Hogyan tudjuk leellenőrizni a téli gumijainkat Mikortól kell újat vásárolnunk

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan tudjuk leellenőrizni a téli gumijainkat? Mikortól kell újat vásárolnunk?

Teli-gumi-ellenorzes-hogyan.jpg

Ha elérkezett az idő a szezonális abroncsok cseréjére, előfordulhat egy teljesen új garnitúrát kell vásárolnunk, mert a régi abroncsunk már a használat során teljesen elkopott. Mivel a rutinos autósok sem vásárolnak minden héten gumiabroncsot, sokszor még ők sem tudják biztosra, hogy milyen típusú, vagy éppenséggel pontosan milyen mérettel rendelkező abroncsra lesz szükségük.


De mégis honnan tudhatjuk meg, hogy az eddig használt abroncsunk mára már használhatatlanná vált? Honnan tudjuk meg azt, hogy mikor kell új gumit vásárolnunk?

Hogy kell leellenőrizni a szezonális abroncsunk állapotát?

Egy jó minőséggel rendelkező téligumit több szezonon át is tudunk használni abban az esetben ha vigyáznunk rá. Fontos azonban minden csere alkalmával leellenőrizni és átnézni azt, hogy az adott gumiabroncs megfelelő állapotban van-e, hogy biztonságos vezetést tudjon nyújtani számunkra.

Olyan gumiabroncsot soha nem szabad használnunk, amely túl öreg, túlságosan elhasználódott, vagy éppen rossz mérettel rendelkezik. Tilos és veszélyes olyan abroncsot felszerelni, amely sérült, illetve olyat is, amely bármilyen módon meg lett rongálva használat során.

Műszaki állapotukat tekintve mindig olyan gumiabroncs kerülhet fel csak az autónk kerekeire, melyek még megfelelő mértékű profilmélységgel rendelkeznek.

Egy 75 cm-nél kisebb átmérővel rendelkező gumiabroncs, mely személygépkocsikra, és a terepjárókra lett tervezve, ez az érték nem haladhatja meg az 1,6 mm-t mélységet.

Míg egy 75 cm-nél nagyobb átmérőjű guminál mely leginkább teherautóknál szükséges, ez a szám maximum 3 mm lehet.

Minek a segítségével tudjuk ellenőrizni az abroncsunk kopását?

Azt is fontos ellenőriznünk használat előtt, hogy milyen mértékű kopás tapasztalható az abroncsokon. A kopás mértékének megvizsgálásához segítségünkre lehet a gumi mintázatának mélyedéseiben megtalálható kis kiemelkedések, melyek pontosan azt a célt szolgálják, hogy megmutassák, az abroncs mennyire van elkopva. Ezeket a kiemelkedéseket kopásjelzőnek is hívják.

A kopásjelzőknek a magassága pont 1,6 mm, de szakemberek szerint nem érdemes megvárni azt, hogy ezek teljesen előbukkanjanak a mintázatból, hiszen ebben az esetben már csökken a vezetés stabilitása, a kormányozhatóság, és növekedhet a féktávolság, illetve az aquaplaning kockázata is.

A téli gumikat pedig addig érdemes használni, míg a profilmélysége nem éri el a 4 mm-t.

Ha azt tapasztaljuk, hogy régi abroncsunk már nem biztonságos, és teljesen elhasználódott, ne gondolkozzunk sokat az új abroncs vásárlásán.

Szerencsére gumiabroncsok vásárlását ma már gyorsan és egyszerűen az online felületeken is le tudjuk bonyolítani. Sok gumiforgalmazásával foglalkozó webáruház, köztük a autogumiakcio.hu is hatalmas kedvezményekkel, és akciókkal várja a leendő vásárlóit.

Melyik abroncs lehet számunkra a legideálisabb, ha 225 45 R17 téligumit keresünk?

Személygépkocsinkra a többi méret mellett 225 45 R17 téli gumi is tudunk vásárolni. Ebben a gumiméretben több megbízható gumiabroncs gyártó cég termékei közül is lehetőségünk van válogatni.

A téli gumik kiválasztását, és megvásárlását azonban soha ne kapkodjuk el.

Négyévszakos abroncsot csak abban az esetben vásároljunk, ha képesek vagyunk kompromisszumokkal autózni, és ügyelünk arra hogy hatalmas hóesésbe ne induljunk útnak.

A kapkodásnak köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy sem méretben, sem minőségben nem a megfelelő gumit visszük végül haza.

Érdemes választás előtt felhasználói véleményeket, és abroncsteszteket is olvasni, melyeknek segítségével könnyebben el tudjuk dönteni melyik gumi mellett tegyük le a voksunkat.

Az egyik legjobb áron található abroncs a Pirelli Cinturato P7 225/45 R17 téligumi, amely kiváló minőségéről, és remek tulajdonságairól lett híres. A Cinturato P7 téligumi oldalfalán négy jelölés is mutatja, hogy ez egy környezetbarát gumiabroncs.

Az alacsony gördülési ellenállás a kevesebb üzemanyag fogyasztásért felelős, a korszerű anyagösszetétel pedig nem tartalmaz már olyan olajokat, melyek az abroncs kopása során káros hatással lehetnek a környezetünkre.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy ha tartósan 7 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, már egyáltalán nem biztonságos nyári gumival útnak indulunk!

Az oldal szerzői

Hogyankell