Illatgyertyát készíteni pohárban
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell illatgyertyát készíteni pohárban?
Csodás dekoráció, aromaterápia vagy éppen kézzel készített ajándék.
[szerkesztés] Lépések
- Keverd össze a hozzávalókat! Mérd ki a kívánt gyertyamennyiségnek megfelelő sztearinsavat. A sztearinsavat 1:10 arányban kell a viasszal kombinálni, vagyis 200 gramm viaszhoz 20 g sztearinsavra lesz szükséged. Forralj fel némi vizet, és gőz felett melegítsd a savat, de semmiképpen ne közvetlen hőforrás felett. Adj hozzá színezéket (pl. művészboltban kapható pigmentport vagy természetes színezéket: sáfrány, pirospaprika stb.), és hagyd feloldódni.
- Mérd ki a paraffin viaszt (gyertyaviasz), és add a feloldott savhoz. Ha megolvadt teljesen, adj hozzá néhány csepp illóolajat attól függően, hogy mennyire szeretnéd illatosnak a gyertyát. Figyelj rá, hogy teljesen megolvadjon a viasz (80 fokon olvad), de ne hevüljön túl.
- Helyezd bele a kanócot. A kanócot tedd a pohár közepére. Ehhez önts egy kevés viaszt a pohár aljára, majd helyezd rá a kanócot, és hagyd, hogy megszilárduljon.
- Helyezz egy ceruzát vagy egy pálcát a pohár tetején keresztbe, és rögzítsd hozzá a kanócot, így egyenes lesz, amikor a pohárba öntöd a viaszt.
- Öntsd a viaszt a pohárba. Tegyél a pohár alá egy tálcát vagy újságot, hogy a viasz ne csöpögjön mindenhova.
- Adj hozzá még több viaszt! Ahogy a viasz hűlni kezd, összehúzódik, így újabb adagot kell hozzáadnod. Az első öntést követően a pálcikával vagy ceruzával a kanóc mellett nyomkodjunk be néhány lyukat. Ez megakadályozza, hogy légbuborékok keletkezzenek a gyertya belsejében. Ha az első adag már lehűlt a pohárban, öntheted rá a második adagot.
- Ismételd addig, míg elegendő viasz nem kerül a pohárba, és a gyertya felülete teljesen sima nem lesz.
- Hagyd állni. Attól függően, hogy mekkora a gyertya, néhány óra alatt megszilárdul. Ha ez megvan, távolítsd el a pálcikát vagy a ceruzát, és akár már használhatod is az új illatgyertyádat.
[szerkesztés] Tippek
- Adj tiszta illóolajat a gyertyához, ezeknek nem csak jobb az illatuk, de egészségesebbek is, mint a mesterséges változatok.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- paraffin viasz
- sztearinsav
- üveg
- ceruza vagy pálca
- kanóc
- színezőanyag
- illóolaj
- főzőedények
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Légy óvatos a sztearinsavval.
- A viasz nem forr, ezért nehéz megállapítani, ha túlhevíted, ezért inkább közvetetten, gőz felett melegítsd.