Havas úton vezetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell havas, jeges úton vezetni?

Hó.jpg
Minden télen eljön az a pont, amikor az évszak kimutatja a foga fehérjét, és valóban fehérbe borulnak az utak is. Bár a közterület fenntartók minden városban igyekeznek a lehető leggyorsabban eltakarítani a hóakadályokat, azért érdemes megtanulni a legalapvetőbb vezetési technikákat, melyekkel felkészülhetünk az időjárási viszontagságokra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Elindulás után csináljunk egy fékpróbát, mellyel ellenőrizhetjük a fékút hosszúságát és azt is, hogy nem húz-e egyik vagy másik oldalra a kocsi!
 2. Kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat! Ez az elv a száraz úton is igaz, de havas, jeges úton egy hirtelen mozdulat akár végzetes is lehet. Ez leginkább a kikerülésekre és előzésekre igaz. Soha ne rántsunk hirtelen nagyot a kormányon, inkább lassítsunk le minden esetben!
 3. Mit tegyünk, ha alulkormányzott az autó? Az alulkormányzottság azt jelenti, hogy az autó első kerekei elvesztették a tapadásukat. Ilyenkor óvatosan vegyük le a lábunkat a gázpedálról, de ne lépjünk rá a fékre! Így a gépkocsi súlya (terhelése) előre tolódik, így már tudjuk csökkenteni a kormányzási szöget, és finoman visszakormányozhatjuk a gépkocsit a kívánt nyomvonalra.
 4. Mit tegyünk, ha túlkormányzott az autó? A túlkormányzottság azt jelenti, hogy a hátsó kerekek vesztik el tapadásukat, ezért az autó jobban fordul, mint akarnánk. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, adjunk egy kis gázt, ezáltal a terhelés az autó hátsó felére tevődik át, és ezzel egy időben a kocsi farának csúszásával egyező irányba kell kormányoznunk!
 5. Az úttest közepén, a többi autó nyomvonalán közlekedjünk! Soha ne húzódjunk le az út szélére, mert ott általában kevésbé takarítják el a havat, és egy hirtelen bukkanó miatt rögtön az árokba csúszhatunk!
 6. Lassítsunk! Ha egy másik autóval egy vonalba érünk, vegyük el lábunkat a gázpedálról, és hagyjuk, hogy a kocsik elguruljanak egymás mellett, majd újra gyorsíthatunk, ha már senki nincs a közelünkben!
 7. Soha ne tegyük ki üresbe az autót! Száraz úton sokan próbálkoznak azzal, hogy lejtőkön üresbe teszik a sebességváltót, csökkentve ezzel az üzemanyag-fogyasztást. Havas úton ezt soha ne tegyük meg, mivel így a kocsi elveszti a motorfék adta tapadását, és teljesen kiszolgáltatott lesz az útviszonyoknak!
 8. Tartsunk sokkal nagyobb követési távolságot! Téli időjárási körülmények között az 1,5-2 autónyi követési távolság az ajánlott az útviszonyok miatt.
 9. A hidakon és felüljárókon különösen vigyázzunk! Ha tehetjük ebben az időszakban, kerüljük el a hidakat és felüljárókat, mert itt az átfolyások miatt gyakoribbak a jeges, csúszós felületek az aszfalton!
 10. Mit tegyünk, ha elakadunk? Ha egy emelkedőn akadunk el, semmiképp ne bőgessük a motort, és égessük a kerekeket, hanem guruljunk vissza, hogy kellő lendületet nyerhessünk a táv teljesítéséhez, mert helyből esélytelen elindulni! Ha se hátra, se előre nincs menekvés, akkor kénytelenek vagyunk kiszállni, és eltakarítani a havat a kerekek elől!

[szerkesztés] Tippek

 • Hogyan kell fékezni csúszós úton?
 • Számoljuk bele, hogy a viszontagságos körülmények miatt meghosszabbodik az útidő, ezért inkább előbb induljunk le, ha időre megyünk, nehogy a sietség okozza vesztünket az utakon!
 • Ellenőrizzük az akkumulátor állapotát, hogy valóban fel van-e készülve a téli hidegekben való elindulásra is!
 • Érdemes olajat is cserélni ilyenkor, mivel a kifejezetten nagy hidegekre kifejlesztett olajok segítenek, hogy könnyebben beinduljon az autó!
 • Használjunk fagyállót az autóban! Mind az ablaktörő folyadékhoz, mind pedig a hűtő folyadékhoz öntsünk fagyállót, ami segít megakadályozni a nagy hidegekben a meghibásodást! Mivel az óvatos téli közlekedéshez hozzátartozik az is, hogy kilátunk az ablakon. :)
 • Az autó téli felszereltségéhez hozzátartozik egy lapát az autóban, mellyel szorult helyzetekből kiáshatjuk magunkat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • óvatosság
 • vezetési rutin
 • téli abroncsok
 • fagyálló folyadék az ablakba
 • télre kifejlesztett olaj
 • lapát a hóeltakarításhoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amennyiben nem rendelkezünk téli abroncsokkal, semmiképpen se induljunk útnak jeges, havas körülmények között!
 • Megálláskor soha ne húzzuk be a kéziféket, mivel nagy az esély arra, hogy erős mínuszok esetén befagy, ezért később nem tudunk elindulni! A biztonság kedvéért hagyjuk sebességben a leállított járművet!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Kiscsillag