Hőszigetelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hőszigetelni?

Hoszigeteles.jpg

Fontos, hogy a hőszigetelésre a házépítés vagy -felújítás során kiemelt figyelmet fordítsunk, mivel ezáltal nemcsak energiaszámlánkat csökkenthetjük, hanem egészségünket is óvhatjuk (pl. penészesedés elkerülése).

[szerkesztés] Lépések

 1. Az első lépés a ház feltérképezése. Tudnunk kell, hogy pontosan hol és hogyan kell majd hőszigetelnünk, amit azáltal állapíthatunk meg a legjobban, hogy házunkról szakember segítségével hőtérképet készíttetünk. A hőtérkép kiválóan képes megmutatni, a ház mely részei azok, ahol a legtöbb hőenergia távozik, azaz ahol a leginkább szükség volna a szigetelésre. Hőkamerát ma már kereskedelmi forgalomban is lehet kapni, a szakemberek azonban ezeket az – általában 10-15 ezer forintos áron kapható – készülékeket több okból sem ajánlják. A legfőbb az, hogy ezek a szerkezetek, a szakemberek által használtakkal ellentétben, csak egy-egy ponton, kisebb, behatárolt területeken képesek meghatározni a hőmérsékletet, a ház teljes felületéről nem tudnak átfogó képet adni, amely pedig az egész folyamatnak a lényege lenne.
 2. Ezután meg kell állapítanunk, hogy pontosan hová és milyen típusú hőszigetelést kell beszereznünk. Ez nem egyszerű művelet, hiszen más és másfajta szigetelések alkalmasak például a lábazat, a homlokzat vagy éppen a tető szigetelésére. Nem ez az egyetlen probléma, a beépítésre is figyelni kell, hiszen nem mindegy például az sem, hogy hogyan tudjuk a lapokat beépíteni, milyen szerkezetű, milyen idős, milyen statikai tulajdonságokkal rendelkezik az adott épület. Mindenképpen érdemes ennél a lépésnél is kikérni a szakemberek tanácsát, mivel a rosszul megválasztott anyag hosszú távon megbosszulhatja magát, és lehet, hogy nem csak nem térül meg a befektetés, de további költségekkel jár majd a hibák kijavítása.
 3. Vizsgáljuk meg, hogy ahol szigetelnünk kell, pontosan milyen anyagot kell majd hőszigetelnünk. Nem mindegy, hogy vasbetont, mészhomok téglát, ytongot vagy régebbi típusú téglákat vagy más típusú építőanyagot találunk, mivel bár a hőszigetelés típusa ilyen esetekben egyezhet, a vastagságuk mindenképpen különböző lesz ezen anyagok különböző hőáteresztési képességei miatt.
 4. Szerezzük be a szükséges szigetelést! Ez nem csak a szigetelőlapok megvásárlását jelenti, azokhoz meg kell vennünk a rögzítéshez szükséges dübeleket, hálót, ragasztóanyagot, vakolatot, illetve a homlokzat, tető vagy lábazat javításához, átalakításához szükséges eszközöket, szerszámokat és anyagokat. Mielőtt tehát nekiállunk a vásárlásnak, alaposan mérjük fel, mire lesz szükségünk, készítsünk listát és többször is ellenőrizzük azt.
 5. A tényleges hőszigetelésnél az első lépés mindig a felület előkészítése, amely igen nagy odafigyelést kíván meg. A felületet alkalmassá kell tennünk arra, hogy a szigetelést tökéletesen képes legyen megtartani, ne tegyen abban kárt, hiszen csak így garantálhatjuk, hogy hosszú évtizedeken keresztül szolgál majd minket, és nem lesz szükség rövid időn belül javításra. A kiálló részeket le kell vakarni, a málladozó, leváló részeket eltávolítani, a régi szigeteléstől, tapétától, vakolattól lehetőség szerint megszabadulni. Érdemes a felületet tapadóhíd felhordásával megerősíteni, így jobban fogja bírni a szigetelés súlyát. Mielőtt nekilátnánk a szigetelőlapok rögzítésének, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a felület teljesen tiszta, pormentes és száraz.
 6. Lábazat szigetelésekor az indítósíneket vágjuk méretre, majd ezt követően rögzítsük fel. Betonba általában körülbelül 80, téglába pedig 50 centiméter távolságban kell a síneket dübeleznünk, míg építési fa és OSB lemez esetén 40-50 centiméterenként facsavarral kell rögzítenünk azokat, legalább 2-3 centiméter mélyen.
 7. A szigetelőlapok rögzítésekor többféle ragasztót is használhatunk. Mindig ellenőrizzük, hogy az adott ragasztó a kiválasztott szigetelőanyaghoz és a felülethez megfelelő-e! A ragasztón szereplő utasításoknak megfelelően szükség esetén hígítsuk azt, keverjük ki, majd a megadott vastagságban hordjuk fel a falra rövid pihentetést követően. Ha ragasztjuk a szigetelőlapokat, nem szükséges azok teljes felületét bekenni, ügyelnünk kell azonban arra, hogy egyenlően osszuk el, az élekre pedig ne kerüljön a ragasztóból.
 8. A dübelezést végezhetjük hagyományos módszerrel, az EPS lapok rögzítése után, de újabb típusok esetében az is lehet, hogy a felület előkészítése után kell sort kerítenünk erre.
 9. Az szigetelőanyag védelme és esztétikusabbá tétele érdekében felhelyezhetünk élvédőket is. Ilyenkor a hálós élvédőt méretre szabva ragasztóval kell azt felillesztenünk a megfelelő helyekre.
 10. Végül be kell ágyaznunk a hálót. Először a ragasztót kell felkenni a megadott vastagságban, majd az üvegszövethálót fentről lefelé ráilleszteni a felületre és lesimítani, ügyelve a gyűrődések és a megrogyás kiküszöbölésére.
 11. Vakolás előtti alapozás - mielőtt nekiállnánk a frissen felhelyezett szigetelés vakolásának, a száraz, pormentes felületet kenjük be alapozófolyadékkal, az utasításoknak megfelelően. Ezt végezhetjük ecsettel, hengerfejjel vagy más, erre alkalmas eszközzel is.
 12. Az utolsó lépés a vakolás, amely egyrészt esztétikailag javít a fal megjelenésén, másrészt védi azt a különféle környezeti hatásoktól és így meghosszabbítja élettartamát. A vakolást csakis +5 °C feletti hőmérsékleten, végezzük, olyankor, amikor nem vagyunk kitéve csapadéknak, folyamatos erős napfénynek, szélnek stb.

[szerkesztés] Tippek

 • A legfontosabb, amire oda kell figyelnünk, hogy a szigetelőlapok felhelyezésekor soha ne maradjanak rések, illesztési hibák, mivel ilyenkor hőhíd jöhet létre, ami nem csak csökkenti a szigetelés hatékonyságát, de penész megjelenésével is járhat!
 • Szigetelést mindig csak száraz időben végezzünk! Amennyiben nedves, csapadékos időben állunk neki a folyamatnak, nem csak a szigetelés mehet tönkre, a rögzítés lehet nem megfelelő, de a szigetelés alatt megrekedő víz miatt rövid úton penész jelenhet meg, amely komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Esős időben soha, semmilyen körülmények között ne szigeteljünk, mert az minden esetben konraproduktív.
 • Nagyon figyeljünk oda arra, hogyan tároljuk a megvásárolt szigetelést, mielőtt rögzítenénk azt. Figyeljünk a termékleírásban foglaltakra és szakértői véleményt is kérhetünk. Aranyszabály, hogy a szigetelést semmiképpen se tároljuk se nedves helyen, se pedig úgy, hogy követlen napfénynek legyen kitéve, mivel ez nagyon komoly állagromlást idézhet elő.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus