróság nem mondja ki a közös tulajdon megszűnését egy ítéletben, a meglévő állapot marad fenn. (Tehát pl. a válóper végéig, vagy a közös tulajdon megszüntetésére indított polgári perben megszülető jogerős ítéletig.)
 4. Lehetséges az is, ha nincs megállapodás, mert a tulajdonostársad "csak" nem akar veled együttműködni (bármifajta ésszerű érv nélkül), te pedig semmiképpen nem szeretnél tovább közösködni, hogy bírósághoz fordulsz. Itt egy úgynevezett keresetlevélben kérheted, hogy a bíróság mondja ki a közös tulajdon megszüntetését. Persze majd neked kell bizonyítanod, hogy miért nem áll érdekedben ennek fenntartása, és hogyan próbáltál méltányos egyezséget kezdeményezni a tulajdonostársa(id)dal. A jogerős ítélet lesz az az okirat, amivel kérheted a közös tulajdon megszüntetését.

[szerkesztés] Tippek

 • A tárgyalásokat, ajánlatokat lehetőleg dokumentáld. Nem "nagy jegyzőkönyvekre" gondolok, de mentsd el az e-mailjeidet, amiben ajánlatot tettél, és amiben a másik fél válasza volt. Ez még egy perben is jól jöhet. Vegyetek fel memót a megbeszélésről. Ez sem ördöngösség...
 • Mindig ésszerű ajánlatot tegyél, előre gondold ki, vajon a másik félnek mi lehetne előnyös, ami miatt elgondolkodna az ajánlatodon.
 • Ne add fe, az első elutasítás után. Készíts egy B tervet is, és próbálkozz ismét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Stratégiai terv ahhoz, hogy pontosan mit szeretnél elérni.
 • Kommunikációs tehetség, hogy jól egyezkedj, és ne vitát gerjesszél.
 • Egy jó ügyvéd itt elengedhetetlen lesz majd.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem sikerül megállapodnod a közös helyzet megszüntetéséről, még a pereskedés előtt kérd ki a hozzáértők véleményét arról, ők mit tennének a helyedben.
 • A perre előre készülj fel, nem lesz könnyű. Kérj jogi tanácsot, pláne ha ingatlan megosztásról van szó.
 • Ne feledd: ingatlan megosztásához nem elég a megállapodás vagy az ítélet. A földhivatalban a tulajdoni lapon is át kell vezettetni a változást. Amíg ez nem történik meg, az van, ami a tulajdoni lapon látszódik!
 • Tudnod kell: a bíróság sosem fog olyan megoldást a felekre erőltetni, melyet egyik fél sem akar. A pénzbeli megváltásban pedig csak akkor reménykedj, ha a természetbeni megosztás a bíró szerint sem lehetséges, légy tehát körültekintő, amikor a saját dolgodat ítéled meg.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag