Hosszú autóút során elkerülni a fáradtságot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hosszú autóút során elkerülni a fáradtságot?

Vezetes.jpg
Az emberi szervezet egyénenként változó módon reagál a környezetre. Valaki képes 5-6 órát is levezetni minden probléma nélkül, és előfordul olyan személy is, akinek már 1 órás vezetés is megterhelő. Bárhogy is épüljön fel szervezetünk, a monoton vezetés egy idő után mindenkiből ugyanazt a fáradtságot és dekoncentráltságot váltja ki. Néhány egyszerű gyakorlattal és odafigyeléssel azonban elkerülheted az esetleges veszélyes helyzeteket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hosszabb autóvezetés előtt nagyon fontos a megfelelő felkészülés
  • kerüld a nehéz ételeket
  • fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot
  • kipihent állapotban indulj neki az útnak
  • biztosíts megfelelő szellőzést az autóban
 2. Használd ki a piros lámpákat arra, hogy egy kicsit megmozgasd magad.
 3. Ha érzed, hogy elfáradtál, állj meg egy kicsit, tarts szünetet. Ilyenkor végezhetsz néhány egyszerű tornagyakorlatot, mely felfrissít és jó hatással lesz a koncentrációdra is. A gyakorlatoknál fontos a megfelelő alapállás: terpeszállás, enyhén behajlított térdekkel, lábfejek a vállaink távolságában párhuzamosan álljanak. A vállaidat húzd hátra és kissé ereszd le. Alap gyakorlatokként ezeket érdemes elvégezned:
  • Nyakizom gyakorlatok: a felvett alapállásban bal füledet fektesd a bal válladra úgy, hogy feszüljön a nyak jobb oldala, tartsd így öt másodpercig, majd végezd el ugyanezt a másik oldalra is. Ezt a mozdulatsort többször ismételd meg.
  • Vállmozgató gyakorlatok: végezz nagy ívű vállkörzést úgy, hogy karjaid a tested mellett lógjanak, és a csípő ne mozduljon. Először nyolcszor előre majd ugyanennyi alkalommal hátrafelé is végezd el a gyakorlatot. Ugyanebben a pozícióban maradva nyolc-nyolc alkalommal húzd fel az egyik, majd a másik válladat.
  • Törzsizmok nyújtása: alapállás felvétele után emeld fel a karjaid a füleiddel párhuzamosan. Hajlítsd törzsed oldalsó irányba nyolcszor jobbra úgy, hogy érezhető legyen a bal oldali nyújtás, majd a másik oldalra is ismételd meg a mozdulatot. A csípőd mindeközben ne mozogjon, hanem maradjon kiinduló helyzetben. Ha mindkét oldalra elvégezted a gyakorlatot, akkor ismételd meg a folyamatot úgy, hogy az a karod, amelyik irányba hajolsz, lazán lógjon a tested mellett.
  • Vádli nyújtás: keress egy stabil felületet (pad támlája, fal stb.) amelynek teljes tenyérrel szembe tudsz támaszkodni. Párhuzamosan, a fal felé mutató lábfejekkel enyhén hajlítsd be az egyik lábad úgy, hogy közben a másik nyújtva marad. A testsúlyodat a nyújtott lábadra helyezd, amelynek a sarka is a földön marad. Miután 10-15 másodpercig tartottad ezt a pozíciót válts lábat és ismételd meg a gyakorlatot.

[szerkesztés] Tippek

 • Több benzinkútnál kialakítottak fitneszparkot, hogy az autó utasai egy kis testmozgással felfrissíthessék magukat. Bátran próbáld ki az eszközöket, és vedd rá a veled utazókat, hogy ők is csatlakozzanak hozzád. Így a hasznos testmozgást összekötheted egy kis közös szórakozással is.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Autó
 • Hosszabb úticél
 • Egy kis belátás, hogy megállj, ha fáradt vagy


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha érzed, hogy nagyon monoton az út, és fáradt vagy, minden esetben állj meg. Szánj néhány percet a felfrissülésre, mert ezzel akár egy balesetet is megelőzhetsz.
 • Csak akkor végezz gyakorlatokat, ha egészségi állapotod engedi. Hagyd ki azon testrészek megmozgatását, melyek mozgatását orvosod esetleg nem javasolná (pl. csigolyák, gerinc).


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk