Hóláncot felszerelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hóláncot felszerelni?

Nem csak a sípályák közelében jön jól, de olykor a nagyobb magyarországi havazások alkalmával is érdemes hóláncot felszerelni az autó meghajtott kerekére. Így akár a téli gumi számára már leküzdhetetlen hóban is tudunk – igaz elég lassan - haladni.


[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz olyan hóláncot, ami megfelel az autód kerékméretének.
 2. Áll meg egy egyenes, lehetőleg sima felületű útszakaszon. Húzd be a kéziféket, kapcsold be a vészvillogót, viselj láthatósági mellényt.
 3. Fektesd le a hóláncot a meghajtott kerék elé. Nagyon fontos, hogy azt a kereked válaszd, amit a motor hajt (első vagy hátsókerék hajtás, négykerék hajtás esetén minden kerékre hóláncot kell feltenni). Ügyelj a hólánc helyes elhelyezésére, ezt a hólánc dobozán vagy dobozában található útmutatóban nézheted meg.
 4. A hólánc szerelési útmutatójában található leírás szerint vezesd át a hóláncot a kerék mögött, majd kapcsold össze a kerék mögötti kábelt. Ügyelj arra, hogy a lánc ne csavarodjon össze.
 5. Vezesd át a láncot a kerék elülső peremére (szintén az adott hólánc útmutatója szerint), majd ha sikerült egyenletesen elosztani a hóláncot a futófelületen, akkor kapcsold össze a lánc két végét a feszítő segítségével. Utóbbi lényegében nem csak összeköti a láncot, hanem - keresztbe kötve a lánc átellenes részével - meg is feszíti azt.
 6. A hólánc felszerelése után 50-100 méterrel mindenképpen ellenőrizd, hogy kellően feszes-e. Ha nagyon laza, akkor feszíts rajta: a lánc végét kapcsold át egy nagyobb feszességet biztosító láncszemre.


[szerkesztés] Tippek

 • Létezik automata feszítésű hólánc is, ez haladás közben magától megfeszül, így nincs szükség az állításra. Ettől függetlenül az első felhelyezés után 100 méterrel érdemes így is megállni és ellenőrizni, hogy minden rendben van-e.
 • A hólánc felhelyezése nem túl bonyolult, de nem árt, ha van némi gyakorlatod, ezért ne kritikus helyzetben próbáld meg először. Célszerű ősszel felfrissíteni az emlékeket, amikor még nincs havazás.
 • Használat után a hóláncot érdemes áttörölni és százat helyen tartani.
 • A hólánc mellett tarts egy védőkesztyűt, ezzel a szerelés is könnyebb és biztonságosabb, ráadásul a kezed sem fagy át a hidegben.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hajtott kerék méretének megfelelő hólánc-szett
 • Kesztyű
 • Némi gyakorlat, amit nem vészhelyzet esetén célszerű megszerezni


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Hólánccal felszerelt autóval a maximális sebesség 50 km/h, de érdemes ennél is lassabban hajtani!
 • Ha nincs hó az úton, azonnal vedd le a hóláncot, mert akár már rövid úton is teljesen tönkreteheti a láncot és a gumiabroncsot, de ha elpattan, akár a karosszérián és a futóműben is sérülést okoz.
 • Ha a hóláncot forgalmas helyen szereled fel, mindenképpen kövesd a KRESZ előírásait. Használj elakadásjelzőt, vészvillogót, láthatósági mellényt.
 • A hólánc nem a téligumit helyettesíti, hanem annak egy kiegészítője.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Hogyan kell felszerelni a kerékre a hóláncot?

[szerkesztés] Hólánc felrakása

[szerkesztés] Hólánc felszerelés

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell