Hormonmentes fogamzásgátlót választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hormonmentes fogamzásgátlót választani?

Hormonmentes-fogamzasgatlas.jpg

Számos oka lehet annak, hogy miért kezd valaki hormonmentes fogamzásgátló módszereket használni. Ez lehet, hogy csak időnként van szükség a fogamzásgátlásra, de oka lehet valamilyen betegség, a hormonális fogamzásgátlás kockázataitól való félelem

[szerkesztés] Lépések

  1. Ismerd meg a Pearl-indexet! Ez azt jelenti, hogy az adott fogamzásgátló módszert használó 100 nőnél egy éven belül hánynál fordult elő terhesség. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb az esélye, hogy az adott fogamzásgátló módszert megfelelően alkalmazva teherbe essünk. A miheztartás végett a hormonális fogamzásgátló tablettáknál ez 0,1-0,5.
  2. Az egyik legelterjedtebb hormonmentes fogamzásgátló módszer még mindig az óvszer. Ez nem csupán a nem kívánt terhességtől, de a még kevésbé kívánt nemi betegségektől is megvéd. Az óvszer Pearl-indexe 3-4. Ma már a férfiak és a nők számára is kaphatóak gumióvszerek, melyek használatáról itt olvashatsz:
  3. Használhatsz spermiumölő krémeket is. A spermicid krémek károsítják a spermiumokat, így akadályozva meg a terhességet. Azonnal hat 10 órán keresztül. Előtte és utána közvetlenül nem szabad szappant vagy hüvelyzuhanyt alkalmazni. Esetenként előfordulhat allergiás reakció. Pearl-indexe: 2-18.
  4. Használhatsz hüvelytampont vagy hüvelytablettát is. Ezek a módszerek szintén a spermiumokat károsítják. A tampon azonnali védelmet biztosít, míg a tabletta esetében 10 percet várni kell. A tampont legalább 1 órán át kell a hüvelyben tartani, és legfeljebb 24 óráig, míg a tabletta 3 órán keresztül biztosít védelmet, ugyanakkor az újabb aktus előtt újabb tablettát kell felhelyezni. Pearl-indexük 0,74.
  5. A már szült nőknek javasolt a spirál vagy más méhen belüli eszköz, melyek Pearl-indexe 0,3-3. A nőgyógyász helyezi fel, és általában 5 évig nyújt védelmet.
  6. Mielőtt bármelyik fogamzásgátló módszerbe kezdenél, mindenképpen konzultálj a nőgyógyászoddal.

[szerkesztés] Tippek

  • Előforduló hormonmentes fogamzásgátlási módszer például a hőmérőzés és a naptári módszer. Ezek Pearl-indexe azonban meglehetősen magas, 14-47.
  • Létezik még a szimptotermális módszer (tüneti hőmérőzés), amelynek hatékonysága tipikus használat esetén 98.2% (Pearl index: 1.8), tökéletes alkamazás esetén pedig eléri a 99.6%-ot is (Pearl index: 0.4). [1]

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • hormonmentes fogamzásgátló módszer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Létezik a művi meddővé tétel is, mely megbízhatósága ugyan nagyon magas, de egyben végleges megoldást is jelent.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Karol