Jó teljesítményt fenntartani a sportban

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell jó teljesítményt fenntartani a sportban?

Sportos.jpg

Aki aktívan sportol, annak tisztában kell lennie a szervezete teljesítőképességével és a pihenés fontosságával egyaránt. Nem csak az edzésekre kell hangsúlyt fektetni, hanem a köztük lévő pihenőidő megtartására is, ami az izmok regenerációja és megerősödése szempontjából lényeges.


[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz magadnak olyan sportot, amit szívesen űzöl, és ami során feltöltődsz, mivel ha nem szereted azt, amit csinálsz, lassacskán megszűnhet a motivációd és elmehet a kedved az egész sportolástól. Gondold át, hogy egyéni vagy inkább csapatjátékos vagy, a labdajátékokat szereted vagy inkább a tájfutást. Fontos, hogy kellemes élményeket tudj a mozgáshoz kötni. Ha már megvan a kiszemelt mozgásforma, akkor jöhetnek a következő lépések.
 2. Kezdőként lassan, fokozatosan haladj a nagyobb teljesítmények felé. Beszélj a többiekkel a saját tapasztalataikról, akik még az általad választott sportot űzik.
 3. Nevezz ki a héten aktív és pihenőnapokat. Szabadidő-sportolóként ideális 3 komolyabb edzést beiktatni a héten, míg a többi napon pihenj. Aki komolyabban szeretne űzni valamilyen sportot, akkor a pihenőnap száma 1-2 napra csökkenhet. A pihenőidők betartásával elkerülheted a tartósabb terhelés miatt kialakuló fokozottabb fertőzés-, illetve sérülésveszélyt.
 4. Váltogasd az edzések intenzitását. Amikor úgy érzed, hogy több energiád van az edzéshez, akkor adj bele mindent. A rá következő edzést foghatod kissé lazábbra vagy más típusú gyakorlatok elvégzésével teheted változatossá a sportolásra szánt időt.
 5. Fontos a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ebbe beletartozik, hogy fogyassz vitamindús ételeket, valamint a mozgást követően pótold a kiürült ásványi anyagokat. Egy-egy edzés után egy pohár 100 %-os gyümölcslé egy csipet sóval nagyszerűen pótolja azt, amit kiizzadtál. Étrend kiegészítőket is szedhetsz gyógyszerész által javasolt mennyiségben, például a ginzengben található ginszenozid hatékonyan támogatja a szellemi és fizikai teljesítményedet.
 6. Legyen egyensúlyban a sport és a teljes napod során felhasznált kalóriamennyiség a szervezetedbe juttatott mennyiséggel. Fontos, hogy minőségileg is odafigyelj, milyen ételeket fogyasztasz. Az izmok növekedéséhez fontos a fehérjebevitel, míg energiát szénhidrátból nyerhetsz.
 7. Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról. Átlagosan napi 2-2,5 litervízre van szüksége egy felnőtt szervezetnek. Ha meleg nyár van, kávét iszol, illetve aktívan mozogsz, ennél többre is szükséged lehet.
 8. Kedvenc zenéid is felpörgethetnek az edzések során. Készíts egy olyan válogatást, ami gyorsabb ritmusú zenékből áll. Nyújtáshoz viszont lassabb zenék illenek.


[szerkesztés] Tippek

 • Figyeld a tested reakcióit: van, aki késői bagoly típus, nekik jobban esnek a délutáni-esti edzések, míg a rigó típusúak egész napra való energiával tudnak feltöltekezni egy-egy reggeli futástól. Persze időnként választhatsz a biológiai ritmusodtól eltérő időpontot is, ezzel növeled szervezeted állóképességét.
 • Kövesd figyelemmel a teljesítményed és a fejlődésed. Ebben segítségedre lehetnek különböző sportórák, lépésszámlálók, valamint mobilra letölthető applikációk.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • aktív és pihenőnapok
 • helyes táplálkozás és kellő folyadékpótlás
 • sportfelszerelés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha sportolás közben megsérültél vagy beteg vagy, várd ki, míg a szervezeted teljesen helyreáll, addig ne végezz megerőltető gyakorlatokat, mert csak ártasz vele magadnak. Sőt a gyógyulás ideje is megnyúlhat.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk