Hogyan lazulhatsz el egy nehéz nap után Adunk néhány tippet

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan lazulhatsz el egy nehéz nap után? Adunk néhány tippet!

Cikk-2021-10-25.jpg

A feszültség olyan, mint a méreg: belülről emészti fel az embert. Mára már bizonyított tény, hogy kiválóan meg lehet vele ágyazni a fizikai, tényleges betegségeknek, különösen a szív- és érrendszeri, valamint emésztőszervi problémáknak, de az anyagcserére is hatással lehet. Folyamatosan stresszben élni tehát olyasmi, amivel a legtöbbet árthatunk magunknak.

[szerkesztés] Hogyan betegít meg a stressz?

Nehéz azonban felismerni, hogy mikor kellene magunknak egy kicsit megálljt parancsolni. különösen igaz ez azokra, akiknek jó a stressztűrő képességük: ők gyakran észre sem veszik, hogy milyen feszültek, csak akkor, amikor már fizikailag jelentkezik a probléma. Ezt legfeljebb megelőzni lehet azzal, hogy beiktatjuk a kikapcsolódást a mindennapokba, mint egy rituálét: nem opcionális és nem kihagyható.

Ha eddig nem foglalkoztál különösebben a mentális egészségeddel, talán nem is tudhatod, hogyan vezetheted le a stresszt. Ez mindenkinél változó: mások vagyunk, ezért az is eltérő lehet, hogy mi nyugtat meg igazán.

[szerkesztés] Íme, néhány tipp a feszültségoldásra:

  • Sport, aktivitás: kissé ellentmondásosnak tűnhet, hogy a sporttal lehet kikapcsolódni, hiszen kikapcsolódás alatt legtöbben a pihenést értik. Itt azonban a feszültségoldás a cél, nem a szó szoros értelmében vett pihenés. Stresszt pedig kiválóan lehet oldani azzal, ha kieresztjük a gőzt egy nagy futással, boxzsák püfölésével, teniszmeccsel, falmászással stb. Mindegy, mi a konkrét tevékenység, a lényeg, hogy örömödet leld benne, és el tudja terelni a figyelmedet.
  • Édes semmittevés: amikor a stressz együtt jár a fizikai fáradtsággal is, marad a klasszikus pihenés. Persze olykor nem is olyan könnyű az agyunkat kikapcsolni: előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnénk pihenni, az agyunk dolgozik. Ilyenkor segíthet a kellemes környezet: egy függőágy a kertben, ahonnan hallgathatod a madárcsicsergést, vagy akár zene, ami magával ragad.
  • Direkt relaxáció: vannak direkt relaxációs technikák, amik kifejezetten arra irányulnak, hogy ellazítsanak kívül-belül. Ha az a típus vagy, aki nehezen engedi el a gondolatait, az agya pedig szinte még álmában is zakatol, érdemes lehet ilyen technikákat megtanulnod, hogy könnyebben töltődj fel.
  • A klasszikus: egy kád forró víz és némi bor. Kevés ember van, aki nem tud ellazulni egy kellemes kádfürdőtől és egy pohár italtól. Használhatsz illóolajokat, amik fokozzák a kellemes érzést, segítenek kikapcsolni, így még könnyebb lesz elengedni a feszültséget. Az itallal azonban csak óvatosan: 1, legfeljebb 2 pohár elég, a túl sok alkohollal azonban éppen ellenkező hatást fogsz elérni.

Ne feledd, hogy a stressz elkerülésével sokat tehetsz az egészségedért: előzd hát meg, hogy komolyan problémád legyen a folyamatos hajtás miatt!

Az oldal szerzői

Hogyankell