Hatékonyan tanulni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hatékonyan tanulni?

Group.jpg

Azokat a diákokat, akik nem érnek el jó eredményeket, sokszor lustának vagy figyelmetlennek bélyegzik. Ha nem megy olyan jól az iskola, ne könyveld el magad ostobának, vagy ahogy a tanárok mondanák, haszontalannak, hiszen valószínűleg több komponensből tevődik össze a problémád. Ha érdekesebbé teszed magát a tanulás folyamatát, gyorsabban és egyszerűbben fog menni az egész. Olyan szimpla dolgok, mint megtanulni figyelni, jegyzetelni vagy okosabban rendszerezni mind olyan példák, amelyekkel maximalizálhatod a tanulási potenciálod.

[szerkesztés] Lépések

 1. Találd meg azt a tanulási módszert, ami a legjobban fekszik neked! Az alap módszerek a látás, csinálás vagy hallgatás. Gondolj vissza a feladatra: órai munka volt, esetleg esszé? Videót néztetek vagy csoportban dolgoztatok? Ha egyszer megtanulod, hogyan tudsz a leghatékonyabban tanulni, máris javulni fog a teljesítményed.
 2. Ismerd fel a beadandók áldásos hatását! A beadandók azért nagyszerűek, mert jobban megragadnak, és később könnyebben tudsz visszaemlékezni.
 3. Ha kísérleteztek órán, igyekezz koncentrálni!
 4. Jegyzetelj, még akkor is, ha nem kötelező!
 5. Alternatív módszerként vedd fel az órát egy diktafonra vagy a telefonodra, és irányítsd a figyelmed a hallgatásra! Otthon aztán készíts jegyzeteket a hangfelvétel alapján. Ez az úgy nevezett kettős kódolás elmélete, miszerint sokkal hatékonyabban jegyzel meg valamit, h azt a tapasztalás kétféle útján teszed (pl. adott esetben hallgatva és jegyzetelve).
 6. Szabadulj meg minden zavaró tényezőtől! Legyen az okostelefon, zene vagy a beszédes partnerek. Ülj olyan helyre, ahol tudsz figyelni, hiszen ez a tanóra lényege, a kütyüket pedig tedd bele a táskádba, vagy legalábbis olyan messze, ahol nem akadályoz az összpontosításban.
 7. Alakíts ki jó kapcsolatot a tanáraiddal! Ha utálod őket, bizony elég nehezen fogod rávenni magad a tanulásra. Legyél udvarias és add meg a nekik járó tiszteletet, illetve próbálj meg egy kis erőfeszítést tenni a tananyag megértése érdekében. Hidd el, ezek után a tanárok is meg fognak tenni mindent, hogy ne szenvedésként éld meg az iskolában eltöltött időt.
 8. Kezdd apránként! Próbálj megírni egy rövid esszét a hétvégén, az órán készített jegyzeteidből. Egy másik példa: írj össze pár kérdést a tananyaggal kapcsolatban a lecke elején, aztán a végén nézd meg, hányra tudsz válaszolni. Minden alkalommal, mikor elérted az aktuális célt, jutalmazd meg magad, legyen az egy ruhadarab vagy egy találkozás a barátaiddal.
 9. Tedd érdekesebbé a tanulást! Itt a kulcsszó a motiváció.
  • Keress valamit a témában, ami érdekel, és fókuszálj arra, amennyire csak lehet! Minél jobban akarsz tanulni, annál hatékonyabban fogsz tanulni.
  • Keress egy tanulópárt! Lehet ő egy barát vagy osztálytárs, akivel tudsz gyakorolni, megbeszélni, ha valamit nem értetek vagy összehasonlítani a jegyzeteiteket. A társaság sokszor hat motiválóan az emberre.
 10. Próbáld meg összefoglalni óra után az ott hallottakat! Írj le pár mondatot, amit vissza tudsz később keresni, hogy könnyebben emlékezz.
 11. Kérj segítséget! Sokan elfelejtik ezt a lépést, pedig hidd el, a legtöbb tanár boldogan segít a diákoknak, hiszen ez az ő érdekük is. Ha nem tiszta valami órán, ne késlekedj, hanem a végén menj rögtön oda a tanárodhoz, amíg még neked is friss az élmény.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha problémád van a tananyag megértésében, kérd a tanárod, szülőd vagy osztálytársad segítségét! Nem szégyen, ha valaki nem tud valamit, inkább az, ha ezt fél beismerni, és inkább nem törődik vele. A tanulás nagyon fontos, így minden ezzel kapcsolatos probléma megérdemli a megoldását.
 • Legyél jobb megfigyelő! Mind az órán, mind az órán kívül gyakorold az aktív hallgatást, és eddzed a memóriád.
 • Tűzz ki egy nagyobb volumenű jutalmat! Ha, teszem azt, általános javulás tapasztalható az iskolai teljesítményedben, igazán megérdemled.
 • Ha a tanárod segítséget ajánl vagy korrepetálást javasol, ne ellenkezz! Hiszen ő úgyis csak a javadat akarja.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Motiváció
 • Elhatározás
 • Kitartás
 • Szorgalom
 • Elszántság
 • Még több kitartás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a jegyeidet tényleg a mélységekből igyekszel feltornázni, ne keseredj el, ha a befektetett energia csak később hoz eredményt. Tarts ki, és figyeld a változást.
 • Egy tanárral való rossz viszony sajnos jelentheti azt is, hogyha osztályozásra vagy az elfelejtett házi feladat értékelésére kerül a sor, akkor nem biztos, hogy kedvezően dönt. Nem általános a jelenség, de bizony a tanárok tudnak tartósan is pikkelni valakire. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha meghúzod magad, és igyekszel úgy viselkedni minden téren, amibe nem lehet belekötni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Eszter8