Helyszíni bírságot ledolgozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell helyszíni bírságot ledolgozni?

Kozerdeku munka.jpg
Sajnos a közlekedés során akár figyelmetlenségből, akár más okból kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor szabálysértés követsz el. A helyszíni bírság összegét azonban ma már lehetőséged van közérdekű munkával kiváltani. Ez egyrészt pénztárcakímélő megoldás, másrészt valami hasznosat is tehetsz a társadalomért, ha már szabálysértés követtél el.

[szerkesztés] Lépések

 1. A helyszíni bírság kiszabásakor olvasd el figyelmesen a kapott csekk melletti tájékoztatót.
 2. A bírságot kiválthatod közérdekű munkával, amennyiben a tájékoztatóban erre vonatkozóan lehetőséget kapsz.
 3. Keresd fel az állandó lakóhelyed vagy érvényes tartózkodási helyed szerint illetékes munkaügyi kirendeltséget 30 napon + 3 munkanapon belül.
 4. Vidd magaddal a helyszíni bírságot kiszabó nyomtatványt és a csekkszelvényt, és regisztráltasd magad.
 5. A kirendeltségen kapni fogsz egy felszólítást foglalkoztatási szakvélemény beszerzéséről. Egy szakorvoshoz kell elmenned, aki igazolja, hogy a közérdekű munka elvégzésére egészségügyileg alkalmas vagy.
 6. A munkaügyi kirendeltség jelöli ki számodra a munkavégzés helyszínét, természetesen figyelembe véve a munkavégzésre vonatkozó igényeidet.
 7. A kirendeltségen kapsz egy kijelölő lapot és egy nyilvántartó lapot, melyekkel jelentkezhetsz munkavégzésre.
 8. A ledolgozott óráidat a munkavégzés helyszínén a nyilvántartó lapod kitöltésével igazolják le. Ezt a kirendeltségre kell visszavinned, és a kirendeltség jelzi a hatóságok felé, hogy megtörtént a bírság kiváltása.


[szerkesztés] Tippek

 • A ledolgozandó órák számát úgy tudott kiszámítani, hogy 6 óra munka 5000 Ft értéknek felel meg.
 • Érdemes úgy menned a kirendeltségre, hogy már választasz egy helyszínt a munkavégzésre. Lehet bármely civil vagy egyházi szervezet, alapítvány, aki tud fogadni. Ha nincs ötleted, hogy hova menj, akkor a kirendeltség is tud ajánlani számodra lehetőségeket.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Helyszíni bírság miatt kiállított csekkre (bár ezt legjobb elkerülni)
 • Foglalkozás-egészségügyi szakvélemény
 • Kijelölő lap (munkaügyi kirendeltség állítja ki)
 • Nyilvántartó lap (a munkavégzés helyszínén töltik ki)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak abban az esetben lehet a bírságot kiváltani közérdekű munkával, ha helyszíni bírságról van szó, illetve a csekkel mellékelt tájékoztató is ad erre lehetőséget.
 • A foglalkoztatási szakvélemény beszerzését önköltséges. Keress fel egy foglalkozás-egészségügyi szakorvost, aki kitölti számodra a szakvéleményt. Ez 3300 Ft költséget jelent, melyet neked kell kifizetni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk