Hobbibetonból dísztárgyakat készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hobbibetonból dísztárgyakat készíteni?

Betondekor.jpg
A beton egy régóta ismert építőipari alapanyag, melyet a kreatív hobbik világa nemrég újra felfedezett magának újhullámos alkotásaihoz. A kézművesek körében egyre nagyobb teret hódít, mivel felhasználása sokrétű: dizájnos ékszerek, kültéri-beltéri dísztárgyak és különféle lakásdekorácók is készülhetnek belőle. Akinek kedve van, próbálja ki ezt nem mindennapi időtöltést.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezd meg, hogy mit szeretnél elkészíteni. Ötletek
 2. Ehhez szükséged lesz öntőformákra, sablonokra, melyek anyaga szinte bármiből lehet: műanyag (pl.: műanyag joghurtos pohár, PET palack), fém (pl. konzervdoboz), karton, gipszforma.
 3. Szerezd be a beton kikeveréséhez szükséges anyagokat. Attól függően, hogy milyen alapanyagot választasz több lehetőséged is van.
 4. Hobbibeton: hobbiboltokban, barkácsáruházakban kapható kisebb kiszerelésű száraz beton, melyhez már csak vizet kell adagolni a zsákra írt arányban. Ez 1 kg hobbibetonhoz kb. 1,1 dl víz hozzáadását jelenti. Ezt a kiszerelést kifejezetten kisebb munkákhoz ajánlják.
  • A beton csomómentes kikeverése után 15-20 perc idő áll rendelkezésedre, hogy beleöntsd a formába, mielőtt kötni kezdene.
  • A formát kend ki étolajjal vagy vazelinnel, mielőtt beleöntenéd a betont. Ajánlott öntési vastagsága: 8-40 mm. A forma kiöntése után ütögesd oda kicsit a földhöz, hogy a légbuborékok eltűnjenek belőle, ami javítja a beton minőségét.
  • A kiöntött beton 1-2 óra múlva megszilárdul, viszont csak 24 óra kötési idő után ajánlott a formából kivenni. Teljes száradása akár 28 napra is tehető (meleg időben ez hamarabb történik meg), ezt követően lehet díszíteni. De ha túl hamar szárad, amit abból veszel észre, hogy elkezdhet szétmállani, akkor rossz minőségűvé válik a beton. Ennek kiküszöbölésére az elején 5-7 napig még óvatos locsolgatással tartsd nedvesen a betont.
 5. Kevert beton: saját magad is ki tudod keverni a betont, ha megvannak hozzá a szükséges hozzávalók, azaz cement, homok és víz. Gyakorlatilag 1 rész cementhez 3 rész homok szükséges és annyi víz, amennyivel már alakítható masszát kapsz. A hobbibeton arányai itt is segítségedre lehetnek. Használata megegyezik a hobbibetonéval.
 6. A kész, már kiszáradt betonforma díszítése: szalvétatechnikával, akril-, dekorfestékkel, metálfóliával, lakkal, mintás ragasztószalaggal bármilyen hangulatot varázsolhatsz a betontárgyaknak, de díszítés nélkül is kifejezetten letisztult, stílusos díszt formázhatsz meg belőle.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha éles, vagy egyenetlen részeket találsz a megszilárdult betonon, akkor finom csiszolópapírral megcsiszolhatod.
 • A teljesség igénye nélkül amiket készíthetsz: kaspók, vázák, betűk, számok, papírnehezék, ajtótámasz, lámpa, tálka, tányér, ékszer, bútorkellék, ceruzatartó, könyvtámasz, gyertya-, lámpatartó, stb.
 • A szilárduló beton szinte mindennek a formáját fel tudja venni amivel érintkezik, így egyedi mintázatot is tudsz bele nyomni különböző pecsétek, csipkeanyag, levélerezet, stb. segítségével. Ilyenkor ezeknek az anyagoknak a felszínét is kend át olajjal vagy vazelinnel, mielőtt a betonnal érintkezik.
 • Egyéb anyagokkal is kombinálhatod, például üveggel, műanyaggal, mozaikkal.
 • Kevert betonnál, ha a homok egy részét tőzeggel helyettesíted, akkor a kapott anyag könnyebben kezelhető, puhább lesz.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • hobbibeton, beton, cement, homok, víz
 • vödör, keverőkanál, csiszolópapír
 • kiönthető formákhoz: pet palack, műanyag joghurtos pohár, konzervdoboz, karton, fémtálak, stb.
 • étolaj, vazelin


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A beton kikeverése után 15-20 percig formázható igazán az anyag.
 • Számok vagy betűk kiöntéséhez felülről nézve a tükörképükkel dolgozz, hogy a kiöntőforma alján szép egyenesen eloszló felszín legyen majd kifordítás után a felső oldal.
 • A betont a kötési ideje alatt fagy nem érheti, a hőmérséklet 5 foknál legyen mindenképp nagyobb.
 • A betonból készült dísztárgyak ellenállnak a legtöbb időjárási elemnek: a napsütésnek, esőnek, a hónak, viszont a belefagyott víz megrepesztheti, erre télen ügyelj kültéri dekorációk esetén!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk