Használni a LinkedInt

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell használni a LinkedInt?

Linkedin-hasznalat.png
A LinkedIn egy szakmai közösség, melyen üzleti kapcsolatok köthetők. Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk ezzel a professzionális közösségi médiummal, így miután sikeresen regisztráltál a LinkedInen, és felépítetted profilodat, ideje elkezdened kihasználni az előnyeit!


[szerkesztés] Lépések

 1. Először is tiltsd le a profilmódosításaid publikálását! Sokszor végzünk profilunkon apró módosításokat. Ezekről alaphelyzetben figyelmeztetést küld minden ismerősünknek a rendszer, amivel nemcsak spameljük a kapcsolati hálónkat, de idegesíthetjük is őket. Az Edit Profile után a képen látható módon tudod elvégezni a beállítást.
  Linkedin14.png
 2. Keress ismerősöket! A Connections / Add connections menüpontban teheted ezt meg. Kereshetsz az e-mail fiókodban szereplő nevek alapján, de megadhatod egyetemedet is, hogy a rendszer megkeresse évfolyamtársaidat.
 3. Csatlakozz csoportokhoz! Az Interest / Groups menüpont alatt ajánl néhány csoportot a LinkedIn magától, de a Find a group gombra kattintva megadhatsz olyan kulcsszavakat, melyek a téged érdeklő témakörökre vonatkoznak (pl. magazine, travel, internet stb.)
 4. Értékelt barátaid képességeit! Mivel a LinkedIn egy üzleti oldal, erősen a szakmaiságra épít.
 5. Adj és kérj személyes ajánlást ismerőseidtől! A személyes vélemények nagyon fontosak itt is, viszont ügyelj a szakmaiságra.
 6. Kövess befolyásos embereket, iparági vezetőket, témaköröket, kiadókat! A bejegyzések a főoldaladon fognak megjelenni, és ezen a helyen válogathatsz kedvedre.
 7. Használd a LinkedIn Pulse-t! Itt keresgélhetsz az előbb említett emberek és témakörök között, de elolvashatod a nap legfontosabb híreit és posztjait.
 8. Keress állást! A felső menüből válaszd a Jobs lehetőséget, és írd be a vágyott munka kulcsszavait vagy a cég nevét, ahol dolgozni szeretnél.


[szerkesztés] Tippek

 • Minél specifikusabban adod meg a téged érdeklő témákat, annál relevánsabb csoportokat fogsz találni! Például ha a női magazinok érdekelnek, írd be a woman magazine-t a magazine helyett.
 • Meglévő kapcsolataid ismerőseit is nézd át, hátha lesznek ismerős arcok!
 • Aki ad, az kap! Ez igaz mind a képességek értékelésére, mind a személyes ajánlásokra. Értékelj (endorse) és írj ajánlást (recommendation), és te is kapsz!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • LinkedIn profil
 • némi angol nyelvtudás
 • szabadidő
 • lelkesedés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amikor ajánlást írsz, figyelj a szakmaiságra! Ha például egy régi ismerősödről írsz, ne azt mondd el róla, hogy milyen jókat buliztatok a gimiben, hanem hogy már akkor is mennyire precíz, szorgalmas és jó íráskészségű volt a barátnőd.
 • Legfeljebb 50 csoporthoz csatlakozhatsz!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS