Jó kerti bútort választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Jó kerti bútort választani?

Kivonulni a kertbe, kiélvezni a napsütést, a szabad ég alatt dolgozni vagy pihenni egy kicsit: minden ember a szabadban tölti nyáron az idejét. Bizony, eljött a kerti bútorok ideje! De mégis milyet vegyünk? Olyan nagy a választék, mind olyan szép és kényelmes. Mégis, van pár tényező, amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk a kertünk berendezésekor.


[szerkesztés] Lépések

 1. A műanyag darabokra általában jellemző, hogy a magasabb árhoz jobb minőség is jár. Nem érdemes fukarkodni a kerti bútorok terén, mert könnyen lehet, hogy a rosszabb minőségű elemek nem élik túl az első szezont sem. Bármennyire is óvjuk őket, bizony megviseli őket a klímaváltozás, és a tárolás sem tesz kifejezetten jót nekik. Más részről, ha megfizetjük a kellő árat, jó minőségű és rugalmasan felhasználható darabokat kapunk. Másik nagy előnyük, hogy rendkívül sok színben, formában és méretben kaphatók. Mindenki megtalálhatja a kertjéhez legjobban illő darabot, pont olyat, amilyet elképzelt.
 2. A rattan anyagú bútorok azon kívül, hogy szépen mutatnak a kertben, relatíve könnyűek is, ezért nagyobb megerőltetés nélkül áthelyezhetjük őket, amikor csak szeretnénk. Ez általában a műanyag darabra is igaz, csakhogy nem mind olyan strapabíró és stabil, mint a rattanból készültek. Ez a felépítésük miatt van így, sokkal ellenállóbbak a sok műanyag darabnál, és persze mutatósabbak is.
 3. A fa bútorok rendkívül esztétikusak és szépek. Természetes anyaguk miatt kellemesen beleolvadnak a környezetükbe, és bírják az időváltozásokat is. Sőt, ha valami bajuk esik, könnyebben javíthatók, mint bármely más alapanyagból készített darab. Ha emellett az anyag mellett határozzuk el magunkat, ne spóroljunk a pénzzel. A fa bútorokat hosszú idős használatra vesszük, és kellő karbantartás mellett a következő generációt is kiszolgálhatják. Legjobb, ha keményfából készülteket veszünk, ezek nehezebben rongálódnak meg, mint a puhafa darabok. Nem olcsó mulatság a fa bútor, de tökéletesen megéri az árát.
 4. Szövetből készült darabokat akkor válasszunk, ha hajlandóak vagyunk kimosni is azokat. Az esőzéstől kezdve a macskánk vagy kutyánk koszos mancsain át a gyerekek sárgolyó-háborújáig, bármi képes összekoszolni. Szerencsére a szövetet legtöbb esetben elég csak kimosni, és olyan lesz, mint újkorában. És ha esetleg kifakulna, anyagfestékkel vagy más, szakemberek által is ajánlott festékkel visszaadhatjuk a színét.
 5. Figyeljünk arra, hogy nem minden bútor bírja az esőt. Például, egy nagyon esős nyár után fakulni kezdhet a műanyag rattan, a festett fa, de még a szövetek színe is. Ezért érdemes jó minőségű, strapabíró darabokat venni, vagy gondoskodni arról, hogy nagy esőzések idején legyen hova behúzni a bútorokat. Viszont például egy öntöttvas és fa padnál ezt nehéz kivitelezni: próbáljuk meg valamilyen fa vagy tető alá elhelyezni az ilyen súlyosabb bútordarabokat, hogy legalább részben védve legyenek az esőtől.
 6. A kerti bútorok elhelyezésénél nagyon fontos szempont az árnyékolás. Mindenki szeret a napon ücsörögni, de nem feltétlenül délben, amikor a legjobban tűz a nap. Válasszunk ki egy megfelelő árnyékot adó fát, és helyezzük alá úgy a bútort, hogy árnyékban legyen a legforróbb órákban. Megesik, hogy az elhelyezkedésük így nem lesz ideális, de még így is jobb, ha a nap minden órájában használni tudjuk a pihenőhelyünket.
 7. Ha fedett erkélyünk van, nem kell annyira aggódnunk sem az eső, sem a nap miatt. Nyugodtan vásárolhatunk bármilyen anyagú és felépítésű bútorokat, az egyszerű balkon szettektől a különféle garnitúrákon és asztalokon át a dísztárgyakig.

[szerkesztés] Tippek

 • Jó választás lehet a nagy család számára a hintaágy: kényelmes, mutatós bútor, és remekül lefoglalja a gyerekeket.
 • Ha a fa bútoraink kifakulnak, nem kell azonnal a boltba rohanni újat venni, ugyanis legtöbbjüket újra lehet festeni. Sőt, elsősorban fa termékeknél még vízálló réteget is felvihetünk a felületre, így kisebb az esélye, hogy a csapadék tönkreteszi az anyagot.
 • A szövetből készült bútoroknál még egy probléma felmerül, mégpedig a tárolással kapcsolatban. Télen ugyanis nyilván senki nem használja a nyári holmikat, és akár fél évet is állhatnak a bútorok, mielőtt újra előkerülnek. Ezért jól fel kell készítenünk őket a téli álomra: ha nem takarjuk le őket, ne is reménykedjünk, hogy épségben viszont láthatjuk őket tavasszal. De még a leggondosabb tárolásnál is előfordul, hogy megszívja magát porral az anyag, ilyenkor jó alaposan ki kell porszívóznunk, ha nem szeretnénk szürkére varázsolni a fehér nadrágjainkat.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha szövetből készült bútort vásárolunk, semmiképpen se hagyjuk, hogy egész nap tűzzön rá a nap. A szöveteket idővel ugyanis kiszívja a napsütés, akár egy nyár leforgása alatt is, és jövőre vehetünk másikat.
 • A kis terméseket hullató fákkal vigyázzunk! Ha ezek alá tesszük a bútorainkat, nagyon sok munkával jár eltakarítani a beléjük szorult kis terméseket és egyéb lehulló részeket, kiváltképp a rattanhoz hasonló anyagú daraboknál.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bauhaus