Jóban maradni az exünkkel

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell jóban maradni az exünkkel?

Szakítás.jpg
Bár a szakítás az elválásról szól, mégis sokan úgy érzik, hogy szeretnének jóban maradni az exükkel, ez azonban nem egyszerű feladat. Ebben a cikkben ahhoz adunk tippeket, hogy mit tegyél annak érdekében, hogy megőrizd a jó viszonyt a szakítás után is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne csald meg! A jövőbeni viszonyt nagyban meghatározza az együtt töltött idő és a szakítás körülményei. Csak akkor lehetséges, hogy egy ex-pár a jövőben is jóban legyen, ha nem játszották el egymás bizalmát. Tehát minden szempontból alapszabály, hogy ha már tartósan úgy érzed, hogy mehetnéked van a kapcsolatból, akkor szakíts, még mielőtt félrelépnél! Ha viszont már hibáztál, de rögtön utána véget vetsz a kapcsolatodnak, akkor a barátság megőrzése érdekében ne mondd el neki a megcsalást! Így elkerülheted, hogy örökre eltűnjön az életedből a csalódás miatt.
 2. Soha ne mondd szakításkor, hogy maradjunk barátok! Ha úgy is gondolod, hogy mint egy pár nem illetek össze, de emberileg szereted a másikat, az elválás pillanatában ezt ne hangoztasd! A „maradjunk barátok” és a „nem benned van a hiba” kezdetű mondatokkal csak még jobban beletiporsz a másik lelkivilágába. Ha pontosan tudod, hogy mi az, ami nem működött köztetek, akkor azt mondd el őszintén, ha pedig csak egyszerűen már nem érzed a lángolást, akkor erről beszélj vele, de semmiképp se hitegesd nagy szavakkal!
 3. Legyünk jó ismerősök! Bármennyire furcsán hangzik is, a hosszú távú jó ex-kapcsolat alapja, ha a szakítás után hirtelen vetünk véget a találkozásoknak és beszélgetéseknek. Meg kell hagyni a másiknak a gyászidőszakot, nem lehet pár nap múlva barátként rácsörögni, hogy fussunk össze, mert ez olyan, mintha azt kérdeznénk: folytatjuk? Az első újbóli találkozások alkalmával úgy kell viszonyulni egymáshoz , mintha csak nemrég ismernétek egymást, nem pedig ott folytatni a bizalmaskodást, ahol abbahagytátok. A sablonos „hogy vagy” kérdésre ne kezdj el rögtön az elmúlt időszak legnagyobb drámáiról mesélni (pl. az új párodról)!
 4. Társaságban könnyebb az újrakezdés! A bonyodalmak elkerülése érdekében jobb, ha eleinte inkább társaságban futsz össze az exeddel. Persze ilyenkor is válthattok pár szót kettesben, és nagy vonalakban elmesélhetitek egymásnak, hogy mi történt az eltelt időben, de ha lehet, tartózkodj a „randiszagú” kettesben töltött meghitt pillanatoktól!
 5. Kerüld a nosztalgiát! Ha később már kettesben is összefuttok beszélgetni, akkor is kerüld az olyan helyeket, megjegyzéseket, melyek egyértelműen a közös múltatokra utalnak vissza, mert nehéz úgy barátnak maradni, ha időről-időre fellobban a láz egy-egy pillanatra!

[szerkesztés] Tippek

 • Ne játssz a tűzzel! Bár sokan mondják, hogy ha féltékennyé akarod tenni a jelenlegi partnered, akkor találkozgass nyugodtan az exeddel, ez nem jó megoldás! Lehet, hogy a módszer beválik, de gondolj bele, mit okozol ezzel a múltbéli párodnak! A sűrű találkozásokkal teljesen össze is zavarhatod, ha nem mondod meg neki őszintén, hogy csak azért találkozol vele, hogy idegesítsd a mostani párod.

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Soha ne szexelj exszel! Talán túl evidensnek tűnik ez a szabály, sokan mégis gyakran elfelejtik, és összefutnak egy baráti szexre, persze tisztán érzelmek nélkül. De ne áltasd magad, baráti szex nem létezik…
 • Ne csak magadra gondolj! Lehet, hogy neked minden vágyad, hogy jóban maradjatok a szakítás után, de el kell tudnod fogadni azt is, ha a másik fél ezt nem akarja, és nem győzködheted állandóan arról, hogy milyen jó barátok is lehetnétek!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tisztesség
 • Figyelmesség és odafigyelés

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

 • Tapasztalat és az élet.

Az oldal szerzői

Bianka