Hímes tojást festeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hímes tojást festeni húsvétra?

Husveti tojas.jpg
A hímes tojások festése régi hagyomány. Már az ókori Egyiptomban is tettek díszes tojásokat a sírokba, hazánkban pedig az avar kori leletekkel jelentek meg. Később a keresztény húsvéti ünnep szerves részévé vált az adott tájegységre jellemző motívumokkal díszített tojások ajándékozása. Ha szeretnéd őrizni ezt a hagyományt, számos módon festhetsz tojást. Az alábbiakban vázoljuk a legelterjedtebb hagyományos módszereket, de a lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt.

[szerkesztés] Lépések

 1. A tojást festés előtt minden esetben alaposan tisztítsd meg!
 2. Ezután fújd ki a tojásokat, vagy főzd őket keményre.

[szerkesztés] Viaszolás

Tobbszinu irott tojas.jpg
 1. Ehhez a tojások és a festőlé mellett írókára is szükséged lesz. Ilyet a hobbiboltokban lehet kapni, vagy használhatsz régi, kidobásra ítélt töltőtollat, esetleg hurkapálcát, de a hagyományos változatot is elkészítheted otthon:
  1. Egy kifogyott, belül réz borítású (pl. majonézes) tubusból vágj ki egy nagyjából 2x2 cm-es lapot. Alaposan tisztítsd meg, majd simítsd ki.
  2. Egyik végéhez tegyél egy tűt, majd tekerd fel, hogy a tű kihúzása után vékony kis csövet kapj.
  3. Hasítsd be egy hurkapálca végét, és illeszd bele a csövet.
  4. Szorosan tekerd körül cérnával, hogy biztosan álljon a helyén.
 2. Gyújts meg egy gyertyát vagy egy kis tégelyben melegíts fel méhviaszt.
 3. Az írókát mártsd bele a megolvadt viaszba, majd rajzolj mintákat a tojásra.
 4. Ügyelj arra, hogy a viasz ne folyjon szét, ne maszatold el a kezeddel!
 5. Ha elkészültél a díszítéssel, a tojást tedd a festékbe. Ahol viaszos, nem lesz színes.
 6. Amikor elkészültél, vedd ki a tojást egy papírtörlőre vagy szalvétára, és óvatosan szárítsd meg (ne dörzsöld, csak itasd fel róla a felesleges nedvességet).
 7. Ha többszínű tojást akarsz készíteni, a fentieket többször is megismételheted. A lényeg, hogy először mindig világos színt használj, később jöhetnek a sötétebb árnyalatok:
  1. Előbb viasszal vázold fel a mintát, majd fesd be világos színűre a tojást (pl. sárgára).
  2. Ezután viasszal fedd be a kívánt részeket, mondjuk a virág közepét, leveleit, majd tedd valamivel sötétebb festékbe, például piros színűbe.
  3. Száradás után azokat a területeket viaszozd be, amelyeket pirosan akarsz tartani (pl. a virág szirmait), majd sötét (kék vagy fekete) festékbe tedd a tojást.
 8. Az utolsó lépés a viasz eltávolítása: olvaszd fel a gyertya lángja felett (de ne tartsd túl közel, nehogy kormos legyen!), vagy hajszárító segítségével, és a folyékonnyá váló anyagot töröld le szalvétával. Esetleg késsel is lekaparhatod a viaszt, de ekkor ügyelj arra, hogy a tojást ne karcold meg.

[szerkesztés] Levélrátétes (berzselt) tojás

Berzselt tojas.jpg
 1. Gyűjts szép erezetű, cakkozott szélű kisebb leveleket, és alaposan mosd meg őket.
 2. Még nedvesen simíts egy vagy több levelet a tojásra.
 3. Vágj ki egy nagyobb darabot egy régi nejlonharisnyából, borítsd be vele a tojást és kösd össze a tetején úgy, hogy a harisnya rögzítse a levelet.
 4. Ezután tedd a festékbe a tojást.
 5. Ha elérte a megfelelő színárnyalatot, vedd ki a tojást, itasd fel róla a festéket, de még a végleges száradás előtt távolítsd el a harisnyát és a levélkét. Ha elég szoros volt a rögzítés, a festék nem folyt be a levél alá, így annak mintája, erezete látszik a tojás héján.

[szerkesztés] Maratott tojás

 1. Ebben az esetben először színezd be a tojást.
 2. A színes tojásra ecetbe (esetleg sósavba) mártott fogpiszkálóval rajzolhatsz mintát, mivel a sav lemarja a festéket.
 3. Mivel ez nem azonnal történik, egyszerre csak egy kisebb vonalat, pöttyöt rajzolj, és többször haladj át a felületen.
 4. Ha sok ecet kerül a tojásra, gyorsan itasd fel papírtörlővel.

[szerkesztés] Metszett vagy mosott tojás

Mosott tojas.jpg
 1. Az ecetes technológiát a viaszolással is kombinálhatod. Először a viaszolásnál leírtak szerint rajzolj a színes (vagy natúr színű) tojásra mintákat, fedd be, ahol színes felületet szeretnél.
 2. Ezután tedd erősen ecetes vízbe a tojást.
 3. Az ecet egy idő után hófehérre marja a tojáshéjat – a viasszal fedett részek azonban színesek maradnak. (Ez akár 4 órát is igénybe vehet, úgyhogy várj türelmesen!)
 4. Vedd ki a tojásokat, öblítsd le őket tiszta vízzel, majd szárítsd meg.
 5. A viaszolásnál leírt módon (olvasztással vagy kapargatással) távolítsd el a viaszt.

[szerkesztés] Karcolt tojás

Karcolt tojas.jpg
 1. Ebben az esetben is először meg kell festeni a tojást.
 2. A színes tojásra valamilyen éles, hegyes eszközzel (tű, bicska, szög, sliccer, de akár a hobbiboltokban kapható kaparó is jó) mintákat karcolunk.
 3. Minél vékonyabb az eszköz hegye, annál bonyolultabb mintákat lehet vele készíteni.

[szerkesztés] Tippek

 • A tojásfesték néha még a tárolásához használt edényt is megfogja, ha sokáig hagyod benne. Ezért olyan tégelyeket használj, amelyek könnyen tisztíthatók, nem sajnálod őket, és bőven elfér benne a tojás úgy, hogy a festőlé teljesen ellepi. Célszerű például néhány üres befőttesüveget vagy műanyag margarinos tégelyt használni. Műanyag edényből mindig vastagabb falút válassz, mert a vékonyabbak a forró festőlétől könnyen deformálódhatnak!
 • Természetes alapanyagokból is lehet tojásfestéket készíteni. Ehhez egy erős oldatot, teát kell belőlük készíteni úgy, hogy a szokásosnál hosszabb ideig (akár fél óráig) forraljuk a hozzávalókat. Ezután az oldatot le kell szűrni, majd a színes lébe helyezni a tojásokat. Néha tovább tart, amíg megfogják a tojás héját, de szép, természetes hatásuk van. Az alábbi színeket lehet természetes alapanyagokból elkészíteni:
  • Vörös: vöröshagyma (vigyázat: ha sokáig hagyod az oldatban a tojást, inkább vörösesbarna színt ad. Ha pirosabb színt szeretnél, érdemes keverni, például céklalével.)
  • Rózsaszín: csipkebogyó
  • Lila: lilahagyma
  • Bordó: cékla
  • Kék: vöröskáposzta vagy bodza
  • Sárga: narancshéj, kurkuma vagy az orbáncfű virága
  • Zöld: spenót, csalán vagy nyírfalevél
 • Az elkészült tojást dörzsöld át egy kis zsiradékkal (szalonnabőrrel vagy akár a margarin papírjával), így szép, csillogó lesz.
 • A fenti, hagyományos módszereken túl számos módon díszítheted még a tojásokat: festhetsz rájuk temperával, ragaszthatsz rájuk matricát vagy papírból kivágott mintákat, de akár csillámporos zselével is bekenheted őket.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha kisgyerek is van a közelben, válasszunk egyszerűbb technikákat! Bánjunk nagyon óvatosan a forró viasszal, az karcoláshoz használt éles szerszámokkal, a maratáshoz pedig inkább ecetet használjunk a sósav helyett!
 • Minél tovább hagyod a tojást a festőlében, annál sötétebb színt kap.
 • Ha nem természetes alapanyagokat használsz, mindig ellenőrizd a festék csomagolásán, hogy az azzal megfestett tojás fogyasztható-e!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • festőlé (ehhez szükséges természetes anyagok vagy tojásfesték)
 • viasz, gyertya
 • íróka
 • levelek
 • nejlonharisnya
 • ecet
 • papírtörlő, szalvéta

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki