Gyorsan tanulni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell gyorsan tanulni?

Hogyan-kell-gyorsan-tanulni.jpg

A gyors tanulás egy olyan készség, amit sokan szeretnének elsajátítani. A hatékony tanulási módszerekkel nem csak az időt lehet optimalizálni, hanem a megszerzett tudást is hosszabb távon lehet megtartani. Íme néhány stratégia és módszer, amely segíthet ebben.


[szerkesztés] Lépések

 1. Aktív tanulás: Ne csak szimplán olvass vagy hallgass. Tegyél fel kérdéseket, készíts jegyzeteket, és magyarázd el az anyagot másoknak vagy akár magadnak is.
 2. Időben elosztott gyakorlás: Ne hagyatkozz az utolsó pillanatra. Osszd el a tanulási időt kisebb intervallumokra több napra vagy hétre elosztva.
 3. Variáció: Tanulj változatos forrásokból, és váltsd a tanulási technikákat. A változatosság fokozza az agy alkalmazkodóképességét.
 4. Pihenőidő: Az agy szüksége van pihenésre a tanulás között. Rövid szünetek beiktatása a tanulási periódusok között javíthatja az információk feldolgozását.
 5. Vizuális eszközök: Használj képeket, diagramokat és ábrákat. A vizuális segédeszközök elősegíthetik az információk megértését és megjegyzését.
 6. Elmagyarázás: Próbáld meg elmagyarázni az anyagot valakinek, aki nem ismeri azt. Ha képes vagy átadni a tudást, akkor valószínűleg jól megértetted.
 7. Kapcsolódások keresése: Próbáld meg összekötni az új információkat a már meglévő tudásoddal. A releváns kapcsolódások elősegítik az emlékezet megtartását.
 8. Pozitív hozzáállás: Légy nyitott és kíváncsi. A motiváció és az érdeklődés növelheti a tanulási sebességet.
 9. Környezet: Találd meg azt a helyet, ahol a legjobban tudsz tanulni. Van, akinek a csendes környezet a legideálisabb, míg másoknak egy kis háttérzene segíthet.
 10. Felülvizsgálat: Rendszeres ismétlés és áttekintés segíthet az információk hosszú távú emlékezetbe való áthelyezésében.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a fenti technikákat külön-külön alkalmazni. Válassz ki néhányat, és nézd meg, melyik működik a legjobban számodra.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jegyzetfüzet vagy digitális eszköz: a jegyzeteléshez.
 • Tanulás segítő alkalmazások: mint például Anki, Quizlet, stb.
 • Vizuális segédeszközök: pl. színes filctollak, posztit lapok.
 • Nyugodt környezet: ahova visszavonulhatsz tanuláshoz.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüld el a túlzott koffein bevitelt; rövid távon fokozhatja a koncentrációt, de hosszú távon kimerültséghez vezethet.
 • A kevés alvás negatívan befolyásolja az emlékezetet és a tanulási képességet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell