Használni az EFT-t

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Használni az EFT-t?

Az EFT egy stresszoldó módszer, melynek használata egyszerű. Segítségével képessé válsz a benned lévő stressz fizikai tüneteinek, és lelki hátterének oldására. Ismerd meg ennek lépéseit, és használatának módját, korlátait!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerd meg az EFT lényegét! Az EFT-vel történő stresszoldás során az ujjaid segítségével a testeden található meridiánpontokat fogod kopogtatni, miközben kifejezed egy adott problémával kapcsolatos érzéseid. A kopogtatás, és a probléma kimondásának együttese azt eredményezi, hogy a benned lévő stressz az adott problémával kapcsolatban csökkenni fog.
 2. Ismerd meg az EFT-s kopogtatós pontokat! A mellékelt képen megtalálod a főbb EFT-s pontokat. Eft-pontok.jpgDe nézzük át röviden! Tenyérél az első: ez a tenyered kisujj felőli oldalán található, az a pont, amikor valakivel kezet fogsz, és az ő utolsó ujjpercei a kezedhez érnek. Szemöldök pont: ez az orrod és a szemöldököd találkozásánál található. Szem oldalsó pont: ez a szem oldalánál található, ott kitapinthatod a szemcsontod. Szem alatti pont: ez szintén a szemcsonton van, csak a szemed alatt középen. Orr alatti pont: ez az orrod alatt középen található. Száj alatti pont: ez a szád alatti gödörben található, középen. Kulcscsonti pont: ez ahol a kulcscsontod ízesül a szegycsonttoddal, és alatta van egy kis mélyedés. Kar alatti pont: ez a hónaljad alatt 10 cm-re középen található. Fejtető pont: ez a fejed tetején található az füleid képzeletbeli „meghosszabításaként” találod meg.
 3. Mivel kopogtass? Az ujjaid végével. Elég, ha a mutató, a középső, és a gyűrűs ujjadat használod. Illetve a fejtetődön az összes ujjaddal is kopogtathatsz. Milyen erősen kopogtass? Ahogy szeretnéd, és kényelmes? Hányszor kopogtass? A tenyéréledet addig kopogtasd, amig elmondod az EFT során alkalmazott mondatot 3x. A többi ponton elég 5-7 kopogtatás/pont.
 4. Keress egy problémát, amivel dolgozni akarsz! A problémát fogalmazd meg pontosan. Például: Nyomó fejfájást érzek a homlokomban. Idegesít a kollégám áskálódása. Félek, hogy bennragadok a liftben.
 5. A megfogalmazott problémát helyettesítsd ebbe a sablonba: „Annak ellenére, hogy van ez a problémám, mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam!” A következő módon:
  • „Annak ellenére, hogy nyomó fejfájást érzek a homlokomban, mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam!”
  • „Annak ellenére, hogy idegsít a kollégám áskálódása, mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam!”
  • „Annak ellenére, hogy félek, hogy bennragadok a liftben, mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam!”
 6. Határozd meg a problémád erősségét egy 0-10-ig terjedő szubjektív skálán. 0 akkor, ha nincs problémád az adott dologgal. 10 akkor, ha maximális a problémád mértéke.
 7. Az ötödik lépésben megfogalmazott alapmondatot ismételd meg 3x, miközben kopogtatsz a tenyéréleden.
 8. A többi ponton fogalmazd meg, hogy mi a problémád rövid neve, és azt kopogtasd minden egyes ponton. A fenti példáink esetében: „nyomó fejfájás a homlokomban”; „idegesít a kollégám áskálódása”; „félek, hogy bennragadok a liftben”. A sorrend a következő. Szemöldök pont, Szem oldalsó pont, Szem alatti pont, Orr alatt, Száj alatt, Kulcscsonti pont, Kar alatt, Fejtető. Ha felértél a fejtetődre, akkor végeztél egy körrel. Vegyél egy nagy levegőt, és fújd ki!
 9. Skálázd be ismét, hogy milyen erősek az érzéseid az adott problémával kapcsolatban! Kopogtass addig, míg az érték lemegy 0-ra!

[szerkesztés] Tippek

 • Legyél kitartó, nem minden problémád fog elsőre könnyen oldódni!
 • Gyakorolj, minél több helyzetben próbálod ki az EFT-t, annál könnyebben haladsz!
 • Egy nagy problémát ne egyszerre akarj megoldani, hanem szedd kisebb részekre!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a problémát!
 • Ha egy problémával kapcsolatban több érzésed van, mindig válaszd a legerősebb érzést.
 • Előfordulhat, hogy egy kopogtatás közben az adott helyzetről eszedbe jut egy újabb probléma. Ilyenkor válaszd azt, amelyik az erősebb érzést váltja ki belőled. Ha ez az újabb probléma, akkor azt nullázd le, majd térj vissza az eredeti problémához, és azt is nullázd le.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Csak te kellesz, és egy nyugodt környezet, ahol tudsz kopogtatni.
 • A fentebb bemutatott EFT technika csak kiindulási alap, ha jobban meg akarod ismerni az EFT-t, akkor képezd magad. Keress a témára a neten, a Youtubeon is számos EFT-vel kapcsolatos videót találsz.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az EFT kísérleti stádiumban lévő stresszoldó, önsegítő módszer. Nem helyettesít semmiféle gyógyszeres, orvosi, pszichológiai, pszichiátriai kezelést!
 • Bár eddig nem tapasztaltak az EFT-nek mellékhatását (26 éve publikus a világban, több millióan alkalmazzák), de tudnod kell, hogy a saját felelősségedre alkalmazod azt.
 • Ne kezdj olyan problémának az oldásába, ami a te életedben túl nehéz, túlságosan megvisel, inkább kérd szakember segítségét!
 • Ne alkalmazd pszichés megbetegedések esetén, csak a kezelőorvos hozzájárulásával!
 • Ha másnak akarsz az EFT-vel segíteni, azt a saját felelősségedre teszed, és jó, ha ismered a határaidat, azaz olyan mértékű problémának megoldásában segédkezz, amellyel érzelmileg, és technikailag is tudsz kezelni.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, TakacsPeter