Háztartási naplót vezetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell háztartási naplót vezetni?

Haztartasi naplo.jpg
A kérdést még pontosabban úgyis feltehetnénk, hogy miért kell háztartási naplót vezetni?

A válasz egyszerű: azért, hogy vagyoni gyarapodásunkat nyomon tudjuk követni. Pénzügyi tudatosságunk első lépése, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, mennyi a rendszeres bevételünk, és a kiadásunk. Ehhez viszont nélkülözhetetlen, hogy valamilyen formában erről nyilvántartást vezessünk. Ezáltal nemcsak megelőzzük a gyakori „Mi a csudára ment el már megint ennyi pénz” kérdéseket és családi szemrehányásokat, hanem bármilyen hihetetlennek tűnik, még spórolni is fogunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. A naplóvezetéssel nem kell megvárni az év első napját, bármikor elkezdhető.
 2. A napló első oldalán a jelenlegi vagyoni mérlegedet tüntesd fel kiinduló pontként.
 3. A vagyoni mérlegbe minden rendelkezésedre álló pénzügyi eszköz beletartozik, mint pl. folyószámla egyenleg, lekötött bankbetét, értékpapírok (befektetési jegy, államkötvény, kincstárjegy, részvények, stb), befektetési arany, életbiztosítások, lakástakarék, nyugdíjpénztár, egészségpénztár, stb. Elsőre bonyolultnak tűnik, de ha egyszer sikerült feltérképezned, később már nem fog gondot okozni.
 4. Ne feledkezz meg az esetleges hitelekről sem, sajnos ezek is beletartoznak a vagyoni mérlegbe, csak negatív előjellel.
 5. Készítsd el a naplód bevétel és állandó kiadás rovatát. A bevétel rovatba minden kerüljön bele, ami a családi kasszába befolyik. Az állandó kiadások jellemzően a rezsiköltségek (közös költség, energia költségek, vízdíj, telefon, előfizetési díjak, utazási költségek, biztosítások, hiteltörlesztések, stb.)
 6. A kiadásokat javasolom, hogy az alábbi bontásban tartsd nyilván: háztartás (ide tartoznak az élelmiszerek, vegyi áruk), ruházkodás, kultúra (könyvek, újságok, színház, mozi, stb.), szabadidő (pl. nyaralás, telelés), kozmetika, sport, gépkocsi. Ha állatbarát vagy, kis kedvenced is kapjon egy rovatot, és természetesen lesz egy vegyes kiadás rovatod is.
 7. Ha mindezzel elkészültél, nincs más hátra, rendszeresen, lehetőleg naponta jegyezd be a kiadásokat. Havonta egyszer összesítsd.
 8. Év végén készíts egy részletes listát, ahol rovatonként pontosan látod majd, mire ment el a pénzed, és a kezdő vagyoni mérleggel összevetve az sem lesz titok többé, mennyivel gyarapodott a vagyonod.

[szerkesztés] Tippek

 • Minden vásárlásnál tedd el a számlát, vagy írd fel a kiadást, mert nagyon gyorsan el fogod felejteni az összeget.
 • Eleinte naponta írj mindent, garantáltan nem vesz igénybe öt percnél többet.
 • Érdemes a hó végi összesítéseket közösen végezni a családdal, a gyerekek is lássák, hogy tudatosan bántok a pénzügyeitekkel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A napló formája lehet elektronikus, vagy akár egy kockás füzet is.
 • Amire a legnagyobb szükséged lesz, az az elhatározás és kitartás.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden kiadást és bevételt jegyezz be, a legapróbbakat is! A sok kicsi éves szinten tetemes summa lehet. (Gondolj bele, napi egy kávé 100 forintért éves szinten már 36.000 forint! )
 • Legyél kitartó! Ne add fel egy-két hónap után, még akkor sem, ha negatív lesz a hónap zárásod.
 • Tanulj meg pénzügyekben hosszabb távon gondolkodni, tervezni!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások