Interneten állást keresni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell interneten állást keresni?

Online allaskereses tippek.jpg
Interneten állást keresni valamivel összetettebb, mint újságokban elhelyezett álláshirdetésekre jelentkezni. Cikkünkben ötleteket találsz arra, hogyan teheted hatékonyabbá az online álláskeresést, illetve megtudhatod, milyen buktatókra kell ügyelni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tegyük rendbe online megjelenésünk! Manapság a HR szakemberek nem csupán önéletrajzunk alapján ítélnek meg, hanem gyakran megnézik profilunkat is a közösségi oldalakon. Nem szerencsés, ha a közösségi profilunk ellentmond az önéletrajzunknak, vagy ha az internet hemzseg olyan képektől, amely szerint egy-egy buli nekünk túl jól sikerült.
 2. Írjunk egy ütős önéletrajzot. Ehhez tippeket [itt találsz http://www.hogyankell.hu/%C3%96n%C3%A9letrajzot_%C3%ADrni]. Nyugodtan használj például linkeket is az önéletrajzodban, így több dolgot tudhatnak meg rólad. Belinkelheted például néhány szakcikkedet vagy a szakmai blogodat, referenciamunkáidat, előadásod anyagát stb. Akik rendelkeznek saját weboldallal, azt is belinkelhetik.
 3. Kérjük ismerőseink segítségét. Jelezzük az olyan közösségi oldalakon, mint pl. a Facebook, az iWiW vagy a Twitter, hogy éppen álláskeresésben vagyunk, és hogy milyen munka érdekel. Gyakori, hogy ismerősök tudnak segíteni ilyen esetben.
 4. Regisztráljunk online álláskereső oldalak adatbázisába, töltsük fel önéletrajzunkat.
 5. Böngésszünk az online álláskereső oldalakon. A legtöbbnél különféle kategóriák (pl. munkakör, munkavégzés helye, szükséges végzettség, tapasztalat) alapján szűrhetünk. Ha találunk olyan állásajánlatot, ami tetszik, mentsük le a szükséges információkat, mint pl. a cég neve, a munkavégzés helye, a munkakör neve, az elvárások, ajánlott fizetés, kontakt adatok, a hirdetés linkje. Erre azért van szükség, hogy az adott állásra szabott jelentkezést tudjunk küldeni, illetve, ha visszahívnak, tudjuk, melyik cég milyen munkájáról is van szó. Sokan hibáznak azzal, hogy rengeteg helyre beadják az önéletrajzukat, aztán később, ha felhívja egy cég, már nem tudja, miről van szó. Ez pedig rossz fényt vethet ránk.
 6. Kérjünk értesítést! Sok állásportál lehetőséget biztosít arra, hogy e-mailben vagy sms-ben értesülhessünk a legújabb, számunkra lényeges álláslehetőségekről. Így gyorsabban tudunk reagálni.
 7. Készítsünk egy listát azon cégekről, melyeknek szívesen dolgoznánk, és nézzük meg a website-juk karrier oldalát, hátha keresnek munkatársat az adott munkakörben. Ha a karrier oldalon nem is hirdetnek állást, érdemes nagyobb cégek esetén a HR osztálynak/HR szakembernek, kisebb cégek esetén a központilag megadott e-mail címre írnunk. Ilyenkor fogalmazzuk meg, hogy amennyiben van nyitott pozíció a cégnél, kéred, tekintsék meg a mellékletként csatolt önéletrajzod. Mindenképpen írj kísérőlevelet.
 8. Nézz körül szakmai fórumokon. Itt gyakran posztolnak ki álláshirdetéseket, de te is jelezheted, hogy állást keresel.
 9. Ha jelentkezünk egy állásra, a jelentkezésünket mindig szabjuk rá az álláshirdetésre:
  • Írjuk le, miért az adott cégnél szeretnénk dolgozni. Az interneten rengeteg információt találhatunk a cégről, ehhez igazítsuk az érveinket. Jó benyomást kelt a HR szakemberben, ha látszik, nem vaktában lövöd ki az éterbe az önéletrajzodat, hanem valóban tudsz ezt-azt a cégről, és célirányosan oda szeretnél bejutni.
  • Domborítsd ki az önéletrajzodban azokat a tulajdonságaidat, melyek megfelelnek az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásoknak. Ha például IT szakértőnek jelentkezel, kevésbé releváns, hogy diákként árufeltöltőként is dolgoztál Angliában. Ugyanakkor ha olyan helyre jelentkezel, ahol fontos az angol nyelvtudás, érdemes megemlíteni, hogy külföldi nyelvtapasztalatod is van diákmunka révén.
 10. Készíts videós önéletrajzot! Ez hazánkban még kevésbé terjedt el, de akár szakemberek segítségét is igénybe veheted egy szakmai videó elkészítésére. Így jobban át tudod adni a személyiséged. Persze ez idő- és pénzigényes, és nem is minden munkakör esetében kívánatos. De egy kreatív munka vagy vezetői pozíció esetében jó megoldás lehet.

[szerkesztés] Tippek

 • Amennyiben kreatív munkakörbe jelentkezel, nyugodtan légy kreatív a jelentkezés módjában is, ezt sokszor díjazzák ilyen esetben.
 • Szánjunk időt az álláskeresésre, és ne adjuk fel.
 • Két-három havonta frissítsd az adatbázisokban az adataidat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • önéletrajz
 • kísérőlevelek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne riadjunk vissza a túl magas követelményektől! A legtöbb álláshirdetésben nagy szakmai tapasztalatot, magas szintű idegennyelvtudást kérnek a pályázóktól, a gyakorlatban azonban gyakran eltekintenek ettől. Persze nem arról van szó, hogy képzettségünknek nem megfelelő hirdetésekre is jelentkezzünk, de ha egy-két kritériumnak nem teljesen felelünk meg, még érdemes megpróbálni, veszíteni valónk nincs. Esetleg a kísérő levélben meg is fogalmazhatjuk, hogy bár nem felelünk meg az egyik kritériumnak, mivel tudjuk ezt ellensúlyozni (pl. Bár egyelőre nem rendelkezem a szükséges felsőfokú nyelvismerettel, azonban folyamatosan képezem magam e területen is, így várhatóan néhány hónapon belül megszerzem.)

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag