Köszönni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell köszönni?

Koszones-etikett.jpg
Sajnos ma már egyre kevésbé köszönünk egymásnak. Míg régen falun például még mindenki köszönt az idegeneknek, és persze az idegenek is köszöntek, addig mára ez is erősen visszaszorult. Pedig a köszönés alapvető illedelmesség.

A gyerekeket is egyre kevésbé tanítják meg a szülők arra, hogy hogyan kell köszönni, és ezért sokuk zavarba jön, ha valakinek köszönnie kell – nem feltétlenül arról van tehát szó, hogy nem akar. Ismerjük meg a legfontosabb szabályait a köszönésnek, és tanítsuk meg rá a gyermekeinket is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig viszonozd a köszönést!
 2. Köszönj mindig érthetően. Ne motyogj, morogj! Ez nagyon tiszteletlennek tűnik. Ha nem tudod, pontosan mit is kellene köszönnöd, még akkor is jobb, ha a helytelen köszönést választod, mintha látszólag odavetnél egy köszönést.
 3. Ha nem tudod, hogy magázódva vagy tegeződve köszönj, inkább magázódj. Ha tévedtél, ez kevésbé sértő, és az illető majd úgyis szól, hogy nyugodtan tegezd. A Jó reggelt!, Jó napot! Jó estét! Jó éjt! köszönések nagyjából semlegesek, így ezek jó lehetőséget adnak ilyen helyzetben.
 4. Ha belépünk egy helyiségbe, és ott már vannak, nekünk illik előbb köszönni. Ha pedig mi távozunk előbb, akkor is nekünk kell előbb elköszönni.
 5. Ismerjük a köszönés sorrendjét:
  • A férfiak előre köszönnek a nőnek.
  • A fiatalabb előre köszön az idősebbnek.
  • A beosztott előre köszön a vezetőnek, az alacsonyabb társadalmi rangú a magasabb társadalmi rangban lévőnek.
  • Persze vannak esetek, amikor ezek a szerepek keverednek. A fiatal lány inkább előre köszönjön az idősebb férfinak, a fiatalabb vezető az idősebb beosztottnak, a férfi vezető a női beosztottnak. De ha nem vagyunk biztosak ilyen helyzetben, nyugodtan köszönjünk előre, az még mindig kevésbé rossz.
 6. Általános köszönés a Jó reggelt (kívánok)!, a Jó napot (kívánok)!, a Jó estét (kívánok)! és a Jó éjszakát (kívánok)!, valamint elköszönéskor a Viszontlátásra! A Viszlát! már pongyolább, ezért inkább jó ismerősök között lehet használni. Ha valakit tegezünk, akkor a Szia! és a Szervusz! a megfelelő, akárcsak gyerekek esetében.
 7. Bizonyos esetekben használhatunk más köszönési módot. Például a bányászok „Jó szerencsét” mondanak egymásnak, míg a reformátusok „Áldás, békesség” köszöntést használnak egymás között.
 8. A köszönéshez kapcsolódhat kézfogás, kézcsók és kalapemelés is.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha külföldre utazunk, érdemes utána néznünk, hogy ott milyen illemszabályok vonatkoznak a köszönésre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Az illemszabályok ismerete

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne köszönj dohányozva vagy zsebre dugott kézzel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások