Jó apának lenni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell jó apának lenni?

Jo-apanak-lenni.jpg
Szülőnek lenni nem könnyű, de az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire ha odafigyelsz, segíteni fog abban, hogy jó apa legyél.

[szerkesztés] Lépések

 1. Érezd jól magad! Az apaság nagyon nagy felelősséggel jár, ugyanakkor rengeteg örömöt is tartogat. Mutasd meg a gyerekeidnek, hogy élvezed, hogy az apjuk lehetsz!
 2. Jelölj ki időt arra, hogy a gyerekeiddel töltsd! Sok apa elszalasztja a lehetőséget, hogy a gyerekeikkel töltsék az idejüket, mert túlságosan a felelősségükre, feladataikra koncentrálnak. Ha azonban egyszer elszalasztottuk a lehetőséget, nem lesz több alkalmunk erre. Ha nem alakítasz ki szoros kapcsolatot a gyerekeiddel, amíg picik, jóval nehezebb lesz, amikor már idősebbek, de mégis a segítségedre, támogatásodra lenne szükségük.
 3. Légy a tanáruk szavakkal és tettekkel egyaránt! Dönts előttük, és magyarázd el nekik, hogy jöttél erre a megoldásra. Beszélj velük a választásokról, amiket a múltadban tettél, s hogy azok miért voltak jó vagy éppen rossz döntések. Értékeld minden döntésedet úgy, hogy megkérdezed magadtól, hogy azt szeretnéd-e, hogy a gyereked is így döntsön hasonló szituációban. Azt is tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy mindenki követ el hibákat, és teljesen rendben van, hogy ők is fognak, miképpen te magad is. A fontos dolog azonban, hogy tanuljunk a hibáinkból, és próbáljuk elkerülni, hogy újra és újra ugyanazokat a hibákat elkövessük.
 4. Mutasd ki a szereteted! Néhány férfinak nehezére esik, hogy kimutassák a szeretetüket és hogy kommunikálják az érzéseiket. Ez azonban fontos a gyerek számára. Tanítsuk meg arra is, hogy ő is mutassa ki az érzéseit mások felé.
 5. Tiszteld gyermekeid anyját! A kölcsönös tisztelet a szülők között nagyon fontos, akár házasok, akár nem. A gyerekek ugyanis utánozzák a szülők viselkedését. Ezért az, hogy miként kezeled a gyermeked anyját, hatással lesz arra, hogy a gyermeked miként látja majd az ő szerepét szülőként. Szülőnek lenni partnerséget jelent, és fontos, hogy egy oldalon álljatok akár büntetésről, akár jutalmazásról van szó, és konzisztensek maradjatok.
 6. Ne állítsd a gyerekedet teljesíthetetlen vagy értelmetlen elvárások elé. A gyermeked életének örömökkel telinek kell lennie, legyen szó testvérekről, iskolatársakról, tanárokról vagy éppen edzőkről. Segíts a gyerekednek, hogy megértse az elvárásaikat, és abban is, hogy lássa saját képességeit és határait. Segíts elérhető célokat felállítani. Bátorítsd arra, hogy mindent adjon bele, de ne hajszold olyan célok felé, amit anno te értél el vagy akartál elérni.
 7. Magaddal szemben se legyenek értelmetlen elvárásaid. Fontos szereped van a gyermeked fejlődése szempontjából, de más emberek és dolgok is befolyásolják, hogy miként fog felnőni, milyen ember lesz.
 8. Ne feledd, hogy apának lenni soha nem ér véget. Ne gondold, hogy ha a gyermeked elmúlt 18 vagy éppen befejezte az egyetemet, neked már nincs dolgod. Bár fontos, hogy a gyermekedet támogasd abban, hogy anyagilag és érzelmileg is függetlenedjen, az is fontos, hogy tudasd velük, mindig ott vagy számukra, ha szükségük van rád.

[szerkesztés] Tippek

 • Mindig hallgasd meg a gyerekedet.
 • Légy türelmes.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • szeretet
 • türelem
 • idő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A munka soha nem lehet fontosabb, mint a gyereked.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag