Ivartalaníttatni egy kutyát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ivartalaníttatni egy kutyát?

Kutya mosoly.jpg

Magyarországon az ivartalanítás még nem általános gyakorlat, pedig számos előnyös következménnyel jár: a kutyák számára egészségügyi és szociális értelemben, a gazdák számára pedig társadalmi szempontból. Az alábbiakban ezért a kutyák ivartalanításával kapcsolatos érveket vesszük, ezt követi az ivartalanítással kapcsolatos teendők listája.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Gondolkodj!

 1. Az ivartalanítás megnövelheti kedvenced élettartamát. A kutyák számára a szaporodáshoz kötődő folyamatok jelentős megterhelést jelentenek: a szukák számára a vemhesség és a szülés megerőltető, míg a kanok hajlamosak elszökni és verekedésekbe keveredni (illetve forgalmas közutakra tévedni) a tüzelés idején. Az ivartalanított kutyák élete sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, így az élettartamuk is hosszabb.
 2. Az ivartalanítással gyakori rákos betegségek előzhetők meg. A kutyáknál az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a tejmirigy daganata, ami az esetek mintegy felében rosszindulatú. Az első tüzelés előtt ivartalanított szukáknál a daganat kialakulásának veszélye 0,5 százalékra csökken, míg a második tüzelés után ivartalanított kutyáknál a betegség kockázata már 26 százalékos. Az ivartalanítással emellett a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása, valamint az álvemhesség is megelőzhető, kanoknál pedig a here- és prosztatabetegségek kerülhetők el.
 3. Az ivartalanítás a magatartásra is kedvező hatással lehet. A teljes ivarérettség előtt elvégzett ivartalanítás segíthet abban, hogy kutyánk kiegyensúlyozottabb legyen, de sok esetben az ivarérett kutyák is lehiggadnak pár hónappal a műtét után. A kanok nem csavarognak el a tüzelés idején, és kevésbé agresszívak más kutyákkal szemben. Az ivartalanított kutyával – akár kan, akár szuka – bármikor járhatunk közösségbe (kutyaiskolába, kutyafuttatóra, kirándulóhelyekre), hiszen nem kell attól tartanunk, hogy egy felhúzott kan rámászik az épp tüzelő kedvencünkre, vagy egy szuka illata teljesen megbolondítja amúgy kezes bárány kan kutyánkat.
 4. Csak az ivartalanítással csökkenthető a sintértelepeken vagy utcán élő kutyák száma. A szaporodási ösztön hatására a kutyák leküzdhetetlennek tűnő akadályokat tudnak bevenni – akár komoly sérülések árán is. Hiába minden elővigyázatosság, elég egy apró hiba, és a kutyánk máris kölyköknek ad életet, amelyekről gondoskodnunk kell. Ha egy-kettőnek találnánk is gazdát, mit kezdünk a maradék 5-6 csöppséggel? Magyarországon évente több tízezer kutya kerül sintértelepekre – többek között azért, mert állandóan érkezik az utánpótlás. Ezért ha szeretjük a kutyákat, az a legjobb, ha a nem kifejezetten tenyésztésre szánt ebeket ivartalaníttatjuk.

[szerkesztés] Teendők az ivartalanítás előtt

 1. Keresd fel az állatorvost, és beszéld meg vele az alábbiakat:
  1. Mikor végezné el a műtétet? Az egészségügyi szempontok és a viselkedéssel kapcsolatos hatások miatt a legtöbben az ivarérés előtti ivartalanítást javasolják (első tüzelés előtt, kanoknál 6-8 hónapos korban). Vannak azonban, akik inkább az első tüzelés után, illetve 1 éves kortól műtenek.
  2. Hogyan végezné az ivartalanítást? A kan és a szuka kutyáknál is többféle módon végezhető az ivartalanítás. Kanoknál érdemes rákérdezned az orvosnál, hogy csak a heréket távolítaná-e el, vagy a herezacskót is. Szukáknál pedig van, aki csak a petefészkeket távolítja el, más a méhet is (talán ez utóbbi a jobb megoldás). A lényeg az, hogy az ivartalanítás ne csak „elkötést” jelentsen – ez a régi módszer ugyanis nagyban növeli a betegségek kockázatát, ráadásul az ivari viselkedés is megmarad.
  3. Mit mennyiért? A tisztánlátás kedvéért kérdezz rá, hogy a műtét árán kívül milyen költségekre kell még számítanod (pl. a varratszedésért általában nem, de a védőgallérért gyakran fizetni kell).
  4. Extrák: Ha az ivartalanítás miatt úgyis el kell altatni a kutyát, érdemes más, kisebb beavatkozásokat is egy füst alatt elintézni. Ha a kutya még nem kapott chipet, itt az alkalom a beültetésre (így nem érez majd egy csepp fájdalmat sem). Ha kell, ilyenkor el lehet távolíttatni a farkaskörmöket vagy leszedetni a fogkövet.
  5. Számolj be mindenről! Ha bármilyen betegségről tudsz, ami korábban előfordult a kutyánál, számolj be róla az orvosnak, mert lehet, hogy befolyásolja az altatást.
 2. Ha mindent tisztáztatok, egyeztessetek konkrét időpontot. Ügyelj arra, hogy a kutyának az első (esetleg az első két) napban felügyeletre van szüksége, jó, ha otthon tudsz maradni vele.
 3. Általában a műtét előtt 10-12 órával már nem szabad ennie a kutyának, és a műtét előtt közvetlenül innia sem szabad. A legjobb, ha a műtét előtti nap kora este eteted meg kedvencedet, és másnap reggel adsz neki egy kis vizet, de utána kiüríted a tálját.

[szerkesztés] Teendők az ivartalanítás után

 1. Van olyan rendelő, ahol az orvos megvárja a kutya felébredését az altatás után, máshol elviheted a még alvó kedvencedet. Utóbbi esetben az a fontos, hogy csendes, nyugodt környezetet biztosíts számára, amíg fel nem ébred (az alvó kutya hallása élesebb!).
 2. Felébredés után a legtöbb esetben még kábák, bódultak a kutyák - akár öklendezhetnek vagy hányhatnak is, de ez gyakori mellékhatás, nem kell tőle megijedni. Maradj a kutyád mellett, amíg biztos nem leszel abban, hogy teljesen elmúlt a gyógyszerek hatása (nehogy leessen a lépcsőn, nekimenjen valaminek stb.).
 3. Ha a kutya tudata már nagyjából tiszta, megkínálhatod egy kis vízzel. Enni legkorábban este adj neki, de az sem baj, ha megvárod a másnapot. Néhány kutya a műtét utáni 1-2 napig étvágytalan, de ez is normális (a folyadék-utánpótlásra viszont figyelj!).
 4. Biztosíts a kedvencednek meleg, tiszta környezetet legalább az első napon, amíg a legérzékenyebb. A kábult kutyák hőháztartása nem megfelelően működik, így túl meleg helyen hőgutát kaphat, hidegben viszont kihűlhet. A legjobb a testmeleg környezet.
 5. A kutyák többsége eleinte állandóan nyalogatná a sebet, ezt viszont meg kell akadályozni (a nyálban lévő baktériumoktól elfertőződhetne a gyógyuló terület). Erre a legegyszerűbb megoldás a védőgallér, ami eleinte érthető módon zavarja ugyan a kutyát, de a többség hamar megszokja. Az első pár napban mindig legyen az eben, utána leveheted, ha felügyelet alatt van (de tedd vissza éjszakára és ha magára hagyod).
 6. A műtéti heg gyorsan gyógyul, de a biztonság kedvéért időnként ellenőrizd, hogy minden rendben van-e. Naponta egyszer-kétszer fertőtlenítheted Betadine oldattal, ami nem csíp.
 7. Az orvossal egyeztetett időpontban (általában 8-14 nap után) vidd el a kutyusodat varratszedésre. Ezzel a kutya gyógyultnak tekinthető.

[szerkesztés] Tippek

 • Érthető, hogy félted kedvencedet a műtéttől. Sokat segíthet ennek leküzdésében, ha beszélsz olyanokkal, akik már ivartalaníttatták saját kutyájukat. Az én kutyám például a műtét utáni reggel már úgy futkározott és ugrált, mintha mi sem történt volna. :)
 • Mindenképpen olyan orvost keress, akiben teljesen megbízol! Ha esetleg „menet közben” támadnak kérdéseid, mindenképp tedd fel neki, a válaszok segítenek tisztán látni és megnyugodni is.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az ivartalanítás - mint minden műtét - kockázattal jár (az altatás sem veszélytelen, és minden műtéti sebnél fennáll a fertőzések veszélye, de ez a kockázat tapasztalt állatorvosnál minimális). Emellett a szukáknál néhány esetben inkontinencia alakul ki. A nemi hormonok hiánya az ivarérés előtt ivartalanított kutyáknál egyesek szerint kihathat a fejlődésre (a kanok például kevésbé robusztusak lesznek) - ez azonban már inkább csak feltételezés.
 • Ne higgy a tévhiteknek!
  • A szuka kutyáknak nem kell egyszer ellenie élete során. A kutyák ősei, a farkasok falkában élnek, ahol csak a domináns párnak születnek kölykei, az alárendelt hímek és nőstények nem szaporodnak. A kutyákban az utódgondozás inkább ösztön, nem jelent a szuka számára boldogságot a kölykök látványa. A vemhesség és a szülés ráadásul nagyon megterhelő, így fizikailag és „lelkileg” sincs szüksége a kutyáknak a kölykökre a kiegyensúlyozott, egészséges élethez.
  • A kutya nem az ivartalanítás, hanem a helytelen tartás miatt hízik el! A kutyák között is vannak hízásra hajlamosabb fajták és egyedek. Ezt több mozgással vagy kevesebb táplálékkal lehet ellensúlyozni. Amint a gazda a hízás jeleit észleli, érdemes csökkenteni a kutya ételadagját – még akkor is, ha falánk módon eszik vagy könyörögve nézi, ahogy mi eszünk.
  • Az ivartalanítás nem egyenlő a megcsonkítással! Ahogy a mandula- vagy vakbélműtéten átesett ember sem „csonka”, úgy az ivartalanított kutya sem, hiszen teljes életet él a műtét után (a kutyák – ahogy fent leírtuk – tökéletesen boldogok kölykök nélkül is). Nem ellentmondás, hogy a magyarok nagy része az öncélú, pusztán ízlés által diktált műtéti beavatkozásokat (pl. a farok vagy a fül kurtítása) gond nélkül elfogadja, de hevesen tiltakozik az egészségügyileg előnyös ivartalanítás ellen?
 • Az ivartalanítás „sürgősségi jelleggel” is elvégeztethető, ha már megtörtént a baj – a vemhes kutyánál általában félidőig vállalják az orvosok. A tüzelés alatt a nagyobb vérzékenység miatt kockázatosabb a műtét, ezért érdemes várni utána négy hetet (ha esetleg a kutya vemhes, akkor ez nagyjából a félidőt jelenti, hiszen a kutyák átlagos vemhességi ideje 63 nap).
 • Ha ivartalaníttatjuk kutyánkat, biztos, hogy előbb-utóbb találkozunk majd olyannal, aki sajnálja majd kedvencünket a műtét miatt. Ha tudatosítjuk magunkban az ivartalanítás előnyeit, ez nem szegheti kedvünket! Érdemes ugyan a sajnálkozóknak is vázolni érveinket, de vitába nem érdemes belemenni, hiszen az emberek többségének a kedvence szent, és hevesen reagál a sajátjától eltérő szemléletmódra.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ivaros kutya
 • Egy jó állatorvos, akiben megbízol

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki