Használni a szemceruzát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell használni a szemceruzát?

Szemceruza.jpg
A szemceruza az egyik legalapvetőbb sminktermék, amellyel könnyen és gyorsan tudod kihangsúlyozni szemeidet a sminked alapjaként. Rengeteg fajtája létezik; színben, méretben, textúrában, és márkában is változatos a kínálat szemceruzákból. Ha eddig úgy gondoltad, hogy nem vagy elég ügyes a használatához, vagy csak szeretnél néhány új technikát, trükköt tanulni, íme néhány praktikus tanács.

[szerkesztés] Lépések

 1. Alapozz! A szemceruza használata előtt mindig vigyél fel egy réteg alapozót a szemkörnyékeden kívül a szemhéjadra is, hogy a festéknek legyen mibe beleragadnia.
 2. Használj puha szemceruzát! Ez egyrészt azért szükséges, hogy ne sértsd meg vele a szemed érzékenyebb részeit, másrészt a puha ceruzával tudsz könnyen, szépen dolgozni és finomabb hatást elérni. Hogyan tudod ellenőrizni, hogy elég puha-e a szemceruzád? Húzz a kézfejedre egy vonalat vele, majd próbáld meg elsatírozni az ujjaddal.
 3. Satírozd el az éles vonalat! A satírozással finomítani tudod a szemceruzával készített vonalat, így természetesebb látványt érhetsz el. Nem kell az egész vonalat elsatíroznod, elég csak a felső részét. A művelethez használj ecsetet vagy fültisztító pálcikát, és óvatosan, apró mozdulatokkal satírozz.
 4. Fixáld! A megrajzolt és elsatírozott vonalat mindig fixáld szemhéjfestékkel, ezáltal tartósabbá teheted a sminkedet. Ha intenzívebb színhatást szeretnél, ezt a szemceruzád színével megegyező porral érheted el.
 5. Vízállót a tartósságért! Ha a szemed vízvonalát (a pillasor tövének belső részét) szeretnéd kiemelni, akkor használj vízálló szemceruzát, ami tartósan megmarad rajta. A műveletet úgy végezd el, hogy a szemhéjadat kissé lehúzod (felső szemhéj esetében fel), így könnyebben elkerülheted, hogy festék kerüljön a szemedbe. Ezzel a trükkel látványosabbá teheted a szempillaspirál hatását.
 6. Gyakorolj! Minél többet gyakorolsz, annál magabiztosabban és gyorsabban tudod használni a szemceruzát. Így könnyebben tudod alkalmazni a különböző technikákat is.

[szerkesztés] Tippek

 • Használj profi, jó minőségű ecsetet! Legyen puha, tömör, és a formája jól illeszkedjen az adott területhez, aminek festésére használod.
 • Ha kemény, száraz, morzsolódó a szemceruzád, abból is csinálhatsz puha állagút. Ehhez nem kell mást tenned, mint egy picit felmelegíteni a hajszárítóddal. Ha pedig szemhéjtushoz hasonló zselés állagot szeretnél belőle varázsolni, tartsd pár másodpercig a ceruzát öngyújtó lángja fölé! Használat előtt azonban mindenképpen várj pár másodpercet és tégy egy próbát a kézfejeden, nehogy megégesd a szemed érzékeny részeit!
 • A világos színek nagyítják a szemedet, és élénkebbé varázsolják a tekintetedet. A sötét színeknek a kiemelésben, a hangsúlyosabb hatás elérésében van szerepük, keretezik a szemedet. Használj a szemed színét kiemelő színeket!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • alapozó
 • puha szemceruzák (világos és sötét)
 • szemhéjfesték
 • ecset
 • fültisztító pálcika
 • papírtörlő vagy zsebkendő
 • hajszárító vagy öngyújtó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A felvitel előtt minden szemfesték esetében távolítsd el a felesleget! Ha ecsetet használsz, ütögesd le róla, folyékony kontúr esetében pedig egy papírtörlőn vagy zsebkendőn húzd le a felesleget.
 • Próbáld minél közelebb húzni a vonalat a szempillasorhoz! A szempillák töve és a festékréteg között ne legyen szabad bőrfelület, ügyelj a teljes fedésre.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros