HTML-ben képet beilleszteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell HTML-ben képet beilleszteni?

HTML kep.jpg
Számos megoldás létezik arra, hogy képet illesszünk be weboldalunkra. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen kódrészletet kell beilleszteni ahhoz, hogy képet jelenítsünk meg a honlapon.

[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsük el, hogy hogyan szeretnénk beilleszteni a képet!
  1. Egy link jelenjen meg az oldalon, és ha rákattintunk, nyíljon meg a kép.
  2. A kép önmagában jelenjen meg az oldalon.
  3. Egy kiskép jelenjen meg az oldalon, amire, ha rákattintunk, a nagy kép jelenik meg.
  4. A kép a háttérben jelenjen meg.
 2. Ha azt szeretnénk, hogy egy link jelenjen meg az oldalon, és ha rákattintunk, nyíljon meg a kép, a következő kódrészletet kell beillesztenünk: <a href=”Susan.jpg”>Susan</a>. Ebben az esetben a képnek fent kell lenni a szerveren Susan.jpg névvel ellátva. Ha ezt illesztjük be, akkor a Susan név fog megjelenni a szövegben linkesítve, amit, ha lekattintunk, megnyílik a Susan.jpg kép.
 3. Amennyiben csak a képet szeretnénk önmagában megjeleníteni az oldalon, a következő kódrészlettel tudjuk megtenni. <img src=”Susan.jpg” height=”680” width=”500” alt=”Susan B.”/> Ebben az esetben ugyanúgy a Susan.jpg kép fog megjelenni az oldalon, melynek ugyanazon a szerveren kell lennie, amelyen a weboldal is található. A height=’680” és a width=”500” pedig azt határozza meg, hogy 500 pixel széles és 680 pixel magas lesz a kép mérete az oldalon. Az alt= után írt szöveg pedig az lesz, ami abban az esetben olvasható, amennyiben a kép nem tud megjelenni valami oknál fogva.
 4. Ha szeretnénk, hogy egy kis kép jelenjen meg, amire, ha rákattintunk, megnyílik a nagy kép is, akkor a következő kódrészlet beszúrására lesz szükségünk. <a href=”Anna.jpg><img src=Anna_kicsi.jpg height=”80” width=”80” alt=”Anna”/> </a> Ebben az esetben az első Anna.jpg kép a nagy változat, ami akkor jelenik meg, ha a kicsire rákattintunk. Az Anna_kicsi.jpg pedig az a kép, ami alapból megjelenik az oldalon. A magassági és szélességi paraméterek, illetve a felirat, ami akkor jelenik meg, ha nem töltődik be a kép, a kis képhez tartozik. Természetesen ebben az esetben is mindkét képnek a szerveren kell lennie.
 5. Ha azt választjuk, hogy egy kép legyen a háttere a weboldalunknak, akkor azt a következőképpen adhatjuk meg: body{background-image:”part.jpg”;} a formázást tartalmazó kódrészletben. Ez esetben a part.jpg című kép lesz a forráskód body részében található szöveg háttere.

[szerkesztés] Tippek

 • A kép vízszintes és függőleges elhelyezését az align paranccsal lehet módosítani.
 • Hogyan ellenőrizhetjük, hogy helyes –e a megadott kód? A HTML Validator segítségével többféle módon is ellenőrizhetjük egy HTML kód helyességét.
  • Bemásoljuk a weboldal URL-jét, és az megmutatja a kódban lévő hibákat.
  • Ha még nincs kész az oldal, fájlként is feltölthetjük a kódot, a validator így is leellenőrzi.
  • Vagy egyszerűen csak másold be a kódrészletet, amit ellenőrizni szeretnél pl. egy felsorolást!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • számítógép
 • alap HTML ismeretek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden parancsot tiszta kisbetűvel kell megadni.
 • Minden taget be kell zárni, nem lehet befejezetlen tag a HTML kódban.
 • Nem lehetnek átfedések a tagekben: pl. <head> <title> </head> </title> - ha egy taget egy másikon belül nyitottunk meg, akkor be kell zárnunk, még mielőtt az először megkezdettet bezárnánk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell