Játékra motiválni egy csoportot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell játékra motiválni egy csoportot?

Jatek motivalas.jpg
Nincs olyan ember, aki nem szeret játszani… Csak lehet, hogy ő maga sem tud még róla, hogy mennyire vágyik egy kis mókára. Itt az idő, hogy megtanuld, hogyan lehet egy csoport tagjait motiválni a játékra. Remélem, mire minden lépést megvalósítasz a csoportnak már motivációra sem lesz szükség a közös, fesztelen játékhoz.


[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerd meg minél jobban a célcsoportodat, hogy a hozzájuk legközelebb álló játékokat tudd kiválasztani.
 2. Ne tedd kötelezővé a játékot, de próbálj meg mindenkit bevonni. Ha megadod a választás lehetőségét, az már nagy motivációs erővel bír. A játékok energia és aktivitás igényét pedig fokozatosan emelheted, így mindenkinek van lehetősége bekapcsolódni.
 3. A foglalkozás, játék előtt már csepegtess el információkat arról, hogy milyen lesz a játék. Ezzel folyamatosan fenntartod az érdeklődést, akár napokkal a valódi játék előtt.
 4. Gondold végig, van-e valami, amire a résztvevőkkel közösen tudtok előkészülni. Motiváló lehet a sajátkezűleg készített kellékekkel való játék is.
 5. A keretmese használatával mindenki számára élvezetesebbé varázsolhatod a játékot.
 6. Törekedj arra, hogy a résztvevők aktivitását végig fenntartsd.
 7. Azok esetében, akik nem játszanak, az aktivitást lépésről lépésre emeld, míg eljutsz addig, hogy ők is beállnak játszani.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha a csoport egyik tagja nem akar játszani, esetleg zavarja a többieket is, akkor adhatsz számára külön feladatot (pl.: figyelje a játékosokat, betartják e a szabályokat).
 • A keretmese remek hangulatot tud kölcsönözni a játéknak. Kereshetsz olyan motívumokat, mely a csoport tagjaira utal, esetleg egy közösen átélt élmény kapcsán. Akár jelmezbe is öltözhettek, és egy nyitójelenetet el is játszhattok.
 • A játékokat használhatod csapatépítésre is, hiszen a csapatmunka nagyon fontos része a játéknak.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Csoport
 • Játék
 • Kreativitás, aktivitás
 • Megfelelő nagyságú játéktér


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A játékokat sohase tedd kötelezővé, mert ezzel pont a résztvevők motivációját rontod el.
 • A kihívási szint növelésével még érdekesebbé és izgalmasabbá teheted a játékot, de ügyelj arra, hogy olyan kihívást válassz, amit a játékosok még meg tudnak lépni, habár először nem hiszik el.
 • Mindig figyelj arra, hogy a játékra teljesen biztonságos környezetben kerüljön sor.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk