Inget vasalni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell inget vasalni?

Ing.jpg

A vasalás többnyire a nem kedvelt házimunkák közé sorolható. Ha ing vasalásáról van szó, akkor ez az ellenszenv csak fokozódhat. Hányszor jártunk már úgy, hogy mire végeztünk az ing elejével, és áttértünk az ujjára, addigra a hátát már kezdhettük is elölről, mivel az egész valamilyen rejtélyes okból kifolyólag, megint gyűrött lett. Létezik azonban egy olyan technika, amelyet alkalmazva csodával határos módon nem kell ezen a tortúrán végigmenni, hanem a helyes sorrend betartásával az ing pár perc alatt gyűrődésmentesen kivasalható. Lássuk hát!

[szerkesztés] Lépések

 1. Állítsd fel a vasalóállványt, és ha van, akkor az ingujjvasaló deszkát is.
 2. Nézd meg a vasalódon, hogy az ing anyagához passzolóan hányas fokozatra kell azt kapcsolni.
 3. Az ing anyagától függően a makacs gyűrődések miatt többnyire már gőzzel ajánlatos vasalni, ami egyben hatásosabb is. A gőzzel való vasaláshoz vegyél elő egy tiszta, fehér vasalóruhát, amit az ing anyaga és a vasaló talpa közé kell helyezni, bárminemű károsodás megelőzése érdekében (pl. égetés, piszok a vasaló talpán). Gőzölés után többször menj át az anyagon a forró vasalótalppal is!
 4. A gallér belső oldalát vasald át először, majd a külsőt. Ezt követően hajtsd vissza a gallért és vasald át újra! Így tartást adsz neki.
 5. Terítsd fel a deszkára az ing ujját, majd a mandzsettánál a szűkítéseket is vasald át bátran a vasaló orrával. Ha az ujjba élt vasaltál és azt el szeretnéd tüntetni, akkor helyezd úgy a deszkára az ingujjat, hogy a belevasalt él annak a közepére essen, majd simíts át rajta a szélek elkerülésével!
 6. Ismételd meg ezt a folyamatot az ing másik ujjával is!
 7. A vasalódeszka lekerekített végére fektesd rá a vállánál fogva az ing elejét, úgy vasald! A vasaló orrával a gombok közé is nyúlj be!
 8. A hátát teljes szélességében kell a deszkára fektetned, majd lentről felfelé haladva, egészen a gallérig haladhatsz a vasalóval!
 9. A vállrész az egyik legkényesebb terület, így azt szintén a deszka lekerekített végére fektetve tudod átvasalni!
 10. Amíg nem veszed fel, addig vállfára akasztva tárold az inget, nehogy összegyűrődjön, és elölről kelljen kezdened a vasalást.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes olyan vasalót beszerezni, ami csak gomb lenyomására engedi ki a gőzt, mivel így nedvesítés után rögtön szárítani is tudod az inget a vasalóval, ami így kevésbé lesz hajlamos a gyűrődésre.
 • Ha nincs gőzölős vasalód, akkor használhatsz nedves ruhát is!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • vasalódeszka
 • ingujjvasaló deszka
 • vasaló
 • vasalóruha
 • igény szerint csapvíz vagy desztillált víz
 • ing

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Műszálas és selyem anyagok esetén kötelező a vasalóruha használata, különben az anyag kifényesedik a nagy hőtől.
 • Az új vasalókhoz már nem kell külön desztillált vizet használni, jó bele a csapvíz, sőt valamelyikbe kifejezetten csak csapvizet szabad tölteni. Használat előtt nézz bele a használati útmutatóba, vagy ha az nincs már meg, akkor az interneten nézz utána az adott típusú készüléknek.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk