Hó- és síkosságmentesíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hó- és síkosságmentesíteni?

Jegmentesiteni.jpg

A járdákra ráfagyó hó és jég balesetveszélyt jelent a gyalogosok számára, ezért az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlanhoz tartozó járda síkosságmentesítéséről szükség esetén akár naponta többször is. Aki ezt elmulasztja, akár 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható. Cikkünkben sorra vesszük, milyen lehetőségek vannak a járdák síkosságának megszüntetésére. Figyeljünk oda, hogy környezetkímélő megoldást válasszunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mechanikus tisztítás: fogjuk a hólapátot, és lapátoljuk el a havat, nem szégyen... Ráadásul a leginkább környezetkímélő megoldás, mely egyben jót tesz a kondíciónknak, s legalább friss levegőn tartózkodunk.
 2. Érdesítő anyagok: az érdesítő anyagokat olvadás után össze kell takarítani. Használhatunk homokot, sódert, zeolitot, hamut, faforgácsot, fűrészport.
 3. Jégmentesítők: amikor jégoldó anyagot választunk, az áron felül vizsgáljuk meg azokat oldatuk fagyáspontja, visszafagyási hajlama, tartóssága, oldási kapacitása és sebessége alapján. Figyeljünk oda a környezetvédelmi szempontokra!
  • Sózás: általában ez az egyik leggyakrabban alkalmazott síkosságmentesítő a kősó, használatát azonban mellőzzük, mivel súlyos károkat okoz a növényzetben, az ivóvízkészletekben, az autókon, házfalakon, utakon. Emellett a 346/2008. kormányrendelet előírja, hogy „…a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosságmentesítsére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti”.
  • Kalcium-klorid: alkalmas megelőző kezelésre, valamint utókezelésre is. Oldott állapotban kevésbé ártalmas a környezetre, és hatékonyabb, mint a só. Használata során kesztyű és védőszemüveg viselése ajánlott.
  • Útkáli: egyfajta környezetbarát műtrágya kálium-klorid, kalcium-klorid, magnézium-klorid és csekély nátrium-klorid tartalommal. Zeolittal keverve is kapható, így csúszásgátló is. Magyar fejlesztésű.
  • Zeo-Kal: kloridmentes, alacsony nitrogéntartalmú jégmentesítő, melynek bomlástermékei a mészkő (korróziógátló), a nitrogén (növényi tápanyag) és a zeolit (talajjavító). -15 Celsius fokig alkalmazható. Magyar fejlesztésű.
  • Vinasz: Győrben a szeszgyár melléktermékét, a vinaszt használják jégoldásra, mely olvadás után műtrágyaként viselkedik. Hátránya, hogy a világos cipőt megfogja a barnás színe, s kellemetlen szagot áraszt. -10 Celsius fokig megbízható.
  • Magnézium-klorid: környezetbarátabb, mint a nátrium-klorid.
  • Transheat: műtrágya alapú, ammónium- és nitráttartalma kockázatot jelent. Bár drágább, mint a só, hasonló hatásfok eléréséhez fajlagosan jóval kevesebb elég belőle. Magyar fejlesztésű.
  • Karbamid: nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog.
  • Kalcinol: műtrágya alapú folyékony jégmentesítő készítmény.

Jegmentesito anyagok.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A megelőző szórás sokkal hatékonyabb, mint az utólagos.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • hólapát és/vagy érdesítő anyagok és/vagy jégmentesítők.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni - ne használjunk kősót.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag