Hogyan lehet az alumíniumot az otthon kényelme szolgálatába állítani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan lehet az alumíniumot az otthon kényelme szolgálatába állítani?

Milyen anyagokat használnak egy lakóépületnél?

A lakóépületek a legfontosabb életterünknek számítanak, és több évezreden keresztül folyamatos fejlődésen és változáson mentek keresztül. Az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy milyen anyagokat használnak fel a lakóépületeknél. A nagyon korai időszakban elsősorban fa, kő, és agyag volt az alapvető alapanyagok, majd később az égetett tégla, beton és az üveg is megjelent. A fémek is fontos szerepet játszottak az épületeknél, elsősorban a betonszerkezeteknél használt vasháló ismert, amely nagy stabilitást biztosít a betonelemnek. Azonban ebben a cikkben nem a vas vagy acélszerkezetekkel foglalkozunk, hanem az alumíniummal. Bemutatjuk, hogy hol használatos ez a fém, amelyről sokan nem is gondolják, hogy milyen sokrétű alkalmazása van egy lakóépületnél.

Miért pont alumínium?

Az alumíniumot már régóta használják különböző iparágakban a kedvező tulajdonságai miatt. Megfelelő szilárdsággal és merevséggel rendelkezik, de ugyanakkor a könnyű anyagok közé tartozik. Az acélhoz képest kisebb súllyal rendelkezik, ezért gyakran használják a repülőgépek és egyéb szerkezetek gyártásánál, ahol a szerkezet súlyának különös jelentősége van. Az alumínium egy közönséges alapanyagnak számít és rengeteg különböző terméket készítenek alumíniumból. Vannak egészen bonyolult alumínium szerkezetek is, de az egyik legismertebb és leggyakrabban használt alumínium termék az alumínium profil. Az alumínium profilt széles körben használják különböző iparágakban, bizonyos szerkezetek és gépek gyártásához és világítóegységek, például LED-es világítás kiépítéséhez is használják.

Redőnyök és zsaluziák

A lakóépületeken kívül irodákban, ipari létesítményekben számos helyen alkalmaznak alumínium termékeket. Az egyik klasszikus alkalmazás közé tartoznak az alumínium redőnyök, amelyeket az ablakok külső oldalán helyeznek el. Az épületet hatékonyan védik a redőnyök különböző időjárási viszontagságok ellen. Nyári melegben a magas hőmérséklet ellen védik az épületet, míg télen az épületből kiszökő hőt akadályozzák meg. A redőnyök nem kizárólag alumíniumból állnak, hanem a redőnylemezek belsejébe habot töltenek, ami tovább javítja a hőszigetelést. Ezenkívül a redőnyelemeket lakkbevonattal is védik. Az extrudált alumíniumból készült profilok még erősebb és merevebb szerkezeteket biztosítanak. A zsaluziák a redőnyökhöz hasonlóan védik a belső teret a felmelegedéstől, illetve megfelelő árnyékoló hatást fejtenek ki a vakító napsütés ellen. A zsaluziák a nap során a nap járása következtében bekövetkező fényviszonyok változását követve képesek különböző szögeket beállítani és ezáltal nagyjából állandó fényviszonyokat biztosítani.


Tetőszerkezetek és pergóliák

A lakóépületek mellett elhelyezkedő teraszok lefedésére használt tetőszerkezetek, pergoliák tipikusan alumíniumból készülnek. Az alumíniumból készült tetőszerkezet nyáron véd a tűző napsütéstől és egész évben véd az esőtől. Gyakran használják a teraszon kívül kerti úszómedencék vagy garázsok tetőszerkezetének is.

Aluminium-felhasznalas-hogyan.jpg

Különböző kivitelben készülnek (https://aluprof.com/hu). Az egyik típusnál csak a vázszerkezet van alumíniumból, amelyre üveglapokat helyeznek el. A másik konstrukciónál gyakorlatilag az egész szerkezet alumíniumból áll. Az előbbi kialakítás egy nagyobb megvilágítást biztosít a tetőszerkezet alatti térnek, míg az utóbbi egy sötétebb egy árnyékosabb teret szolgáltat. A pergolák kifejezetten stabil szerkezetek, amelyek akár 180 km/h órás szélviharokat is átvészelnek. A tetőszerkezetek sokszor zárhatók, illetve nyithatók, amelynek következtében egészen praktikus megoldást biztosítanak, mert például nem megfelelő időjárási viszonyok esetén például vakító napsütés vagy eső esetén zárhatók, míg más esetben nyithatók. Különböző intelligens rendszereket fejlesztettek ki a gyártók például erős esőzések. A heves esőzés esetén a tetőlécek bezáródnak, és az eső nem tud átszivárogni a tetőszerkezeten. Az összegyűlt esővizet egy lefolyón keresztül folyik le. Pergolákat azonban nemcsak lakóépületeknél, hanem gyakorlatilag minden terasszal rendelkező középületnél használnak. Így például kávézóknál, cukrászdáknál és éttermeknél is gyakran használnak pergolákat.

Nyílászárók

A nyílászárók hagyományosan fából készültek, de az utóbbi évtizedekben megjelentek a műanyag, acél és alumínium szerkezetek is. Az alumíniumnak számos előnye van, így nagyon tartós, újrahasznosítható és viszonylag olcsó szerkezetről van szó. Míg egy faszerkezet idővel károsodik és gyakorlatilag kizárt az újrahasznosíthatósága, addig az alumínium gyakorlatilag akárhányszor újrahasznosítható. Az alumínium nem rozsdásodik, nem fakul meg a napfénytől és nem vetemedik meg. Az alumínium nyílászárókat általában 20 éves élettartammal forgalmazzák, de valójában sokkal tovább is képesek betölteni a funkciójukat.

Az oldal szerzői

Hogyankell