Hozzátápláláshoz eszközöket választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hozzátápláláshoz eszközöket választani?

Babaeszik.jpg
A babák életében is eljön egyszer az a pillanat, amikor megkezdődik a szilárd ételek bevezetése. Erre egyéni igények szerint, de az első falatokra általában a 4-6 hónapos kor környékén kerül sor. Ahhoz, hogy gyorsan el tudd készíteni a baba - kezdetben még pépes ételeit - szükséged lesz egy praktikus eszköztárra. Egyszerű kellékekről van szó, melyekkel könnyebb elkészíteni, tárolni a baba ételeit.


[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold át, milyen konyhai feladatokhoz kell eszközökkel készülni? Konyhai folyamatok a baba ételének elkészítéséhez: eszközök sterilizálása, alapanyagok előkészítése, hámozása, darabolása, tárolása, maga a párolás-főzés, majd pürésítés és tálalás. Ezekhez a folyamatokhoz válaszd ki azt a pár eszközt, melyekkel praktikusan tudsz majd dolgozni a konyhában.
 2. Sterilizáláshoz különböző eljárások közül választhatsz: mikrohullámú sütőben, gőzsterilizálóval, kifőzni lábosban.
 3. Alapanyagok előkészítése: hámozáshoz, daraboláshoz, aprításhoz deszka, kés, hámozó.
 4. Főzés, párolás: kis lábos vagy párolóedény, melyben a zöldségeket el tudod készíteni, valamint
 5. Pürésítés:
  • Kézi botmixerrel a legtöbb étel elkészíthető.
  • Amennyiben darabos maradt az étel, vagy brokkolit, krumplit készítesz, akkor különíts el egy apró lyukú szűrőt vagy fokhagymanyomót, melyen átpasszírozhatod a krémes állag elérése érdekében.
  • Üvegreszelő alma és barack pürésítéséhez.
 6. Tálalás, etetés:
  • Amíg te adod a baba szájába az ételt, addig egy mikrózható, mély, kis üvegtálka tökéletes választás lehet, mivel a legtöbb munkafolyamatot el tudod benne végezni. Mélyhűtött alapanyagot mikróban fel tudod gyorsan olvasztani vagy a megpárolt hozzávalókat beletéve botmixerrel már pürésítheted is. Rámelegíthetsz, amennyiben kihűlt az étel. Emellett könnyen el lehet mosni, illetve mikróban sterilizálni is.
  • Amint a baba már tud ülni és önállóan szeretné a szájához venni a falatokat, úgy az etetőszék munkalapja vagy egy törhetetlen, esetleg több mélyedéses kis tálka jó választás.
  • Előke, etetőszék (ha már tud ülni), evőeszköz (baba kiskanál), hálós cumi.
 7. Ezek alapján nézz szét a konyhában, hogy mi az, amit már nem kell beszerezned. Állíts össze egy bevásárlólistát, hogy mit kell még megvásárolnod, amire szükség lehet.
 8. Tárolás:
  • Zárható fedeles szilikon jégkockatartó: amennyiben nem fogy el az üveges babaétel, ha nagyobb mennyiségű pürét készítettél, vagy húspépet, akkor tökéletes választás, ha jégkockatartóba kanalazod és lefagyasztod. Az első pár hónapban ekkora mennyiség is elég lehet egy-egy adag ételhez.
  • Műanyag dobozka.
 9. Hozzáitatás: a hozzátáplálással egyidőben el lehet kezdeni vízzel kínálni a babát. Ez praktikus módon történhet csőrös itatópohárból, majd később kis műanyag pohárból. A víz forralását egy külön kis lábosban vagy mikróba téve egy bögrében meg tudod oldani.


[szerkesztés] Tippek

 • Mivel kezdetben még csak nagyon keveset fogyasztanak el a babák az adott püréből, ezért nem szükséges a nagy családi turmixgépet üzembe állítani. Több mosatlan képződik.
 • Léteznek hő hatására színt változtató babakanalak, ami jelez, ha túl forró az étel.
 • Léteznek olyan pároló-turmixoló gépek, melyekbe csak bele kell tenni a nyers gyümölcsöt, zöldséget, majd benyomsz rajta egy gombot, és kiadja a kész pürét. Nagyon praktikus, bár nem biztos, hogy gyorsabb, ha magát a mosogatást is nézzük.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • edények, jégkockatartó, műanyag edények, tálkák, evőeszköz
 • előke, etetőszék


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne használj olyan lábost, melyről helyenként lepattogzott a zománc, illetve alumíniumból készült fazekat, evőeszközt se.
 • Tartsd be a higiéniai szabályokat. A hozzátáplálás első néhány hónapjában saját edényei legyenek a higiéniai szabályok betartása végett: deszka, edény, evőeszköz.
 • krumplipüréhez ne használj botmixert, mert kicsapódik a keményítő, és a végeredmény egy kellemetlenül ragacsos pasztaállagú püré lesz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó