Hatékonyan nyelvet tanulni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hatékonyan nyelvet tanulni?

Nyelvet tanulni.jpg
Vannak, akik úgy gondolják, hogy nincs nyelvérzékük. Valójában azonban lehet, hogy csak nem jó módszert választanak. Vagy egyszerűen nincs önbizalmuk, esetleg hamar feladják. E cikk ahhoz próbál segítséget adni, hogy hatékonyabban tanulhassunk nyelveket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Motiváld magad! Miért szeretnél megtanulni egy idegen nyelvet? Milyen előnyeid származhatnak ebből? Gondold végig, és lebegjen ez a szemed előtt!
 2. Nézd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak a nyelvtanulásra, és válassz ezek közül. Jelentkezhetsz nyelviskolába online vagy oktatótermi tanfolyamra, magántanárhoz, vehetsz társalgási órákat anyanyelvi tanártól, de tanulhatsz autodidakta módon is.
 3. Minél korábban kezdjünk nyelvet tanulni! De soha nem késő elkezdeni.
 4. Ha tehetjük, tanuljunk anyanyelvi környezetben. Ha nincs is arra lehetőségünk, hogy hosszabb időre külföldre utazzunk a nyelvtudásunkat csiszolgatni, már az is segít, ha a nyaralásunkat például ilyen országba szervezzük.
 5. Füleld a külföldi turisták beszélgetését. Így könnyebben hozzászoksz a nyelvhez.
 6. Keresd a lehetőséget arra, hogy külföldiekkel gyakorolhass. Bátran menj oda segíteni egy láthatóan eltévedt turistához, elegyedj beszédbe buszra várakozó külföldiekkel stb. Számukra is egy élmény lesz egy helyivel beszélgetni. Ne félj attól, hogy nem tökéletes a tudásod, ők nem egy vizsgabizottság. Gondolj csak arra, hogy ha egy külföldi már 10 szót elgagyog magyarul, mennyire becsüljük érte. A külföldiek többsége is értékelni fogja, hogy próbálkozol.
 7. Regisztrálj a CouchSurfingre. Erre az oldalra 230 országból több millióan regisztráltak. Célja, hogy a külföldre látogatók helyieknél szállhassanak meg vagy csak akár egy kávéra és egy jó beszélgetésre találkozhassanak.
 8. Olvass kifejezetten nyelvtanulóknak készült könyvsorozatokból. Itt különböző tudásszintekhez mérten válogathatsz.
 9. Használjuk fel az utazással, várakozással töltött időt is:
  • Hallgassunk nyelvtanulóknak készült hanganyagokat út közben.
  • Készítsünk kis nyelvtanuló kártyákat. Az egyik oldalra magyarul, a másikra a tanult nyelven írjuk fel a tanulandó szavakat példamondattal. Ezeket a kártyákat bármikor előkaphatjuk, ha van egy kis időnk. Fontos, hogy példamondattal jobban rögzülnek a szavak és szószerkezetek, segít a nyelvtan gyakorlásában is.
  • Fénymásoljunk ki feladatokat a gyakorlókönyvből. Ha nem is cipeljük magunkkal mindenhova a gyakorlókönyvet, egy-egy feladatot mindig magunkkal vihetünk, amit egy kis szabadidőben megoldhatunk.
  • Okostelefonunkra töltsünk le ingyenes szótárakat. Így is tanulhatunk új szavakat bárhol, bármikor.
 10. Nézzünk idegen nyelvű televíziós műsorokat, hallgassunk rádiót.
 11. Levelezzünk külföldiekkel. Egyfelől motivál, másfelől segít az íráskészségünk fejlesztésében. Hát mire jó a Facebook?!
 12. Nézzünk DVD-n filmeket! Érdemes olyan filmet választani, ahol lassabban, könnyebben érthetően beszélnek, pl. többnyire 19. századi regényfeldolgozásokban. Általában jobban érthetőek azok a filmek is, amik eredetileg más nyelven készültek, de megnézhetők a számunkra lényeges szinkronnal is. Segítség lehet, ha azon a nyelven beállítjuk a feliratozást is.
 13. Győzzük le a pszichés gátat! Sokan egyszerűen nem mernek megszólalni a tanult idegen nyelven. Ennek oka leggyakrabban az önbizalomhiány. A gyerekek játszva tanulnak nyelveket és szólalnak meg, mert nem félnek attól, hogy ha hibáznak, annak tétje van. Próbáljuk megérteni, hogy sokkal rosszabb, ha meg sem szólalunk, és hogy a legtöbb külföldi örül, ha beszélünk vele, még ha közben tele is van a mondandónk egy csomó hibával. Kezdetben gyakoroljunk olyanokkal, akikben megbízunk, így könnyebben átlendülünk a nehezén. Szintén segítség lehet, ha egy szórakozóhelyen (ahol azért hallani a másik hangját) beszélgetünk külföldiekkel, egy pohár bor mellett könnyebben ellazulunk.
 14. Szórakoztató anyagot válasszunk. Ha unatkozunk tanulás közben, előbb vagy utóbb várhatóan fel is adjuk.
 15. Nézzünk körül az alternatív nyelviskoláknál is. Nem minden nyelviskolában ugyanúgy zajlik a tanítás, vannak alternatív módszertanok. Ha az eddigiekben csalódtunk, érdemes megpróbálkozni egy más megoldással. Gyakran van díjmentes bemutatóóra, így kisebb az esélye, hogy csalódunk.
 16. Osszuk be az időnket! Ahelyett, hogy kéthetente egyszer leülünk egy hosszú délutánra tanulni, inkább kisebb lépésekben haladjunk, és gyakrabban szánjunk időt a tanulásra.
 17. Felejtsük el a kifogásokat!
  • Nincs idő? A fenti módszerek között találhatunk olyat, amit akkor is használhatunk, ha csak 2-3 perc szabadidőnk van.
  • Unalmas? Annyi izgalmas tananyag van, megnézheted a kedvenc filmjeidet idegen nyelven, érdekes emberekkel találkozhatsz, fantasztikus kultúrákat ismerhetsz meg.
  • Nincs rá pénzed? Használt könyvet is beszerezhetsz, ismerősöknél is biztos akad olyan könyv, amit kölcsönadnának, külföldiekkel ismerkedés pedig végképp ingyen van.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne add fel soha! Előbb vagy utóbb mindenki meg tud tanulni egy idegen nyelvet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kitartás
 • tananyag
 • könyvek, DVD-k

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha el is mész tanfolyamra, otthon is kell időt szánnod a tanulásra.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások