Kártérítést kérni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell kártérítést kérni?

Ha valaki vagy valami kárt okoz(ott) neked, akkor neked kártérítés jár. No de hogyan kell elkezdeni egyáltalán? Kihez kell először menni? Kell-e írni valakinek? Hogyan találod meg azt, aki majd fizetni fog? és vajon: mennyi ideig tart majd ez az egész? No és még pénzembe is kerül? Rengeteg új kérdéssel kerülsz szembe ilyen helyzetben. Igyekszünk most megmutatni az utat, merre indulj el...

[szerkesztés] Lépések

 1. Amint észleled, hogy kárt szenvedtél, próbáld meg felmérni egészen pontosan, mi mindenben károsultál (a vagyonod vagy a személyed lesz az, amiben értékcsökkenést vagy állapotromlást kell, hogy tapasztalj).
 2. A kárt sok minden okozhatja. Ha megállapítottad, hogy kárt szenvedtél, keresd meg azt is, ki vagy mi okozta. A károkozás lehet egy jogellenes cselekmény (pl. betörés, verekedés, lopás, csalás, rongálás vagy más erőszak, kutyaharapás stb.), de lehet egy jogszerű aktus (pl. jogszabályváltozás) következménye is. Sőt: előre nem látható esemény is (villámcsapás), de még egy véletlen (pl. autóbaleset az autópályán) is okozhat kárt neked.
 3. Nos, már látod mi a károd, és azt is, hogy ki vagy mi okozta azt. Így már felveheted a kapcsolatot a károkozóval, akár személyesen vagy akár írásban. (Ha balesetet szenvedtél, ott rögtön járj el, ahogyan szokásos - pl. hívd a rendőrt vagy a mentőt, akik segítenek a károk felismerésében is neked, és azonnal jelezd a másik résztvevőnek, hogy károd van és ezt szeretnéd érvényesíteni). Ha nincs ilyen segítséged a kár elszenvedésekor, egyedül kell kinyomoznod az elkövetőt. Ha kárt nem ember, hanem pl. állat okozta, a gazdáját kell megkeresned, vagy vadállat esetén a vadászati társaságot, ahol az az állat él.
 4. A kapcsolatfelvétel legyen egy lista, amit közölsz a másik féllel, és azt tartalmazza, hogy mennyi károd van és azt hogyan kéred ellentételezni. Pl. X Ft. kártérítést igényelsz, vagy hozzák helyre a tönkre tett dolgot ingyen, esetleg pótolják a hiányzó elemeket, sőt, fizessenek kártalanítást az elszenvedett idegeskedését vagy maradandó testi sérülésért.
 5. Ne felejtsd el igénybe venni a biztosításokat és a biztosítók szolgáltatásait. Ha van biztosításod, akkor a saját biztosítódat is keresd meg az igényeddel, ha pedig a károkozónak is van biztosítása (pl. gépjármű felelősség biztosítás vagy valamilyen tevékenység biztosítás), akkor ott is kezdj érdeklődni az ügyfélszolgálaton. A kárbejelentés részleteiről kérdezősködj, és máris jó úton jársz.
 6. Ha a felszólításodra nem fizetnek, kénytelen leszel polgári perrel érvényesíteni a károdat. Ehhez pedig olvasd el a Hogyan kell pereskedni című cikket is!
 7. Ha a károkozó belátja, hogy fizetnie kell és nem akar pereskedni, egy rövid megállapodásban rögzítsétek azt, hogy ő kifizette a károdat, te pedig emiatt már nem fogsz többé igényt érvényesíteni. Ez így tisztességes.

[szerkesztés] Tippek

 • Ki korán kel, aranyat lel. Ne húzd, halogasd ezt, mert az idő múlása sokszor megnehezíti a bizonyítást, és a valódi állapotok rekonstruálását.
 • Légy precíz, a történések bekövetkezte után nem sokkal részletesen írd fel, ami eszedben van, mert így jó sok fontos részletet megmentesz az elveszni készülő emlékeidből. Persze a feljegyzéseidet ne veszítsd el.
 • Ha sokáig is tart az eljárás, ne add fel, ilyen ügyekben különösen kell a kitartás!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kellhet egy szakértő a károk felméréséhez (pl. ha kidőlt egy fa a házadnál, vagy ha összetört a kocsid, netán megsérült a bőröd vagy szétégett egy berendezésed stb.) A szakértő mondja meg, mi mennyit ér.
 • Jól jöhet egy ügyvéd a biztosítókkal szembeni küzdelemben vagy a polgári perekhez, vagy éppen a pert elkerülő egyezségekhez.
 • Igazolványok, személyes adatok, azonosítók, biztosítási kötvényszám, mindenféle ügyszámok kellenek, ezeket mindig tartsd kéznél, ha ilyen ügyed van
 • Nem árt ismerned a Polgári törvénykönyv kártérítésekre vonatkozó szabályait sem.(Vannak szerződéses károk, és léteznek a szerződésen kívüli egyéb károkozás szabályai. Kérdezz egy ügyvédet.)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázz, ne próbálj meg olyan károkat is érvényesíteni, amelyek nem is következtek be (a biztosítók sokszor bevetnek nyomozókat, akik kiderítik a részleteket is...)
 • A határidőket tartsd be az ügyintézéskor, mert néha előfordul, ,hogy még ha jár is neked valami, ha lekésed a jogvesztő vagy az elévülési határidőket, nem tudod sikerrel érvényesíteni.
 • Ne légy lusta, menj a saját érdekeid után!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag