Jótékonykodni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell jótékonykodni?

Helphelp.jpg

Segíteni másokon nagyon egyszerű. Sokszor nem is pénzre van szükség, csak együtt töltött időre, egy szendvicsre, vagy közösen játszani valamit. Bár sokakban az ünnepek közeledtekor nő meg az adakozási kedv, ez egy olyan tevékenység, melyet egész évben lehet folytatni. Ha belegondolunk, hogy mi mennyi mindenért lehetünk hálásak, mindezt kifejezhetjük úgy is, hogy mindabból a jóból továbbadunk rászorulóknak. Nemcsak valakinek az életét tehetjük jobbá, de minket is feltölt lelkileg, áldássá válik számunkra is.


[szerkesztés] Lépések

 1. Tudakozódj az adománygyűjtés különböző lehetőségeiről:
  • Szeretetszolgálatokon, jótékonysági szervezeteken, alapítványokon keresztül: lekövethető háttérrel rendelkező szervezetek, ahol pénzen kívül többféle módon is lehet segíteni.
  • Személyesen: Legegyszerűbb elkezdeni jót tenni a közvetlen környezetedben. Biztosan van olyan ember/család, aki tőled rosszabb helyzetben van. Az ő egyéni érzékenységüktől függően lépj fel szemtől szembe vagy titkos jótevőként, illetve az igényeiket figyelve ajándékozz nekik.
  • Telefonos hívószámok, adományvonalak hívásával: egy hívással adott összeget tudsz adományozni különböző szervezetek számára. Ezek többnyire egész évben működnek. Például: 1353-as szám hívásával az Ökumenikus Segélyszervezethez jut el az adományod, akik fel tudják azt használni.
  • Karitatív kezdeményezéseken, civil összefogással: iskoláért, kórházért, állatmenhelyért, egyéb rászoruló intézményekért és személyekért is lehet célzott összefogást indítani. Ilyenkor a polgárok adományaiból gyűjtenek konkrét célra, mint például felújításra. A gyűjtés történhet különböző programok összehangolásával, mint vásárok, koncertek, futóverseny, bál, amikor az ott kiadott pénzed valamekkora része az adományozotthoz kerül.
  • Adományboltokban: a leadott, még értéket képviselő tárgyi adományaidat nonprofit jelleggel árusító üzletek. A rászorulók olcsóbban hozzájuthatnak a számukra szükséges holmikhoz.
 2. Döntsd el, hogyan adományozol:
  • Mire van szükség? Nem mindig a pénz a válasz. Lehet szüksége az illetőnek például együtt töltött időre, meghallgatásra, ételre, ruhára, különórára, egyéb ingóságokra.
  • Mikor van szükség? Adhatsz eseti jelleggel, de akár „örökbe is fogadhatsz” valakit vagy valamit, akit/amit rendszeresen támogatsz.
  • Mennyit? Ha pénzzel akarsz támogatni valakit, akkor sokan azt tartják, hogy ha a bevételed tizedét felajánlod, akkor az számodra is áldássá válik. A lényeg, hogy annyit adj, amit szeretettel, jókedvűen adsz, és ne vállald túl magad.
 3. Ellenőrizd az adománygyűjtők hátterét: Fontos tudni, hogy jó helyre megy-e az adományod, megkapják-e a rászorulók. Amennyiben nem személyesen juttatod el az ajándékaidat, úgy csak megbízható szervezeteknek adományozz.
 4. Ismerd meg az adományozás lelki hátterét:
  • Az önzetlenség, a másokra gondolás rengeteg pozitív energiát szabadít fel az emberben. Az, hogy látod a másik ember örömét, jóleső érzéssel tölt el és fontos céllá válhat az életedben. „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Példabeszédek 11,25)


[szerkesztés] Tippek

 • Amennyiben szívügyeddé válik valamilyen nemes cél a környezetedben, szervezz gyűjtést.
 • Készíts fordított adventi naptárat: az adventi időszakban minden nap tegyél egy kis ajándékot egy dobozba, amit a végén odaajándékozhatsz valakinek.
 • Kövesd figyelemmel a nyilvános médiakampányokat: közösségi felületeken, tv-ben, rádióban többpénzgyűjtő akcióról is lehet hallani.
 • Önkénteskedj: szeretetszolgálatoknál, jótékonysági szervezeteknél, különböző intézményeknél gyakran felmerülő lehetőség az önkéntesség. Egész évben működő, választható gyakorlati segítségnyújtás, mely során hasznosan és jól töltheted el a szabadidőd.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • jószívűség, elszántság, idő
 • adományok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha túlgondolod az adományozást, emiatt lehet nem is vágsz bele. Adj abból, amid van. Egyszerű dolgokban is nagy segítség lehetsz, mint például kigazolod a szomszéd néni virágos kertjét, megsétáltatsz egy menhelyi kutyát, gyerekekre vigyázol, stb.
 • Kiüresedve nem lehet jó szívvel adni, ezért csak annyit vállalj, amennyit tudsz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó