Körömgombát kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a körömgombát?

Koromgomba.jpg
A körömgomba szinte népbetegség Magyarországon. Kiváltképp azért veszélyes, mert sokan észre sem veszik a kialakulását, és észrevétlenül adják át másoknak, fürdőkben, strandokon, főleg a nyári szezonban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hogyan lehet felismerni a körömgombát? Két fő típusa van, amelyek különböző tüneteket produkálnak:
  1. Fonalas gomba: ez általában a körmök szabad széle felől indul, megvastagítja a körmöt, barázdálttá és sárgás-barnás színűvé teszi. Jellegzetessége továbbá, hogy körömvágáskor, reszeléskor a megvastagodott köröm alól fehér, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani.
  2. Sarjadzó gomba: a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyedző gyulladás. Cukorbetegek vagy keringési zavarokkal küzdők hajlamosabbak rá.
 2. Hogyan kezeljük?
  1. A legfontosabb a gombaellenes krém, ecsetelő, körömlakk vagy gyógyszer használata, amely megszünteti a fertőzést. Ezek egy része, akár recept nélkül is kapható.
  2. Az egyik leghatásosabb házi praktika az ecet és fokhagyma kettőse: naponta kétszer bedörzsölni fokhagymazúzalékos-ecetes vattával a körmöt, egy kicsit alá is érdemes nyomkodni. És hetente egyszer 30 perces lábfürdő: 20%-os ecet, lavórban víz és egy nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva. Végül a szagtalanítás érdekében: szódabikarbónás vízben kell kiáztatni a lábat.
  3. Teafaolaj: fertőtlenítő hatású, természetes megoldás. Többnyire csak a 100%-os teafaolaj használ. Kis fülpucoló pálcikára egy cseppet cseppentve be kell kenni az egész körmöt és környékét. A köröm alá sem árt juttatni belőle. Ha úszás után bekenjük a veszélyeztetett területeket a lábon, megelőző szerként is funkcionál.
  4. Fertőtlenítsük a cipőnket! Ehhez általában formaldehidet használnak. Patikában beszerezhető, a cipő orrába kell tenni egy átitatott vattapamacsot, aztán egy zárt fóliában tartani 2 napig. Utána szintén 2-3 napig szabad levegőn kiszellőztetni. Ha érzékenyek vagyunk a formalinra, használjunk grapefruit mag cseppet a fertőtlenítéshez!
 3. Mit tegyünk, hogy ne térjen vissza a körömgomba?
  1. Lefekvés előtt alaposan mossuk meg, és töröljük teljesen szárazra a lábunkat, és kenjük be gombaellenes termékkel!
  2. Amint kicsit melegebb az idő nyitott, szellőző cipőt viseljünk, a legjobb a szandál!
  3. Ha zoknit viselünk, csakis 100% pamut zoknit hordjunk, és azt is azonnal cseréljük le, ha egy kicsit is beleizzadt a lábunk!
  4. Mindig viseljünk papucsot, ha nyilvános öltözőben vagy fürdőben járunk!

[szerkesztés] Tippek

 • A műköröm használata növeli a gombásodás kialakulásának esélyét, mivel a köröm nem tud megfelelőképpen szellőzni. Ezért van az, hogy elsősorban a lábon alakul ki koromba, mivel sokan még nyáron is zárt cipőt viselnek, így a láb nem tud kellőképpen szellőzni.
 • A vízben áztatás is jelentősen növeli a gombásodás veszélyét, azért gyakrabban alakul ki körömgomba a gyakorlott háziasszonyoknál, akik sokat mosogatnak vagy épp krumplit pucolnak.
 • A körömgomba leggyakoribb oka, hogy valaki megsérti a körmöt, pl. ráesik valami, felszakad, túl rövidre vágja, így szabad felületen érintkezik a köröm mindennel, így nyilvános helyen könnyen összeszedheti a gombát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gombaellenes krém, ecsetelő, körömlakk vagy gyógyszer
 • nyitott, jól szellőző cipő
 • ecet és fokhagyma
 • teafaolaj
 • formaldehid vagy grapefruit mag csepp

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindenképpen kezelni kell a körömgombát, mivel idővel a fertőzés maradandó károsodást okozhat a körmön vagy körömágyon!
 • A gombaölő gyógyszerek gyakran komoly mellékhatásokkal járhatnak, ezért mindenképp érdemes orvosi felügyelet mellett szedni a gyógyszert. Máj- és szívproblémákkal küzdő betegeknél, illetve terhesség és szoptatás esetén nem alkalmazhatóak.
 • A beteg körömre soha ne kenjünk körömlakkot, mert ez akadályozza a szellőzést és a gyógyulást!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások