Interjút adni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell interjút adni?

Mikrofon.jpg
Nyilatkozni, nyilvánosan szerepelni nem könnyű dolog, pedig akár az utcán sétálva is előfordulhat, hogy egy újságíró interjút kér tőlünk, ha pedig valaki vezető pozícióban dolgozik, mindenképpen fel kell készülnie erre a lehetőségre. Bár nem mindenki született interjúalany, egy kis gyakorlással és felkészüléssel sokat lehet javítani a nyilatkozat minőségén.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kérdezzünk vissza! Ha egy újságíró interjút kér tőlünk, a válaszadás előtt kérdezzünk rá a megjelenés körülményeire, hogy azok ismeretében fogalmazhassuk meg véleményünket. Az alábbiakat érdemes egyeztetni a nyilatkozat előtt:
  • Nagyjából milyen kérdésekre számíthatunk, milyen témában szeretnének interjút kérni? (A konkrét kérdéseket ne kérjük el, ez „megöli” az interjút és udvariatlanságnak számít!)
  • Hol és mikor fognak megjelenni az elhangzottak? (Ha újságról van szó, csak nyomtatott kiadásban vagy az online változatban is?)
  • Televíziós és rádiós interjú esetén élő adásban kell nyilatkozni, vagy még szerkesztik a felvett anyagot? Be kell-e menni a stúdióba?
  • Mennyi ideig fog tartani az interjú, mennyi anyagra van szüksége az újságírónak?
 2. Ha kell, kérjünk egy kis időt! Nyugodtan mondhatjuk, hogy szeretnénk néhány adatnak utánanézni. Kérjük el a számát, és hívjuk vissza egy órán belül! Így lesz időnk felkészülni (és megnyugodni, ha kell), de az újságíró türelmével sem élünk vissza.
 3. Készüljünk fel! Nézzünk utána a témához kapcsolódó számoknak, adatoknak, és készítsük a kezünk ügyébe a papírt, hogy ha kell, azonnal fel tudjuk olvasni a megfelelő információt. Gondoljuk végig a lehetséges kérdéseket, és egy-két mondatban fogalmazzuk meg a válaszunkat. Soha ne olvassuk azonban fel ezeket az előre megírt mondatokat, mert erőltetett lesz az interjú!
 4. Fő a nyugalom! Próbáljunk olyan környezetet teremteni, ahol zavartalanul beszélhetünk az újságíróval. A mobiltelefonunkat kapcsoljuk ki, ha az újságíróval telefonon beszélünk, inkább vezetékes készülékről hívjuk vissza. Csak az újságíróra koncentráljunk (ha van például fotós vagy operatőr, ne nézzük rá, kivéve, ha külön megkér erre). Maradjunk nyugodtak és udvariasak, még akkor is, ha esetleg provokatív vagy kényes kérdéseket kapunk.
 5. Fogalmazzunk tömören és érthetően! Különösen élő műsorban, rádiós vagy televíziós interjúnál fontos, hogy röviden, mégis mindenki számára egyértelműen fogalmazzuk meg a gondolatainkat. Az interjúadásnak talán ez a legnehezebb része, bár sokat segít, ha a felkészülés során erre is ügyelünk. Mindenképpen törekedjünk az alábbiakra:
  • Ne használjunk hosszabb mondatot, mint amit egy levegővel, kényelmesen el tudunk mondani.
  • Ne hadarjunk, inkább beszéljünk egy kicsit lassabban a megszokottnál!
  • Ha éppen nem jut eszünkbe a megfelelő kifejezés vagy nem tudjuk folytatni a mondatot, fogjuk rövidre és zárjuk le a gondolatot. Használhatunk töltelékszavakat, fordulatokat is (az az igazság, ez nagyon nehéz kérdés, mert…, de azt gondolom, hogy…), a lényeg, hogy ne legyenek hosszú szünetek vagy ne ööö-zzünk.
  • Kerüljük az idegen szavakat, szakkifejezéseket, rövidítéseket, inkább próbáljuk körülírni a dolgokat. Képzeljük azt, mintha egy idős rokonunknak magyaráznánk! Csak akkor tegyünk kivételt, ha kifejezetten szakmai cikkről van szó. (Például egy traktorosoknak szóló újságban nyugodtan használhatjuk az alkatrészek szakmai elnevezését, de egy általános lapban csak azt mondjuk, az adott eszköz milyen célt szolgál.)
 6. Válaszoljunk minden kérdésre! Ha esetleg nem tudjuk a választ – és nem élő interjúról van szó – mondjuk azt, hogy utánanézünk a dolognak interjú után és elküldjük a szükséges információt. Ha kényes kérdést kapunk, röviden válaszoljunk rá, majd valami ehhez kapcsolódó, de számunkra pozitív témára térjünk át (például hangsúlyozzuk, hogy mindent megtettünk egy hiba elhárításáért, majd mutassuk be részletesen az erőfeszítéseinket és a bevezetett változtatásokat.)
 7. Kérjük el az anyagot! Ha nem élőben készült az interjú, akkor van lehetőségünk átnézni, hogy mi jelenik meg az elhangzottakból. Kérjük meg az újságírót, hogy a szerkesztett változatot küldje el a megjelenés előtt, így még tudjuk javítani, ha szükséges. Ne essünk azonban túlzásba, tényleg csak akkor módosítsuk a cikket, ha nagyon muszáj, hiszen nem azért adtunk interjút, hogy utána visszavonjuk az elmondottakat.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha egy vállalat nevében beszélünk vagy hivatalos véleményt fogalmazunk meg, ezt többször is hangsúlyozzuk a szövegben (pl. az X cég azért határozta el magát erre a lépésre, mert…). Termékneveket, speciális márkákat azonban ne említsünk, mert az interjú általában nem azért készül, hogy reklámfelületet biztosítson nekünk.
 • Televíziós interjúnál ügyelnünk kell a megjelenésünkre: a fekete és a fehér helyett inkább pasztellszíneket válasszunk, kerüljük a túl nagy és a túl apró mintákat (mindegyik zavaró lehet képernyőn keresztül akkor is, ha „élőben” szépnek látszik). A bluebox effektus miatt királykék és az élénkzöld színt se viseljünk, ha stúdióban készül a felvétel. Ha hivatalos ügyben vagy egy cég képviseletében beszélünk, az öltözékünknek is ezt kell tükröznie.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jó kommunikációs készségek
 • Nyugalom

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vedd megtiszteltetésnek vagy egy jó lehetőségnek, ha interjút kérnek tőled! Ha nem adsz nyilatkozatot, később az adott újságíró biztosan nem fog keresni. Ez magánemberként ugyan nem feltétlenül hátrány, de ha egy céget képviselsz, így a konkurenciát juttatod előnyhöz, hiszen az újságíró ezentúl csak az ő véleményüket fogja megkérdezni.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, JViki