Jól kinézni a fényképeken

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell jól kinézni a fényképeken?

Sokan nem szeretik, ha fényképezik őket, mert állítólag minden képen szörnyen néznek ki. Ezzel szemben másokról minden kép egyszerűen szuper. Bár bizonyos embereknek ez akár teljesen természetesen is működik, a gyakorlás sokat segít abban, hogy jól mutassunk a fényképeken. Íme néhány tipp, hogy imádjon a kamera!Jol-kinezni-fotokon1.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Az, hogy jól nézzünk ki a fényképeken, nem csupán arról szól, hogy valaki szép. Sokkal inkább arról van szó, hogy a legjobb önmagadat tudod mutatni, és kisugárzásod „átjön” a képen. Ahhoz, hogy a különféle technikák jól működjenek:
  • Gyakorolj addig, míg már szinte zsigerből jön, hogy hogyan kell a kamera előtt viselkedni.
  • Lehetőség szerint minél több fénykép készüljön rólad – tehát ne csak a tükör előtt állva.
 2. Ügyelj arra, hogy mit viselsz!
  • A szín sokat számít. A túl sok minta nyomasztólag hat, elveszel benne, a keresztcsíkozás miatt szélesebbnek tűnsz (ami csak erősíti azt, hogy a fénykép kétdimenziós hatása miatt egyébként is), míg ha egyetlen árnyalatot használsz, unalmasnak és határozatlannak tűnsz. A túl sűrű csíkozás vagy egyéb mintázat furcsa hatást kelt. A szolid, természetes hat a legjobban.
  • Olyan színeket viselj, amik illenek hozzá. Néhány szín jól harmonizál a bőröd színével, míg mások például sápasztanak. Szintén vedd figyelembe a hajad színét. Talán van is fogalmad arról, hogy milyen színek állnak jól, de ha nem, tessék kipróbálni a különféle színeket és megtalálni azokat, amik igazán jól állnak.
  • Kerüld a fekete, a piros vagy a fehér színeket. A digitális kameráknak gyakran gondja adódik a piros színnel, míg a fehér és a fekete túl kontrasztos. Persze, ha profi fotóssal van dolgunk, ez nem jelenthet problémát.
 3. Az ápoltságra és a megfelelő arcszínre is fordíts nagy gondot!
  • Fedd el a hibákat. Mivel a fotó egyetlen pillanatot kap el egy bizonyos szögből, nem tudja minden előnyödet megmutatni – ugyanakkor a hibáidat sem. Bánj óvatosan a smink árnyalataival, mivel a színek a képeken sokkal intenzívebbnek tűnnek. Ha fényképezésre sminkelünk, azt egészen másként kell csinálni, mint a valós életben, ami miatt egy kicsit ugyan túlzónak fog tűnni, de nem bizarnak.
  • Másképp ragyogj! Ügyelj arra, hogy ne legyen túl fénylő az arcod, különösen a kritikus T-zónában.
  • A piros foltokat az arcodon próbáld meg sminkkel eltűntetni.
  • Játssz a fény-árnyék hatással. Mivel a fotózáskor nem az alakot rögzítjük, hanem a fény és árnyék adja ki az alakot, ezért sminkkel árnyékolva szebbé teheted arcodat (pl. kisebbnek tűnik majd az orrod).
  • A szem pirossága ellen használj szemcseppet.
  • Hozd rendbe a hajad. A kócos, göndörödő haj rendetlen hatást kelt. Ugyanakkor azt is kerüljük, hogy egy copfban összefogjuk a tarkónknál vagy „lenyalt” legyen.
 4. Az arcunk legyen egyensúlyban! Ha belenézel a tükörbe, az nem az az arc, ami normál esetben jól mutatna a fotón. Ha sokáig nézed a tükörképed, egy idő után általában az arcod megtalálja az egyensúlyát. Próbálj a szemeiddel is ellazulni, és ne szorítsd össze a fogaidat, csak éppen hogy érjenek össze az örlőfogaid. Ha nyitott szájjal mosolyogsz, ne engedd, hogy a felső ajkad túlságosan szabadon hagyja a fogínyed vagy engedd, hogy az alsó ajkaid némileg takarják a felső fogsorodat.
  • Ha az arcszíned sötét vagy fakó, mindenképp mosolyogj, de csak finoman. Mindeközben próbáld meg kissé megemelni a szemöldöködet. Minden nap gyakorold pár percig ezt a tükör előtt, amíg szokásoddá nem válik.Jol-kinezni-fotokon2.jpg
 5. Használd ki a szögeket! Általában a fotós is látja, hogy melyik szög áll neked jól, honnan kellene fotózni. Ugyanakkor pár dolgot te is megtehetsz a sikerért:
  • Határozd meg, hogy melyik szögből nézel ki a legjobban. Használj digitális kamerát, és fotózd magad, hamarosan rá fogsz jönni, hogy milyen kameraállásnál mutatsz jól.
  • Klasszikus módszer a beállásra, hogy a tested ¾-ét mutatod a kamerának, vagyis az egyik lábad a másik elé kerül, valamint az egyik vállad a kamerához közelebb van, mint a másik. Ez különösen a férfiaknál nehéz, akik jellemzően derékszögben állnak a kamerával. Ha némileg elfordítod a fejed, és közben egyenesen előre nézel, bármilyen szögből is nézik majd a fotót, úgy fog tűnni, mintha egyenesen a néző szemébe néznél (ez egyébként a titka a „szemmel követős” festményeknek, amikor úgy tűnik, hogy a festményen szereplő alak néz minket). Ne feledjük azonban, hogy ez a beállás egy családi fotón kissé erőltetettnek tűnik majd.
  • Ha ülsz, kissé fordulj oldalra.
  • Egy kissé a kamera fölé nézz, így a szemeid nyitottabbnak tűnnek majd.Jol-kinezni-fotokon3.jpg
 6. Szabadulj meg a tokától! Enyhén emeld meg a fejed és picikét fordítsd oldalra úgy, hogy a kamera egy kicsit feletted vagy a szemeddel egy szintbe legyen. Az is segít, ha az egyik kezed az állad alá teszed, mintha csak azon pihenne, valójában azonban ne az tartsa. Lehetőség szerint a hüvelyujj felőli oldala ne látszódjon ilyenkor a kéznek. Emellett a nyelvedet nyomd a szájpadlásodra.
 7. Ügyelj a testtartásodra! A napi életben is úgy van, hogy a megfelelő testtartással magabiztosabb vagy. Így ha odafigyelsz rá a fotózáson, sokkal jobban fogsz kinézni a fotókon. Lélegezz nyugodtan és engedd el a vállaidat. Hátad legyen egyenes, hasadat húzd be némileg, mellkasodat emeld ki.
 8. Légy nyugodt! Minél inkább úgy nézel ki, mint aki kényelmesen érzi magát, annál jobb lesz a kép is. Sok kép azért sikerül rosszul, mert egy idióta „mondd, hogy csííííííííííz” mosoly jelenik meg az arcunkon. Ügyeljünk rá, hogy lazán tartott ajkakkal mosolyogjunk akár úgy, hogy közben csukva van a szánk, vagy ha nyitott szájjal mosolyognánk, az alsó ajkunkat engedjük el, hogy ne vékonyodjon el a közepe aránytalanul a mosolygás közepette. Próbálgassuk tükör előtt. Azok, akikről általában rossz fényképek születnek, a fényképezőgép előtt idegesebbek. Ezért a legjobb, amit ilyen esetben tehetsz, hogy veszel egy mély lélegzetet, majd természetes módon fújod ki. Közben engedd el a karjaidat, a vállaidat, és mosolyogj vagy vedd fel a pózt, amit szeretnél.
  • Ne tartsd bent a levegőt vagy visszatartva a lélegzetvételt, mivel feszültnek nézel majd ki vagy éppen olyannak, mint aki éppen fuldoklik.
  • Ha csak vársz és vársz, és még mindig nem kattintanak, ne ess pánikba, hanem próbáld meg kitartani a pózt. Inkább folytasd, amit csináltál, természetesen, mintha nem is lenne fényképezőgép a közelben. Lehet, hogy így sem lesz a legtökéletesebb a kép, de mindenképpen jobb, mintha úgy kapna el, hogy éppen az arckifejezésed próbálod változtatni.
  • Légy laza, de azért nem kell szétterülni és szanaszét dobálni a végtagjaidat…Jol-kinezni-fotokon4.jpg
 9. Gondolj valami szépre. Fotózáson hiba szokott lenni, hogy túl sokáig kitartjuk a mosolyt, amitől az izmok merevek lesznek, így elég furán nézünk majd ki. Ezért próbáld időzíteni a mosolyt. Emellett gondolj valami vidámra, ami boldoggá tesz vagy megnevettet, így sokkal természetesebb lesz a mosolyod. Ha nem szereted a mosolyod vagy a fogaid, lehet visszafogottabb a mosolygás, de bármiképp is mosolyogsz, az legyen őszinte és nyugodt.
  • A szemeid is mosolyogjanak! Ezt úgy tudod elérni, hogy azt képzeled, a fényképezőgép egy olyan valaki, akit nagyon kedvelsz, és akivel éppen összefutsz a szobába lépve. Így nyíltabb lesz a szemed, és szebb a mosolyod. Természetes módon ezt mindenki így teszi, azonban gyakorolni kell, hogy ezt bármikor „elő tudjuk venni”.
  • Sokan azért pózolnak jól, mert szeretik a kamerát. Te is képzeld azt, hogy a fényképezőgép valaki olyan, akit szeretsz. Hidd el, működik!Jol-kinezni-fotokon5.jpg
 10. Ügyelj a szituációra. Természetesen nem minden tőled függ, számít az is, hogy hol készül a fotó, milyen az idő, jó-e a fotós stb.
  • Válaszd ki a megfelelő helyszínt. Persze nyaralós képek esetében például nincs nagy választási lehetőség. De míg mondjuk sokszor egy viszonylag egyszerű háttér a legmegfelelőbb, egy vakációzás alatt készült fotón nem árt, ha valami a helyszínből is átjön. Lehetőség szerint természetes fénynél készüljön a nyaralós kép, így sokkal sugárzóbbnak tűnsz majd. A legjobb fények kora reggel és estefelé vannak, az aranyszínű sugárzás csodát művel az arcoddal.
  • Legyen egy jó fotósunk. Persze ez nem mindig adott, így ha a fényképet készítő nem éppen profi, legalább javasoljuk neki az alábbiakat:
   • Ne zoomoljon rád és lépjen hátrébb, így az orrod nem fog kétszer akkorának látszani, mint a valóságban.
   • A férfiak arca kontrasztosabb legyen, mint a nőké. A férfiaknál a ráncok és a pórusok érdekesebbé és férfiasabbá teszik az arcot.
   • A kamera a szemeddel egy szintbe legyen vagy egy picit feljebb.
  • Benti képnél úgy állj, hogy a fény az előnyös oldaladra essen. Az oldalról jövő fény általában mindenkit előnyösebben mutat, mint a szemből jövő. A legrosszabb általában a szemből vakuzás.
  • Ne feledd, Photoshoppal még mindig javíthatsz az elért eredményeken.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Smink
 • Ápolószerek
 • Jó fotós
 • Megfelelő környezet
 • Egyszerű, természetes ruha
 • Önbizalom

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Győződj meg arról, hogy a rólad készült fotón is úgy nézel ki, mint valójában. Az a fontos, hogy a természetes szépséged előjöjjön a fényképen. Ha azonban túlságosan túlmanipulálod a fotót, és már másnak nézel ki, az egyfelől csalódást okozol, amikor élőben látnak, másfelől nevetségessé válhatsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag