Halloweeni tököt faragni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell halloweeni tököt faragni?

Halloween tok.jpg

A töklámpás készítése Halloween alkalmából már Magyarországon is egyre nagyobb divat. Amellett, hogy feltűnő és ötletes díszt készíthetünk a lakásba, a tök kifaragása olyan kreatív program, amelybe a gyerekeket is bátran be lehet vonni. A Halloween tök elkészítését az alábbiakban lépésenként, képekkel illusztrálva mutatjuk be.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be a megfelelő halloween-i tököt. A piacok mellett a legtöbb zöldséges, sőt, a nagyobb szupermarketek is tartanak október közepétől sütőtököt. Ezekből bármilyen formájút és méretűt választhatunk, mindegyikből lehet ötletes töklámpást faragni – de ha a klasszikus megoldásoknál akarunk maradni, egy 3-5 kilogrammos, kerek példányt vegyünk, amelynek felületén kevés sérülés nyoma látható.
 2. Jelöld be és vágd ki a tök „kalapját”. Ahhoz, hogy a tököt ki tudd vájni és később belehelyezhesd a mécsest, szükség van egy megfelelő nagyságú nyílásra, amelyen befér a kezed és egy kés vagy kanál, amivel kiszedheted a termés puha belsejét. Ez a fedél lehet egyszerű nyolcszög, mint az alábbi példán, vagy akár egy csillag alakú forma is. Azt mindenképp vedd számításba, hogy a tök kemény héjába egyenes vonalakat könnyebb vágni, mint görbéket! Ha nagyjából eldöntötted, milyen legyen a „kalap”, rajzold fel a tök héjára egy filctollal. Ezután egy éles, hegyes kést szúrj bele a tökbe a kalap szélénél, majd vágd végig a felrajzolt vonalat. Ügyelj arra, hogy a kés hegye mindig a tök közepe felé mutasson!
 3. Jelöld meg a tök kalapjának hátulját. Keresd meg a tök legszebb részét, ahol a legkevesebb hiba van a héjon – ez lesz majd a tök eleje, ide kerül majd a minta. A másik oldalon egy filccel rajzolj két apró pontot a tök kalapjának két szélére, így mindig könnyen megtalálod majd, hogyan kell visszatenni a helyére (ez főleg akkor fontos, ha csillagszerű kalapot vágtál ki). A kalapot ezután emeld le egy erős, határozott mozdulattal.
  Halloween tok 1.jpg
 4. Vájd ki a tök belsejét. A tök belseje, ahol a magok is vannak, aránylag puha anyag, amit akár egy kanállal is ki tudsz szedni. Fontos azonban, hogy maradéktalanul kitisztítsd a tök belsejét, addig kapargasd a falakat, amíg a puha húsból és a magokból semmi sem marad a tökben, csak a keményebb, külső réteg. Ha van időd, hagyd néhány órán vagy akár egy estén át száradni a tököt, úgy könnyebb vele dolgozni.
  Halloween tok 2.jpg
 5. Tervezd meg a tök mintáját. Ha nem tudod, mit is szeretnél (illetve mivel kellene kezdened), az interneten számos sablont, ötletet találsz a töklámpás megmintázásához. Ezt nyomtasd ki, vagy rajzold le papírra az általad tervezett mintát nagyjából olyan méretben, ahogy a tök megmintázásánál is szükség lesz rá A tervezésnél vedd figyelembe, hogy a kis részleteket, kerek vonalakat általában nehezebb késsel kialakítani, de jó hír, hogy viszonylag egyszerű elemekből is lehet nagyon ötletes halloween mintát készíteni.
 6. Másold a mintát a tökre. Vágd körbe a papírra megrajzolt ábrát, majd ragaszd rá az így nyert sablont a tök héjára, hogy egyszerűen körbevághasd majd a vonalakat. Ha bátrabb vagy, egy filctollal is felvázolhatod a mintát a tök héjára.
  Halloween tok 3.jpg
 7. Vágd ki a minta szerint a tök héját. Ha papír sablont használsz, először egy kisebb, hegyes eszközzel szúrj bele a tök héjába pontszerűen a papír mentén, majd készíts több ilyen kis pontot sűrűn a sablon mentén. Ezután távolítsd el a papírt, a pontok segítségével már követni tudod a sablont. (Ha a mintát rárajzoltad a tökre, erre nincs szükség.) Ezután egy hegyes, erős kést szúrj át teljesen a tök maradék húsán, majd lassan vágj vele, miközben követed a felvázolt vonalakat.
  Halloween tok 4.jpg
 8. Nyomd ki a kivágott részt a tökből. Belülről kifelé nyomd meg a kivágott rész közepét, hogy a vágások mentén kijöjjön a tökből. Vigyázz, inkább lassabban csináld ezt a műveletet, nehogy nem kívánt helyeken is megrepedjen a tök héja!
 9. Az előző két lépést ismételd, amíg a minta minden elemét kivágod.
 10. Díszítsd tovább a töklámpást, ha szükséges. Hurkapálcákat vagy egyéb eszközöket szúrhatsz a tökbe, hogy úgy nézzen ki, mintha haja vagy bajusza lenne. Festékkel, matricákkal is dekorálhatod, illetve a kivágott héjdarabokat is formára vághatod és egy-egy fogpiszkálóval a tökhöz tűzheted.
 11. Helyezz teamécsest a tökbe. Éjjel a kivágott minta kísérteties, narancssárga, lobogó fénnyel fog derengeni a sötét halloween-i éjszakában.
  Halloween tok 5.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Éles, hegyes kést használj, mert a tök héja kemény – egy tompább eszközzel nehéz szépen elvágni.
 • A nagyobb darabokat (pl. száj) akár több darabban is kivághatod.
 • Miután kivágtad a különböző darabokat, a késsel vagy akár egy hámozóval menj át még egyszer a vágásfelületeken, hogy szép, egyenletes vonalakat kapj.
 • Ha nem szeretnél „kalapot” a halloween töknek, akkor az alját is kivághatod – ilyenkor a kész tököt egyszerűen rá kell borítani a földre tett mécsesre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy megfelelő méretű és alakú halloween tök
 • filctoll
 • papír
 • éles kés
 • kanál
 • teamécses
 • egyéb díszítőeszközök (festék stb.)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig éles késsel dolgozzunk, de fokozottan ügyeljünk, nehogy elvágjuk a kezünket!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki