Irodát bérelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell irodát bérelni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Offices_g295-New_Modern_3d_Office_p70250.html

Ha nincs pénzed, vagy nem akarsz saját irodát vásárolni, bérelj egyet. Ez a cikk segít abban, hogy kezdd el és hogyan csináld. Lehet iroda, tárgyaló, lakás vagy loft raktár - minden esetre köss egy szerződést is...

[szerkesztés] Lépések

 1. Akár ingatlanközvetítővel, akár magad, de keress egy a céljaidnak megfelelő irodahelyiséget. Megfelelő lesz, ha végig gondolod: i) lakóhelyedtől ne legyen túl messze, ii) legyen annyi szoba, egyéb helyiségek benne, amely minden célnak és az összes embernek elegendő, iii) legyen jó állapotú vagy gyorsan felújítható, iv) méltányos, előnyös szerződéssel vehesd bérbe, v) a pénztárcádnak megfelelő bérleti díjért, vi) vagy akár teljes iroda helyett csak egy asztalt vagy tárgyalót vegyél bérbe.
 2. Ha hatékony vagy, és csak akkor akarsz irodáért fizetni, ha termelsz is, akkor bérelj tárgyalót vagy asztalt, ma már ez is lehetséges.
 3. Ne csak a klasszikusakban gondolkodj: ismerd meg az olyan új lehetőségeket, mint a közösségi iroda vagy a szolgáltatott iroda."
  1. A közösségi irodákban (coworking) többen (akik munkájához szükséges eszközök akár egy laptop-táskában elférnek) egyazon térben egymástól függetlenül dolgozhatnak, munka közben ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek. A közösségi iroda bérlés egy költséghatékony alternatívája a konvencionális irodabérlésnek, a közös infrastruktúra, például irodai berendezések, nyomtatók, fénymásolók, flipchartok és kivetítők, közművek, recepciós és értékmegőrzési szolgáltatások használata révén.
  2. A szolgáltatott iroda vagy instant iroda egy olyan szolgáltatás, mely nem csak a helyiség bérbe adását foglalja magában, hanem az irodai szolgáltatások teljes spektrumát lefedi a szükséges emberektől a helyiségeken át a technológiáig – mindezt rendkívül rugalmas együttműködés keretében. A szolgáltatott iroda azonnal költözhető, teljesen berendezett, tökéletesen felszerelt. A szolgáltatott irodák a hosszú távon bérbe vehető irodákkal ellentétben akár egy órára, napra, hónapra, illetve évre is bérbe vehetőek, és egy számítógépen kívül minden egyéb biztosított. Ennek köszönhetően a bérlő időt és költséget takaríthat meg, hiszen az infrastruktúra kiépítésével már nem kell foglalkoznia.
 4. Ha kinézted a megfelelő irodát, kezdd el a tárgyalásokat a bérbeadóval. A bérbeadó lehetőleg a tulajdonos legyen, ha nem tulajdonossal tárgyalsz, ellenőrizd, hogy joga van-e neked ajánlgatni az ingatlant, ezt még a tárgyalások elején kérdezd meg tőle (nem lesz ciki, de inkább kérdezz rá, semmint jogosulatlan személlyel bocsátkozz tárgyalásokba).
 5. Ha megállapodtatok mindenben, készítsetek egy bérleti szerződést. Ezt majd nézesd át egy ügyvéddel, mert az ingatlanviták sokba kerülhetnek. Nem árt előre gondolnod arra sem, hogy ha bármi közbe jön, hogyan tudnád felmondani a szerződést. Erre az ügyvédek jó tippeket adnak majd. A szerződésnek szólnia kell: a bérleti díjról, a kaucióról, a felmondásról, az átadás-átvételről és minden olyan kérdésről, ami neked fontos!
 6. A szerződés aláírása után, ha eljön a birtokbaadás napja, vedd át az irodát, írd fel a mérőórák állását, írasd át a nevedre a közműórákat és használt rendeltetésszerűen. Előre beszéld meg azt is, hogy bevezetheted-e az internetet, telefont, tévét stb.

[szerkesztés] Tippek

 • Filozófia döntés lesz, hogy irodaházban, egy nagypolgári bérházban vagy éppen egy loft raktárban találod-e meg a helyedet. Ott keress, ahol jól érzed majd magadat munka közben is.
 • Előre döntsd el, hogy A, B, C kategóriás irodát keresel-e vagy más típusú bérleményt.
 • A szerződés aláírása előtt kérj egy tulajdoni lapot is az irodáról, így látod majd, hogy akivel szerződsz, ő tulajdonos-e.
 • Anyagi lehetőségeidhez keress megfelelő irodát, később majd keresel nagyobbat vagy drágábbat, ha megy az üzlet, amihez ezt is bérbe vetted.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Konkrétan tervezd meg, mit keresel, így könnyebb lesz a keresés.
 • Kell térkép a kereséshez, ügyvéd a szerződéshez és pénz a kaució és az első havi díj fizetéséhez.
 • Kitartás, mert nem biztos hogy elsőre vagy hamar megtalálod álmaid irodáját.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem a tulajdonos az, akivel tárgyalsz a bérleményről, akkor csak óvatosan bocsátkozz a részletekbe. Kérj meghatalmazást, mielőtt aláírsz vele bármit. (A haszonélvezőt is látnod kell a tulajdoni lapon!)
 • A kauciót elveszíted, ha az irodát megrongálod. Vigyázz a használat során az ingatlanra.
 • Ha az iroda ingatlan jelzáloggal vagy más módon terhelt, beszélj az ügyvédeddel, hogy ebből lehet-e bajod, amíg bérled.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, HOB, Hogyankell, Kiscsillag