Helyesen hörcsögöt tartani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell helyesen hörcsögöt tartani?

A hörcsögöket évek óta a legkedveltebb rágcsálók közé sorolják. Csupán 2-3 évig élnek, és általában nem igényelnek sok törődést, így sok szülő dönt úgy, hogy a gyermek első házi kedvence egy hörcsög lesz. Sajnos sokan a mai napig tévhitek alapján tartják a hörcsögöket, így ebben a cikkben azt foglaljuk össze, hogy hogyan kell pontosan helyesen hörcsögöt tartani. A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Horcsogtartas-hogyan-kell.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be a lakhelyet! A hörcsög lakhely lehet akvárium, terrárium, ketrec vagy bútorlapokból készült lakhely. Figyelj a megfelelő méretre! Törpehörcsögnek legalább 75*40, aranyhörcsögnek legalább 80*50 cm alapterületű hely szükséges. A hely legalább 40*50 cm magas helyen, hogy az állat biztosan ne szökjön ki belőle.
 2. Szerezd be a mókuskereket! A hörcsögök egyetlen éjszaka alatt akár 10-20 km-t is lefuthatnak, így a hörcsögkerék elengedhetetlen felszerelés. Törpehörcsögnek legalább 20, aranyhörcsögnek legalább 28 cm átmérőjű kerék kell, az állat ebben tud egyenes gerinccel, kényelmesen futni. Fontos, hogy zárt futófelületű kereket válassz! A rácsos kerék veszélyes: beakadhat és eltörhet a hörcsög lába.
 3. Szerezd be az almot! Az alom lehet forgács, papíralom, kenderalom vagy lenalom. A hörcsögök nagyon szeretnek ásni, így az almot legalább 10-20 cm vastagon szórd a lakhelyre. Ha szénával kevered, jobban meg fogja tartani az ásott alagutakat is.
 4. Szerezd be a csincsillahomokot! A hörcsögök nagyon szeretnek ásni és hemperegni benne, ebben tisztítják bundájukat. A csincsillahomokot egy 20-30 cm átmérőjű helyre szórd néhány cm vastagon.
 5. Szerezd be a búvóhelyeket, házikókat! A hörcsögök zsákmányállatok, így szükségük van néhány természetes anyagból készült felszerelésre, hogy bármikor bárhol elbújhassanak. Ideális választás a fa és kerámia házikó vagy a széna alagút. Minél zsúfoltabb a hörcsöglak, az állat annál jobban fogja érezni magát.
 6. Szerezd be az eledelt! A hörcsög magkeverék a hörcsög fő elesége, ebből napi 1 kanállal kell adnod neki. Emellett kapjon naponta változatosan zöldségeket. Szárított rovarokra pedig 2-3 naponta van szüksége.
 7. Végül, ha minden megvan, szerezd be a hörcsögöt! A kereskedés helyett érdemes inkább tenyésztőtől vásárolnod, például a Smallsteps vagy a Pezsi tenyészetektől. De akár örökbe is fogadhatsz egy hörcsögöt a Hörcsögmentés mentett állatkái közül.


[szerkesztés] Tippek

 • Mint minden emlős, a hörcsög is iszik ivóvizet. Ezt teheted egy tálba vagy egy golyós önitatóba is. Naponta cseréld, hogy mindig rendelkezésére álljon friss víz.
 • A hörcsögöket csak és kizárólag egyedül szabad tartani. Együtt tartva bármikor bánthatják egymást, akár halálos sebeket is okozhatnak egymásnak. Jegyezd meg: csak az egyedül tartott hörcsög lehet igazán boldog.
 • A hörcsögök tünetrejtő zsákmányállatok. Így nem mutatják ki, ha betegek. Az állatot mérd hetente, és ha a súlya csökkenni kezdene, kérd egy egzotikus állatokhoz értő orvos segítségét.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Lakhely
 • Felszerelések (futókerék, alom, csincsillahomok, búvóhely, eledel, itató)
 • Felelősségteljes viselkedés, gondoskodás, szeretet


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hörcsögök 25°C felett hőgutát kaphatnak. A hörcsög hűtés nyáron elengedhetetlen, enélkül az állat akár bele is halhat a forróságba. Erre nyáron fokozottan figyelj!
 • A hörcsögök szagnyomok alapján tájékozódnak, így a teljes lakhely takarítása felesleges, kis túlzással ártalmas. A vizeletes almot néhány naponta vedd ki, így az alom többi része szinte teljesen tiszta fog maradni. Az alom egy részét több hónap után kiveheted, és tisztára cserélheted, de a teljes almot csak nagyon indokolt esetben cseréld (például orvosi utasításra).


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások


A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Az oldal szerzői

Hogyankell