Könyvtárazni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Könyvtárazni?

Konyvtar-0424.jpg
A vizsgaidőszak és a szakdolgozat leadási határidejének közeledtével mindig aktuális téma, hogy hogyan kell megkeresni és kiválogatni a szükséges szakirodalmat. Ez az útmutató segíthet, ha nincs elég rutinod a könyvtárazással kapcsolatban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tájékozódj otthon! Először próbáld felmérni az internet, a tanáraid és hozzáértő ismerőseid segítségével, hogy milyen könyvekre lehet szükséged.
 2. Kutasd fel, hogy milyen könyvtárak vannak a környékeden, és iratkozz be legalább egybe! Ha egyetemista vagy, próbáld ki a suli könyvtárát, az oda járó diákoknak általában minimális összegbe kerül a regisztráció.
 3. Ismerd meg a könyvtár rendszerét! Járj körbe, hogy fel tudd mérni, milyen rendszert követ a polcok számozása.
 4. Használd a könyvtári katalógust! A könyvtárban általában ki vannak helyezve számítógépek, amelyek ingyenesen használhatóak. Ezeken meg tudod keresni, hogy a könyvek, amelyekre szükséged van, megtalálhatóak-e a könyvtárban. A könyv címe mellett az is fel van tüntetve, hogy van-e belőle kölcsönözhető példány, és ha mind ki lett véve, mikorra várható a visszakerülés.
 5. Egyszerre több könyvet keress! Nem túl praktikus minden könyv után visszaszaladgálni a számítógéphez, és időközben el is foglalhatják mások, ezért jegyzeteld ki egy papírra a szükséges könyvek helyét, és úgy keresd meg őket.
 6. Ellenőrizd, hogy kölcsönözhető könyvet válassz! Általában vannak olyan könyvek is, amelyek csak helyben használhatóak. Megspórolsz magadnak egy-két felesleges kört, ha ennek időben utánanézel.
 7. Vidd oda a könyvtáras hölgyhöz a könyveket. Fontos, hogy mindig nálad legyen a könyvtárjegyed, mert különben nem fogod tudni elvinni a kiválasztott olvasnivalókat.
 8. Időben vidd vissza a könyveket! Ha a kölcsönzési idő után viszed vissza a kölcsönzött dolgokat, büntetést kell fizetned.

[szerkesztés] Tippek

 • A könyvtárak online katalógusát otthon is tudod böngészni. Ellenőrizd, hogy bent van-e a szükséges könyv, mielőtt elindulsz!
 • Az egyetemi könyvtárakat általában olyanok is használhatják, akik nem járnak az adott oktatási intézménybe. Telefonálj oda, hogy van-e ilyen lehetőség, és ha igen, vedd igénybe bátran!
 • Vannak olyan művek, amelyeket csak helyben lehet használni. Ilyen esetekben se ess kétségbe! Vidd magaddal a laptopod, vagy használd az egyik könyvtári gépet, és készíts jegyzeteket a könyvtárban.
 • A kölcsönzések meghosszabbítására általában van lehetőség. Ezt meg tudod tenni telefonon vagy online a könyvtár honlapján, ha belépsz a kártyádon található azonosítóddal.
 • Ha nincs bent a szükséges könyv, kérj rá előjegyzést! Jelezni fogják, ha visszakerült a könyvtárba, és elteszik neked egy rövid időre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Papír
 • Toll
 • Pénz a regisztrációhoz
 • Könyvtár tagsági kártya

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Óvatosan a késéssel! Minél később viszed vissza a kikölcsönzött könyvet, annál többet kell majd érte fizetned.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Fru