Ingatlanhitelt felvenni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ingatlanhitelt felvenni?

Haz.jpg
A jelzáloghiteleknek 4 alapvető fajtája van a
 • szabad felhasználású jelzáloghitel
 • a lakásvásárlási hitel (új- használt)
 • lakásbővítési-, korszerűsítési és felújítási hitel
 • lakásépítési hitel

Ezek közül ebben a cikkben a lakásvásárlási hitel felvételével kapcsolatos információkat szedtük össze.

[szerkesztés] Lépések

 1. Először is válasszuk ki a megvásárolni kívánt ingatlant!
 2. Nézzük meg mennyi önerő áll rendelkezésre, majd azt követően számoljuk ki, hogy mekkora összegű hitelre lenne szükségünk.
 3. Keressünk föl több pénzintézetet is, hogy kiderüljön, hol milyen feltételekkel kaphatunk megfelelő összegű hitelt. A legjobb feltételeket kínáló banktól kérjünk előzetes hitelbírálatot. Az előzetes hitelbírálat során a bank megvizsgálja a következőket:
  1. jövedelmeinket,
  2. terhelhető ingatlanok fedezeti értékét (nem kell, hogy a fedezetként bevont ingatlanoknak mi is a tulajdonosaik legyünk, családtagjaink, rokonaink ingatlanját is bevonhatjuk a tulajdonosok hozzájárulásával),
  3. a terhelendő ingatlanok rendelkeznek-e lakásbiztosítással,
  4. a KHR (BAR) listán nem vagyunk-e nyilvántartva.
 4. A bank kiválasztása és az előzetes hitelbírálat után a hitelfelvétel menete a következő:
  1. Készítsük el az ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett végleges adásvételi szerződést.
  2. Nyújtsuk be az adásvételi szerződést a területileg illetékes Földhivatalba.
  3. Kössünk lakásbiztosítást a megvásárolt ingatlanra.
  4. Hitelkérelem nyomtatványainak, valamint az adásvételi szerződésnek és a széljeggyel ellátott tulajdoni lapnak, jövedelemigazolások (bankszámla kivonatok) a benyújtása a kiválasztott pénzintézethez.
  5. A bank által megbízott értékbecslő szakember elvégzi az ingatlan(ok) értékbecslését.
 5. Ezután már a bankon múlnak a dolgok - megtörténik a hitelbírálat, amelynek 2 kimenetele lehet:
  1. Elutasítják a hitelkérelmünket, ekkor másik pénzintézetnél kell próbálkoznunk.
  2. Számunkra kedvező döntés születik, megkaptuk a hitelt. Ekkor a folyamat tovább folytatódik.
 6. Ezt követi a szerződés aláírása: közjegyzői okiratba foglalt 2 oldalú szerződés aláírása (A 2 oldalú szerződés bankfüggő, ekkor jelen vannak: ügyfél, bank, közjegyző. Egyes pénzintézeteknél 1 oldalú tartozásvállaló nyilatkozat aláírása történik: Csak az ügyfél és a közjegyző van jelen, de ennek is alapja a bankkal aláírt szerződés.)
 7. Közjegyzői okirat benyújtása a területileg illetékes Földhivatalba.
 8. A bank, mint jelzálogjogosult rákerül a tulajdoni lapra, és az újabb széljeggyel ellátott tulajdoni lap benyújtása a hitelt nyújtó pénzintézethez.
 9. Lakásbiztosítás engedményezése a hitelt nyújtó pénzintézet javára a hitel és 1 éves járulékai erejéig.
 10. Már nincs más dolgunk mint várni a hitelfolyósításra.
 11. A folyósítást követően az ügyvédnél vagy közjegyzőnél korábban letétbe helyezett tulajdonjog lemondó nyilatkozat benyújtása a földhivatalba a vevő végleges tulajdonjogának bejegyzéséhez.
 12. A folyósítást követő hónapban indul a hitel törlesztése, amelyet a finanszírozó banknál vezetett folyószámláról kell csoportos beszedési megbízással teljesíteni.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes szakértő segítségét kérni abban, hogy eldöntsük, hosszú távon melyik hitelkonstrukció nyújtja számunkra a legkedvezőbb feltételeket!
 • Ha pedig felvettük a hitelt, törlesszünk határidőben, ha késnénk, inkább egyeztessünk a banki ügyintézővel, minthogy a meg nem válaszolt, át nem vett fizetési felszólítások után a bank azonnal végrehajtást indítson a közjegyzőnél aláírt és gyorsan végrehajtható okiratok alapján a megvett ingatlanon.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ügyvédre vagy közjegyzőre az adásvételi szerződés elkészítéséhez és ellenjegyzéséhez.
 • Idő és/vagy hozzáértés hiányában egy hitelközvetítő cégre, vagy már több bank rendelkezik mobilbankárral (ingyenes szolgáltatás), amely felkutatja a számunkra legmegfelelőbb hitelt!
 • Személyes iratok az ügyintézéshez.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A felvett hitel (ha van más hitelünk, pl. autóhitel, akkor ezek összeszámításával kalkulált összes hitelünk) törlesztő részlete(i) nem lehet több az összes (hivatalos) jövedelmünk 30 %-ánál! Ez azért van, mert a bírósági végrehajtási szabályok maximálják, hogy egy személy fizetéséből legfeljebb mennyi behajtást lehet levonni.A jogszabályok változhatnak, kövesd mindig figyelemmel, ami rád is vonatkozik!
 • Vizsgáljuk meg minél több pénzintézet hitelkonstrukcióját, hogy a számunkra legkedvezőbb hitelt kaphassuk meg!
 • Mindig számold ki, hogy a hitel alapjául szolgáló ingatlan értéke mennyi lehet, és ennek kb. mennyi a 60-70%-a, mert legfeljebb ekkora hitelt kaphatsz az adott banktól erre az ingatlanra. Ha több hitel kellene, vigyél plusz kezest vagy plusz ingatlant.
 • Ha hitelközvetítő szerzi neked a hitelt, lehet hogy jutalékot fog kérni tőled, ezt számítsd bele a tervezett költségeidbe, és mindenképpen előre tisztázd velük a feltételeket.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, DrnemethLAW.hu