Hogyan kell cikket írni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell Hogyan kell cikket írni?

Hogyan kell cikket írni nem túl bonyolult feladat, főleg, ha olyan témát választasz, amiben jártasan mozogsz, így sokaknak segíthetsz egy általuk kevésbé ismert területen az eligazodásban.

Lépések

 1. Válassz olyan témát, amiben otthonosan mozogsz! Gondold végig, hogy miről írnál szívesen, mi az a téma, melynek kifejtésével segíteni tudsz azokon, akik kevésbé jártasak ezen a területen.
 2. Készítsd el a bevezetőt! A Hogyan Kell cikk elején szereplő rész arra szolgál, hogy néhány mondatban bemutasd a témakört, amiről a cikk szól. Itt fogalmazd meg, hogy pontosan mire is kínál megoldást ez a Hogyankell.hu cikk. Ha úgy érzed, emelj ki egy két lényeges részt a konkrét leírásból.
 3. Írd meg a témát lépésről lépésre! 5-30 pontban összegyűjtve írd le a megvalósítás lépéseit, egy-egy ponthoz legalább 1 mondatot írj, értelmes, használható információkat közölj, hagyd a felesleges blablát, ugyanakkor légy közvetlen. Lehetsz humoros, de mindenképpen törekedj arra, hogy informatív légy! Adj képeket, videókat a cikkhez, melyek segítik az olvasókat a téma megismerésében!
 4. Adj tippeket! Ha a témakörhöz kapcsolódóan eszedbe jutnak hasznos tippek, akkor itt sorold fel őket.
 5. Figyelmeztesd az olvasót az esetleges veszélyekre! Ebben a részben néhány pontban hívd fel az olvasó figyelmét az esetleges buktatókra, problémákra.
 6. Sorold fel a megvalósításhoz szükséges feltételeket! Ismertesd az olvasóval azoknak az ismereteknek, eszközöknek a listáját, melyek nélkül nem tudja végrehajtani a Hogyan kell cikkben foglaltakat.
 7. Adj meg forrásokat, hivatkozásokat! Ez a rész arra szolgál, hogy egyrészt bemutasd a Hogyan kell cikk megírásához használt háttéranyagokat, illetve az olvasó számára biztosítsd annak lehetőséget, hogy még jobban elmélyedjen az adott Hogyan kell témában.
 8. Töltsd fel képeket! Képet a cikk felett látható "képfeltöltés" fül segítségével tudsz feltölteni a Hogyankell.hu oldalra. Ezt követően a Szerkesztő felületen tudod a cikk megfelelő részére beilleszteni a képet.
 9. A cikkírást itt tudod elkezdeni.

Tippek

 • Nézd meg az alábbi videót, mely lépésről lépésre megmutatja a feltöltés menetét.
 • Ismerd meg a Hogyan kell szerkesztői rendszerét! A Hogyan kell szerkesztői rendszere nagyon egyszerű, de szánj időt a megismerésére. Nézd meg már elkészült cikkek forrását, illetve olvasd el a Szerkesztői gyorstalpalót. Ha nem akarsz a szerkesztői felülettel bajlódni, küldd el a cikket e-mail címünkre.
 • Figyelj a helyesírásra! Érdemes a cikket először valamilyen szövegszerkesztőben elkészíteni, majd utána feltölteni a Hogyan Kell felületére.
 • Feltöltés előtt olvasd el még egyszer a cikket! Mielőtt feltennéd a cikket az oldalra, olvasd el még egyszer, hogy rábukkanj az esetleges hibákra, elgépelésekre.

Figyelmeztetés

 • Ha mesterséges intelligencia (MI, AI) segítségével írod meg a cikket, publikálás előtt mindenképpen alaposan nézd át és javítsd a hibákat. Nálunk nem tiltott az MI használata, de utána mindenképpen javítani kell a szórendből, helytelen szóhasználatból eredő hibákat, illetve az MI-re jellemző stilisztikai problémákat. Ellenkező esetben a cikket kénytelenek leszünk törölni!
 • Ne másolj! Ne másolj át cikkeket egy az egyben másik oldalról, mert ezzel szerzői jogot sértesz! Mindig használj több forrást egy téma feldolgozása során, vagy kérj engedélyt a szerzőtől a cikk elhelyezésére!
 • Ne írj vulgáris, a közízlést sértő témákról! Ezzel kapcsolatban nézd meg a Hogyan kell cikkírási irányelveit!
 • Ne helyezz el nyilvánvaló reklámokat!!! Egy-egy témakör kidolgozása során törekedj a függetlenségre, természetesen a hivatkozásokat között megadhatod azt a linket, ami a témához kapcsolódik (pl.: céges weboldal).
 • Ne használd az oldalt linképítésre! Nem véletlenül kapta azt a címet a linkeket tartalmazó rész, hogy "Felhasznált források, kapcsolódó webcímek". Egy cikkhez ne adj hozzá olyan linket, ami nem ad plusz információt a kidolgozott témához. Ezeket a linkeket törölni fogjuk. Ha szeretnél az oldaladra mutató linket helyezni egy meglévő "hogyan kell" cikkhez, kérjük, vedd figyelembe az előző megjegyzést és lehetőség szerint bővítsd hasznos, a saját oldaladon már szereplő információkkal a kiválasztott Hogyankell.hu cikket.
 • Inkább építs, mintsem rombolj! A Hogyankell.hu célja, hogy minél több hasznos és helytálló információ álljon a különböző témák iránt érdeklődő közösség rendelkezésére. Ennek szellemében mindig arra törekedj, hogy a szerkesztés során hasznos információkkal bővítsd az oldalt.
 • Jogtiszta képeket használj! Kérjük, hogy amennyiben bármilyen elektronikus dokumentumot, pl. képet töltesz fel, azt ellenőrzött forrásból, a forrás által jóváhagyva tedd.
 • Informálj! Ne felejtsd, hogy amikor cikket írsz a Hogyankell.hu-ra, alapvetően hasznos információkat szeretnél közölni a Hogyankell.hu olvasóival.
 • Törekedj rá, hogy egy adott témát megfelelően kidolgozz! Tudjuk, hogy bizonyos témákról regényt lehetne írni, a Hogyankell.hu-n azonban nem az a cél, hogy a téma teljes mélységeibe elkalauzoljuk az olvasót, de mégis próbáljunk egy átfogó, használható képet adni.

Amire szükséged lehet

 • A választott témakör alapos ismerete!
 • Egy kis szabadidő!
 • Segítőszándék!

Kapcsolódó videók

Hogyan kell cikkírási útmutató videó

Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, Bianka, Hogyankell, Kiscsillag