Hogyankell:GYIK

Innen: Hogyankell.hu

GYIK

Összegyűjtöttük a Gyakran Ismételt Kérdéseket. Ha azonban itt sem találod a választ, írj nekünk az info@hogyankell.hu címre.

Mit csináljak, ha nem találom a cikkemet?

A frissen létrehozott cikkeknek vagy egy rövid átfutási ideje, ezért általában nem azonnal kerülnek ki. Ha nem találod, akkor jelentkezz be, és a jobb felső sarokban kattints a közreműködéseim gombra, ahol minden cikked és szerkesztésed megtalálható. Régebbi cikkeidre rá is kereshetsz, ha a szintén a jobb felső sarokban található keresőmezőbe beírod a cikk néhány kulcsszavát.

Honnan tölthetek le legálisan képeket illusztrációnak?

Számtalan képadatbázisból tudsz letölteni legálisan fotókat, íme néhány: http://www.freedigitalphotos.net/ (itt a kép hivatkozásánál meg kell adni a forrást és a fotóst), http://www.scx.hu, http://www.morguefile.com/ (ezeknél elég forrásnak megjelölni az adatbázis címét).

Hogyan kell képet beszúrni?

Miután bejelentkeztél, az almenüpontok közül keresd meg a képfeltöltést, majd kattints rá. A fájl kiválasztásával töltsd fel azt a képet, amit illusztrációnak szeretnél a cikkhez. Csak png, gif, jpg, jpeg és svg fájltípusok tölthetőek fel. Célfájlnevet automatikusan ad a rendszer. Az összefoglalóban jelezd, hogy milyen forrásból származik a cikk, pl. www.sxc.hu. Válaszd ki, hogy milyen témába sorolható a kép, majd nyomd meg a Fájl feltöltése gombot. Nyisd meg azt a cikket, amibe a képet szeretnéd beszúrni, és az almenüknél nyomj a szerkesztés fülre. Kattints arra a szövegrészre, ahova szeretnéd a képet, majd a kis ikonok közül válaszd ki a hatodikat, ami egy kis képet ábrázol. Ekkor a szövegben megjelenik a [[Fájl:Pelda.jpg]], itt a Pelda.jpg-t kell átírni a feltöltött fájl nevére. A képet jobbra igazíthatod a cikkben, ha egy függőleges vonal után írod a right szót, pl.: [[Fájl:Kutya.jpg|right]].

Hogyan kell videót beilleszteni?

Keresd meg a Youtube-on azt a videót, amit be szeretnél szúrni. A webcíméből másold ki az egyenlőségjel utáni részt (pl. http://www.youtube.com/watch?v=IytNBm8WA1c ebből az IytNBm8WA1c részt). Nyisd meg azt a cikket, amibe a videót szeretnéd beszúrni, és az almenüknél nyomj a szerkesztés fülre. Keresd meg a Kapcsolódó videók alcímet, és a <youtube> </youtube> szöveg közé illeszd be a kimásolt részt (pl. <youtube> IytNBm8WA1c </youtube>). Töröld a leírást, ami szintén segítség abban, hogy miként kell beilleszteni a videót.

Hogyan kell linket beszúrni?

A cikk szerkesztési nézetében kattints oda, ahova a linket tennéd. Kattints a cikk feletti negyedik kis földgömb ikonra, s a cikkben megjelenik az alábbi szöveg: [http://www.example.com hivatkozás címe]. A http:// előtaggal másold ki azt a linket, amit használni szeretnél, majd illeszd be a http://www.example.com helyére. Ezt követően add meg a hivatkozás címét, vagyis azt a szöveget, amire kattintva bejön az adott weboldal, aminek a linkjét bemásoltad. Pl. [http://www.hogyankell.hu a Hogyankell.hu főoldala]

Hol nézhetem meg az eddigi cikkeimet?

Jelentkezz be, és a jobb felső sarokban kattints a közreműködéseim gombra, ahol minden cikked és szerkesztésed megtalálható. Hogyan állíthatom be, hogy lássam, ha valaki szerkeszti a cikkemet? Jelentkezz be, majd nyisd meg azt a cikked, amit szeretnél figyelni, hogy ki, milyen szerkesztéseket hajt benne végre. A cikk fölötti kis fülek közül válaszd ki a lap figyelését. Ezt követően a jövőben, ha be vagy jelentkezve, a „figyelőlistám”-ra kattintva (jobb felső sarok) láthatod a változtatásokat.

Hogyan rakhatok be alcímeket a szövegbe?

Szerkesztés nézetben három egyenlőségjel (===alcím===) közé tedd be az alcímet.

Mi okozza, hogy a felsorolásnál minden bekezdés 1-essel kezdődik?

Ne rakj a bekezdések közé extra Entert, és egy felsorolási pontnál csak egy bekezdést használj.

Hogyan tudok berakni felső indexet?

Az alábbi jelek közé rakd a felső indexbe szánt részt: <SUP>felsőindexbe szánt rész</SUP>. Például a négyzetmétert így tudod megjeleníteni: m<SUP>2</SUP>

Hogyan kell a jelszavamat megváltoztatni?

Jelentkezz be, majd a jobb felső sarokban kattints a beállításaim szövegre. A bejövő speciális lapon a Felhasználói adatok fülön belül az Alapinformációknál találod a Jelszó megváltoztatása opciót. Erre kattintva add meg a régi jelszavadat, majd kétszer az újat.

Hogyan kell az aláírásomat megváltoztatni?

Jelentkezz be, majd a jobb felső sarokban kattints a beállításaim szövegre. A bejövő speciális lapon a Felhasználói adatok fülön belül az Aláírás dobozon belül az Aláírás: melletti szövegdobozba írd bele az újonnan használni kívánt aláírást.

Hogyan kell értesítést kérni, ha valaki szerkeszt egy általam figyelt lapot?

Jelentkezz be, majd a jobb felső sarokban kattints a beállításaim szövegre. A bejövő speciális lapon a Felhasználói adatok fülön belül a Levelezés dobozban add meg az e-mail címed, és mentsd el. A rendszer ezt követően a megadott e-mail címre egy ellenőrző e-mailt küld, kattints az abban található linkre. Majd ugyanezen a helyen pipáld be az Értesítés küldése e-mailben, ha egy általam figyelt lap megváltozik opciót, és nyomj a mentés gombra.

Hogyan értesülhetek folyamatosan a Hogyankell.hu-val kapcsolatos hírekről?

Légy a rajongónk a Facebook oldalunkon.

Hogyan tudom más cikkét vagy saját, korábbi cikkemet szerkeszteni?

Nyisd meg azt a cikket, amit szerkeszteni szeretnél, majd a cikk fölötti fülek közül kattints a szerkesztésre. A cikk egyes részeit külön is szerkesztheted, ez esetben az egyes részek (pl. Lépések) címe mellett kattints a szerkesztés gombra.

Hogyan tudok témát javasolni?

Egyfelől szívesen várjuk témajavaslataidat az info@hogyankell.hu címre, vagy az oldalra is felteheted. Nyisd meg a Megírásra váró cikkek listáját. Keresd meg azt a kategóriát, amelyikbe illik az általad javasolni kívánt téma. E kategória neve mellett kattints a szerkesztésre, és az alábbi formátumban írd be a javasolt címet: * [[Javasolt cím]]. Fontos, hogy olyan címet adj meg, ami jól illeszkedik a Hogyan kell előtaghoz, pl. Hogyan kell témát javasolni, nem pedig Hogyan kell javaslok egy témát.

Az oldal szerzői

Kiscsillag