Hajat vágni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hajat vágni?

Haircut20140630.jpg

Akár rövid, akár hosszú a hajunk, hajvágásra mindenkinek szüksége van. Nemcsak az esztétikus külső miatt vesszük kezünkbe az ollót vagy megyünk el a fodrászhoz, hanem hajunk egészségének megőrzése érdekében is. Egy jó fodrászt nehéz saját magunknak pótolni, de a bátraknak adunk néhány instrukciót az otthoni hajvágáshoz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mielőtt nekiállnál a hajvágásnak, hajtípusodnak megfelelően meg kell tenned bizonyos előkészületeket. Különösen akkor kell odafigyelned, ha göndör vagy hullámos hajad van, akkor még az igazítás előtt érdemes a hajat kivasalni vagy szárítani, hogy egyenes legyen, ezután igazíthatod annak megfelelően, hogy hogyan szeretnéd levágni.
 2. Ekkor következik a beigazítás. Ha mindenhonnan ugyanannyit akarsz levágni, fogd a hajadat lófarokba, de vigyázz arra, hogy a copf ne legyen túlságosan szoros, a hajgumit pedig nagyjából a copf közepére rakd. Ezután mérd le, hogy mennyit szeretnél levágni a hajadból, és oda, ahol vágni fogsz, helyezz el még egy hajgumit. Végül fogd meg erősebben a copfot úgy, hogy a hajad ne csússzon szét, az ollóval pedig egy határozott mozdulattal vágd le a felesleget.
 3. Ha fokozatosan akarod vágni a frizurát, ennél, egy fokkal bonyolultabb a feladat. Az igazításkor fésüld ki a hajadat, majd a legfelső réteget válaszd le róla, fogj egy hajgumit, és a maradék hajat gumizd össze. Itt nem ollóra, hanem borotvára lesz szükséged - a kívánt hossznál megfogva egy-egy tincset húzd végig a borotvát a hajadon lefelé, és tincsenként haladva az egész hajadon haladj végig.
 4. A frufru vágásakor a hajat fésüld a homlokba, a többi tincset pedig tűzd fel. Ezután válaszd ketté a frufrut és tűzd hátra a felső részét, az alsó felet pedig mutató- és középső ujjad közé fogva, a szemöldök alatt vágd le az ollóval.
 5. Hajvágáskor érdemes a hajvégekre külön odafigyelni, mivel azok már néhány hét alatt igen könnyen lekezdhetnek töredezni, és a végén arra szorulunk, hogy fodrászhoz forduljunk a problémával. Tehát még akkor is érdemes a hajvégekből rendszeresen vágni, ha hajunkat egyébként növesztjük. Ezt háromféleképpen is megteheted:
  1. Az egyik megoldás, hogy előrehajolva egyenesre fésülöd a hajadat, majd az olló segítségével a megfelelő, előre meghatározott hosszig, a végektől kifelé, fokozatosan vágd. Javasolt, hogy a vágáshoz a tincseket a másik kezeddel húzd ki, időnként pedig egyenesedj fel, fésüld hátra a hajadat és ellenőrizd, hogy a kívánt hosszúságúra sikerült-e a vágás.
  2. A hajvégek igazítását végezheted fentről is, ekkor a hajadat be kell nedvesítened, majd egyenletesen a fejtetőre fésülnöd és összefognod, méghozzá egy hajgumival. Az így elkészített lófarkat húzd felfelé, vagy akár előrefelé is, ha a haj már túlságosan hosszú, és így vágj le egy keveset a végéből. Ha fokozatos, tépett hatású frizurát szeretnél így készíteni, a vágás előtt egyszerűen kicsit csavard meg a tincset.
  3. Végül a harmadik módszer a tarkónál található rövid, rendezetlen tincsek rendbe szedésére szolgál. Feladatod ekkor elsősorban az, hogy keríts két tükröt, és azokat úgy rendezd el, hogy hajvágás közben biztosan lásd, mit csinálsz éppen. A benedvesített hajat fésüld a füled mögé, majd fogj egy csipeszt, és tarkónál tűzd össze. A tincseket lassan, gondosan, nagy odafigyeléssel kezd el megrövidíteni, középről kifelé haladva.

[szerkesztés] Tippek

 • A hajat vizesen és szárazon egyaránt lehet vágni. Ha bevizezzük vágás előtt, az sok esetben praktikusabb lehet, mivel a szerteálló tincsek, hajszálak nem okoznak problémát, gond nélkül kézben tarthatóak. Vigyázni kell ugyanakkor arra, hogy a vizes haj mindig hosszabbnak tűnik. Különösen göndör haj esetén kell odafigyelni arra, hogy vágáskor mindig hosszabbra hagyjuk a hajat, mert így érhetjük el a megfelelő eredményt.
 • Ha a frufru vágásakor el akarod kerülni a "bilifrizurát", akkor az olló hegyével függőlegesen vágj a hajadba cikkcakkot, akár úgy, hogy vágás közben kicsit elemeled a homlokból a hajat. Ez abban segít, hogy a vágás lazább, fokozatosabb, így látványosabb legyen.
 • Ha fokozatosan vágnád a hajadat, először is fel kell mérned, ezt valóban megteheted-e. Vékony szálú haj esetén ugyanis, ha a haj már a vállad alá ér, nem ajánlott ezt a módszert alkalmazni - a hajadnak nem lesz ugyan baja tőle, ám esztétikailag nem lesz éppen tökéletes, mivel túlságosan ritkának fog majd tűnni az alsó réteg. A fej tetején ugyanakkor a vékony szálú hajat is bátran vághatod fokozatosra, itt éppen az ellenkező hatást érheted el, és hajad dúsabbnak látszhat a módszer segítségével. A legjobban akkor mutat a fokozatosan vágott vékony szálú haj, ha a legrövidebb fedő réteg 5 centiméternél nem rövidebb.
 • A tömör, sűrű, dús hajnak a rendszeres vágás igen jót tesz, mivel csökkenti annak súlyát. Ha fokozatosan vágod a hajadat, ügyelj arra, hogy vállig érő haj esetén a fokozatok a fül vonaláig érjenek, így jól mutató rugós tincsekbe állnak majd.
 • A fokozatosan vágott haj esztétikailag többféleképpen is kiemelhető. Az egyik módszer a melírcsíkok alkalmazása. Ezek állhatnak akár két-három különféle árnyalatból is, így még különlegesebb megjelenést kölcsönözhetnek a frizurának. A hajformázó hab vagy zselé alkalmazását szintén javasolják a szakemberek, mivel a fokozatosan vágott frizura hajlamos arra, hogy rendezetlenné, kócossá váljon. A fizura jellegét így ezekkel az anyagokkal emelheted ki.
 • A szárításhoz elegendő egy hagyományos, lapos sörtekefe is, általában nem kell körkefét használnod. A szárítási műveletet a fokozatos frizura esetében a hajtöveknél kezdd, a tincseket először az egyik, majd a másik oldalon megszárítva. Ezután elöl, végül hátul szárítsd meg a hajad! Így dús, puha és fényes hatású lesz.
 • Ha házilag vágod a hajadat, bármilyen módszert alkalmazz is, és bármilyen frizurát készítesz, néhány dologra kiemelten ügyelned kell, hogy még véletlenül se rontsd el az egészet. Az egyik ilyen, hogy a megfelelő rálátást mindig biztosítanod kell, akár több tükörrel és megfelelő fényviszonyokkal. Keress megfelelő, világos helyiséget, helyezz el kényelmes nagyságú tükröket a hajvágáshoz! Ha pedig vágsz, eleinte mindig kicsit vágj - inkább hagyd a hajat hosszabbra, és igazítsd később, hiszen ha rövidebbre veszed, már nem tudsz rajta igazítani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • olló
 • hajgumi
 • fésű
 • borotva
 • tükör

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus