Helyesen írni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell helyesen írni?

Helyesírás.jpg
A helyesírás fontos érték, jelentős mértékben hozzájárul a megítélésedhez. Főleg azok számára elengedhetetlen, akik sokat kommunikálnak írásban, hiszen ha valaki nem figyel a helyesírásra, az ronthat a hitelességén. Mit tehetsz azért, hogy mindig nyugodt szívvel tudd elküldeni a leveleidet? Hogyan tudsz megbizonyosodni, hogy nincs-e hiba az írásaidban? Cikkünk ebben segít Neked!

[szerkesztés] Lépések

  1. Használd a helyesírási szótárat! Ha nem vagy biztos benne, hogyan is kell írni valamit, nézd meg egy helyesírási szótárban. A nyomtatott verzióban az ábécé szerint sorrendben találhatóak a szavak, szóösszetételek, kifejezések. Nagy valószínűséggel meg fogod találni benne, amit keresel.
  2. Használd ki az internet adta lehetőségeket! Számos online szótár létezik az interneten, amelyek használata amellett, hogy egyszerű, nagyon gyors is. Elég, ha a keresőbe beírod, hogy helyesírás, a találatok között megjeleníti az netes szótárakat. A másik lehetőség, hogy magát a keresendő kifejezést adod meg, és mögé írod még azt is, hogy helyesen.
  3. Kapcsold be a helyesírás ellenőrzőt! Ha a számítógépen írsz szöveget a Microsoft Word programban, használd a helyesírás ellenőrzőt. Ezt úgy tudod bekapcsolni, hogy a felső menüben a Korrektúra fület kiválasztod, majd ott a Helyesírás gombra kattintasz. A rendszer átvizsgálja a dokumentumot, és ha talál benne helyesírási hibát, akkor jelezni fogja neked. A szövegben piros színnel látod aláhúzva a hibásan írt szavakat, illetve zölddel, ha például valamilyen javaslata van a rendszernek arra vonatkozóan, hogy hiányzik egy írásjel.

[szerkesztés] Tippek

  • Mindig olvastasd át valakivel az írásodat, mielőtt kiadod a kezed közül! Ha egy független szem is látja a szöveget, lehet, hogy ő észrevesz olyan hibákat benne, amiket te nem.
  • Ha személyes segítséget szeretnél kérni, ezt megteheted az MTA helyesírási tanácsadó szolgálatánál. Hívhatod őket telefonon, vagy küldhetsz nekik e-mailt is.
  • Ha nem csak helyesen, hanem választékosan is szeretnél írni, akkor használj online szinomimaszótárt a rokon értelmű szavak megkereséséhez.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • helyesírási szótár
  • internet elérhetőség
  • telefon

[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros