Húsvéti nyuszit tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell húsvéti nyuszit tartani?

Nyuszi.png
Jó, ha tudjuk: a kedves húsvéti állatka nagyon sok fejfájást okozhat az embernek, ha a kelleténél tovább marad a lakásban. Akinek tehát nem engedik meg a körülményei, hogy örökbe fogadja a nyuszit, gondoskodjon róla, hogy legyen kinek továbbajándékozni az ünnep után.

[szerkesztés] Lépések

 1. Etessük nyúltáppal. A tenyésztőknek kifejlesztett nyúltáp tökéletesen megteszi, esetleg színesíthetjük étrendjét répával, karalábé- vagy káposztalevelekkel, kukoricadarával. Vigyázni kell, hogy ne egyen túl sok füvet, mert attól felfúvódik.
 2. Naponta adjunk neki friss vizet.
 3. Rendszeresen tisztítsuk a kuckóját. A legjobb, ha a szabad ég alatt tartjuk, és elkülönítünk neki egy sarkot a kertben. Kis zugában gond nélkül elvan. A nyulak szapora emésztése bizony bőven gondoskodik takarítanivalóról.
 4. Ha annyira szívünköz nőtt a nyuszi, hogy a lakásba is be akarjuk ereszteni, legjobb, ha előtte állatorvos is megvizsgálja, hogy nem hordoz-e betegségeket.
 5. Ha úgy döntünk, hogy mégsem kell a nyuszi, lehetőleg ne az erdő szélen hagyjuk magára: az alig párhetes, önellátáshoz nem szokott kisnyulak így halálra vannak ítélve. Inkább olyan helyre adjuk, ahol biztosak lehetünk benne, hogy gondozzák az állatot. A legjobb, ha visszavisszük oda, ahonnan vásároltuk - erről a lehetőségről legjobb előre egyeztetni a tenyésztővel. (Lásd még: Tippek) A Fővárosi Növény- és Állatkertben már nem fogadják be az elárvult nyuszikat, és bár több civil szervezet által fenntartott menhely is fogad be a szükséghelyzet miatt ilyenkor nyulakat, általában hely szűkében vannak, így nem garantált, hogy a mi kedvencünket is át tudják vállalni.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha gyermekeink ragaszkodnak a nyuszihoz, próbáljuk meg elmagyarázni, hogy nagy felelősség egy kis állatot tartani, és nem lehet csak úgy az ünnep után megszabadulni tőlük. Több helyen, így sok állatkertben van húsvétkor nyuszisimogatás, és örökbe is lehet fogadni őket. Ha úgy érezzük, nem tudnánk megfelelően gondját viselni a kis állatnak, inkább válasszuk ez utóbbi megoldást.
 • Vannak olyan nyúltenyésztők, akik húsvétkor "bérbe adják" a kisnyulakat. Mások visszaadják a nyuszi árának felét, ha az ünnepek elmúltával, egészségesen visszaszállítjuk az állatot. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a nyúlról hosszú távon is gondoskodni tudunk, eleve ilyen lehetőséget keressünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • nyúltáp
 • elkerített rész a nyuszinak
 • különféle zöldségek
 • friss ivóvíz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Olyan helyet alakítsunk ki a nyuszinak, ahol óvva van a macskák és egyéb ragadozók (pl. menyét) ellen. Legjobb, ha fedett helyet is készítünk számára, ami télen is véd a hideg ellen.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Evus, JViki, Kiscsillag