Használni a macskaalmot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell használni a macskaalmot?

Macskaalom.jpg

A macskaalomra akkor van szükség, ha a cica legalább az ideje egy részét zárt térben tölti, és nem tudja a szabadban elvégezni a dolgát. Nem mindegy azonban, hová tesszük a macskaalmot és milyen gyakran tisztítjuk – a cicák ugyanis nagyon kényesek a tisztaságra, és a legkisebb probléma esetén is úgy döntenek, hogy az alom helyett máshová járnak. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a macskaalom tisztán tartásával kapcsolatban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be alomtálcát! A nedvszívó macskaalmot egy műanyag, magas falú tálcába vagy dobozba kell önteni. Alomtálcából nagyon sokféle kapható a kisállat-kereskedésekben, az eladóktól kérhetsz segítséget a választáshoz. Alapvetően két típus van, a nyitott tálca és a fedett – ez utóbbi a szégyenlősebb cicák számára jó választás lehet, de olyan macska is van, aki semmi pénzért nem végezné a dolgát egy zárt dobozban. Még egy fontos szempont: a fedett macskavécékből kevésbé szállnak szét a szagok a lakásban, viszont éppen emiatt gyakrabban kell takarítani a belsejüket.
 2. Töltsd fel alommal! Macskaalmot kisállat-kereskedésben vagy akár nagyobb üzletekben is lehet kapni, általában az állateledelek mellett. Rengeteg fajta van, sajnos csak kísérletezéssel tudod megtalálni a cicád számára legjobbat, hiszen sok macska válogat. Van olyan macska, amelyik a finomabb, homokszerű almot részesíti előnyben, más szívesebben jár a durvább szemű alomra. A finomabb szemcsés változatok általában összeállnak a nedvesség hatására, így a vizelet és az ürülék egyszerűen eltávolítható az alomtálcából. A nagyobb szemcsés változatok viszont talán jobban magukba szívják a nedvességet és a szagokat, így tovább tartanak… A lényeg, hogy ha sikerül megtalálnod a számodra és a kedvencednek is tetsző almot, akkor ahhoz érdemes ragaszkodni, mert az alomváltás megzavarhatja a cicát a szobatisztaságban.
 3. Keress helyet az alomnak! A macskák általában nem szeretik az alvóhelyük vagy az etetőtáluk közelében végezni a dolgukat. Az ürítéshez egy félreeső, csendes, zavartalan helyre van szükségük, ahol biztonság és nyugalom veszi őket körül. Sokan teszik az almot a fürdőszobába – de ez csak akkor jó választás, ha a cica is nyugodtan bevonulhat oda, nem zavarja meg például az elinduló mosógép vagy a kifröccsenő víz. Az alomtálcát érdemes egy sarokba tenni, így a nyitott macskavécé esetén is csak két irányba kell figyelnie kedvencünknek. Ha több macskánk van, akkor az alomtálcáikat tegyük távol egymástól.
 4. Tisztítsd rendszeresen! A macskák csak akkor használják az almot, ha tisztának, komfortosnak érzik. Ezt csak az alom rendszeres tisztításával tudjuk biztosítani kedvenceinknek. Természetesen vannak kényesebb és kevésbé problémázós cicák is, de általánosságban az alábbiakat érdemes követni a macskaalom tisztításánál:
  1. Naponta ellenőrizd a macskaalmot, az ürüléket és a vizelettől összecsomósodott részeket egy kis lapáttal szedd ki belőle. A használt almot a legjobb azonnal egy műanyag zacskóba lapátolni és a zacskót lezárva kidobni, de van, aki egyenesen a vécébe szórja a végterméket és egy alapos öblítéssel szabadul meg tőle (egyes alomtípusok azonban dugulást okozhatnak!). Ha kevésnek tűnik a macskaalom, akkor pótold a hiányzó mennyiséget friss adaggal.
  2. Hetente végezz egy nagyobb takarítást: az összes almot öntsd ki egy nagyobb műanyag zacskóba vagy szemeteszsákba, és tedd a kukába, majd teljesen friss alommal töltsd fel a tálcát.
  3. Kéthetente-havonta az alomcserével egy időben fertőtlenítsd ki az alomtálcát mosószeres meleg vízzel. A mosószert ezután alaposan öblítsd le, hogy semmilyen szagot ne hagyjon – ez zavarhatja a cicát ürítéskor. A legjobb, ha az alomtálcát kiteszed a napra és ott hagyod megszáradni, mert ez további fertőtlenítő hatással bír. Csak akkor töltsd meg újra alommal a tálcát és tedd vissza a helyére, ha teljesen megszáradt.

[szerkesztés] Tippek

 • Alomtálcából érdemes eggyel többet venni, mint ahány macskát tartunk – ha egy cicánk van, akkor két alomtálcát kell beszereznünk, két macskához hármat és így tovább. Ennek az az oka, hogy egyes macskák szeretik máshol elvégezni a kis- és nagydolgukat, ráadásul az alomtálcát a magánterületük részének tekintik, így egymás vécéjét nem szívesen használják.
 • A műanyag alomtálca anyagába hosszabb távon a rendszeres takarítás ellenére is beszívódhatnak a kellemetlen szagok. Ezt elkerülheted, ha először egy darab nejlont vagy alufóliát teszel a tálcára, majd pár réteg újságpapírt, és erre öntöd a macskaalmot. A heti alomcsere alkalmával ezt a szigetelést is vedd ki a tálcából és tegyél újat helyette!
 • Az alomtálcát érdemes olyan helyiségbe tenni, amely jól szellőzik, esetleg folyamatosan nyitva van az egyik ablaka vagy más okból gyakran szellőztetjük.
 • Lehet külön kapni szagtalanító granulátumot, amelyet az alomhoz keverhetünk. Ennek alternatívája, ha háztartási szódabikarbónát szórunk az alomra. A szagok kezelésében segíthet az is, ha egy légfrissítőt vagy egyszerűen egy félbevágott citromot helyezünk el a tálca közelében. Az almot azonban ne illatosítsuk közvetlenül, mert a legtöbb macskát zavarják az erős szagok.
 • Érdemes egy lábtörlőt vagy régi textíliát tenni az alom elé, így a cicánk arra lép ki a dolga elvégzése után, és kevésbé hordja szét a lakásban az alom darabkáit.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Alomtálca
 • Macskaalom
 • Kis lapát
 • Tisztítószer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha egy egyébként szobatiszta macska nem az alomban végzi el a dolgát, akkor az egészségügyi problémát jelezhet (például húgyúti fertőzést), ezért mindenképp érdemes megvizsgáltatni állatorvossal. Ha az egészségügyi probléma kizárható, akkor általában arra érdemes gyanakodni, hogy a cica nem elégedett a macskaalom higiéniájával – zavarják például a szagok, amiket mi néha meg sem érzünk. Ilyenkor érdemes alaposabban takarítani a macskaalmot, esetleg almot váltani.
 • Az alom tisztítását mindig gumikesztyűben végezzük, és mossunk utána alaposan kezet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki