Gyorsan olvasni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell gyorsan olvasni?

Hogyan-kell-gyorsabban-olvasni.jpg

A gyorsolvasás készsége nélkülözhetetlen lehet a tanulásban, munkában, vagy akár a szabadidős olvasás során is. Ez a képesség segít abban, hogy rövidebb idő alatt több információt dolgozz fel. Itt van néhány lépés, amely segíthet fejleszteni a gyorsolvasási képességedet.

[szerkesztés] Lépések

 1. Felismerés és szemmozgás fejlesztése: A gyorsolvasás egyik alappillére a szemmozgásod hatékonyságának növelése, ami lehetővé teszi, hogy szélesebb szövegrészeket ölelj fel egyetlen pillantással, csökkentve ezzel az egyes szavakon való akadozást és az újraolvasás szükségességét. Ez a képesség jelentősen növelheti az olvasási sebességedet és javíthatja az információ feldolgozását.
  • Szemkövetési gyakorlatok: Kezdj egyszerű gyakorlatokkal, mint például a szemgolyóid mozgatása jobbra-balra, felfelé és lefelé anélkül, hogy a fejed mozgatnád. Ezt követően próbálj meg gyorsan átfutni egy szövegen, miközben csak a szemeidet mozgatod, és igyekezz minél több szót felölelni egyetlen pillantással.
  • Perifériás látás fejlesztése: Gyakorold a perifériás látásodat, amely segít abban, hogy szélesebb szöveget érzékelj, anélkül, hogy a szemeidet mozgatnád. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy gyorsabban észleld és dolgozd fel a szöveget olvasás közben.
 2. *Fókuszálás és relaxáció: A gyorsolvasás során fontos, hogy képes legyél gyorsan fókuszálni a szövegre, majd lazítani a szemeiden, hogy elkerüld a fáradtságot. Gyakorolj olyan technikákat, amelyek segítenek a szem relaxációjában és koncentrációjában, mint például a távolra nézés néhány másodpercig, mielőtt visszatérsz az olvasáshoz.
 3. *Folyamatos gyakorlás: A szemmozgás és a szövegfeldolgozás fejlesztése folyamatos gyakorlást igényel. Használj gyakorló szövegeket, és koncentrálj arra, hogy növeld a szavak és sorok felismerésének sebességét olvasás közben. Kezdd lassan, és fokozatosan gyorsíts, miközben arra törekszel, hogy javítsd a szövegértésedet is.
  • Ezek a gyakorlatok nem csak a gyorsolvasási képességedet fejlesztik, hanem hozzájárulnak a hatékonyabb információfeldolgozáshoz is, lehetővé téve, hogy több tartalmat sajátíts el rövidebb idő alatt.
 4. Kulcsszavakra koncentrálás: A szöveg olvasása során nem minden szó bír egyenlő jelentőséggel. A kulcsszavak és kulcskifejezések azok, amelyek a legtöbb információt hordozzák, és segítenek megragadni a szöveg lényegét. A gyorsolvasás során fontos, hogy képes legyél gyorsan azonosítani és fókuszálni ezekre a szavakra, miközben átsiklasz a kevésbé fontos részeken.
  • Kulcsszavak felismerése: Próbáld meg előre azonosítani a szövegben azokat a szavakat, amelyek valószínűleg kulcsfontosságúak lehetnek. Ez magában foglalhatja a címeket, alcímeket, kiemelt szavakat, vagy a bekezdések első és utolsó mondatait, amelyek gyakran összefoglalják a lényeget.
  • Gyakorlatok kulcsszavakra koncentráláshoz: Gyakorolj szövegek gyors áttekintését, ahol csak a kulcsszavakat keresed. Ez segíthet fejleszteni a képességedet arra, hogy gyorsan szűrj a lényegtelen információkon, és koncentrálj a fontos tartalomra.
  • Összefoglaló képesség fejlesztése: Miután áttekintetted a szöveget, és kiemelted a kulcsszavakat, próbálj meg egy rövid összefoglalót készíteni az olvasottakról. Ez nem csak a gyorsolvasási képességedet javítja, hanem a szövegértésedet és memóriádat is.
  • Szövegstruktúra megértése: A kulcsszavakra való koncentrálás hatékonyabb, ha megérted a szöveg általános struktúráját. Ismerd fel az bevezetőket, magyarázatokat, példákat és következtetéseket, mivel ez segíthet előre látni, hol találhatók a legfontosabb információk.
  • A kulcsszavakra való koncentrálás nem csak a gyorsolvasást segíti, hanem növeli az olvasott szöveg megértését is. Ez a technika különösen hasznos lehet tanulás és vizsgára készülés során, ahol a lényegre történő koncentrálás kulcsfontosságú.
 5. Visszafelé olvasás minimalizálása: Az olvasás során gyakori szokás, hogy az ember visszatér az előző sorokhoz vagy bekezdésekhez, ami jelentősen lelassíthatja az olvasási sebességet. A gyorsolvasás technikái között kiemelt helyen szerepel a visszafelé olvasás, vagyis az újraolvasás gyakoriságának csökkentése. Ennek elérése érdekében több módszer is létezik:
  • Megértésre való összpontosítás: Gyakorolj azon, hogy első olvasásra megértsd a szöveget. Ez magában foglalja, hogy több figyelmet fordítasz a szöveg kontextusára, előre olvasol a mondatokban, és próbálod összerakni a mondanivaló lényegét anélkül, hogy minden egyes szót részletesen elemeznél.
  • Előrejelzés gyakorlása: Mielőtt még elolvasnál egy szakaszt vagy bekezdést, próbáld meg előre látni, miről szólhat. Ez a technika segíthet abban, hogy jobban felkészülj az olvasottak megértésére, és csökkenti a visszaugrálás szükségességét.
  • Olvasási sebesség növelése: Ironikusan, de gyakran az olvasás sebességének növelése csökkentheti a visszaolvasás szükségességét, mivel kevesebb időt hagysz az agynak azon gondolkodni, hogy "vajon jól értettem-e azt?". Ez arra ösztönöz, hogy jobban koncentrálj az előtted lévő információra.
  • Gyakorlati technikák: Használj mutatóeszközt, mint például egy ceruzát vagy az ujjadat, hogy vezéreld a szemeidet az olvasás során. Mozgasd folyamatosan előre az eszközt a sorok mentén. Ez segít fenntartani az olvasás irányát és csökkenti a visszaugrást.
  • A visszafelé olvasás minimalizálása növeli az olvasási effektivitást és segít gyorsabban átszelni a szövegeket, miközben javítja a szöveg általános megértését. Ez a képesség különösen hasznos lehet nagy mennyiségű információ feldolgozása során, mint például tanulmányok, jelentések, vagy könyvek esetében.
 6. Gyakorlat és következetesség: A gyorsolvasás fejlesztése nem történik meg egyik napról a másikra. Ez a folyamat időt és elkötelezettséget igényel, valamint rendszeres gyakorlást, hogy javuljon az olvasási sebességed és a szöveg megértése.
  • Rendszeres gyakorlás: Szánj minden nap időt a gyorsolvasási technikák gyakorlására. Akár csak 10-15 perc naponta is elegendő lehet a kezdeti szakaszban. Válassz különböző típusú szövegeket – újságcikkeket, novellákat, tudományos jelentéseket –, hogy szélesítsd az olvasási készségeidet és alkalmazkodóképességedet.
  • Sebesség növelése: Kezdd az olvasást kényelmes tempóban, ami lehetővé teszi a teljes megértést, majd fokozatosan gyorsítsd fel az olvasási sebességedet. Ne aggódj, ha kezdetben csökken az értés mélysége; ahogy egyre többet gyakorolsz, a megértési képességed is javulni fog a magasabb sebességnél.
  • Kihívások és célok: Állíts be kis kihívásokat és célokat magadnak, például "Egy hét alatt kétszer gyorsabban olvasom el ezt a könyvet, mint általában." Ez segít fenntartani a motivációt és láthatóvá teszi a fejlődésedet.
  • Visszajelzés és kiértékelés: Értékeld rendszeresen a haladásodat. Használj olvasási sebességmérő eszközöket vagy alkalmazásokat, amelyek segítenek nyomon követni az olvasási sebességed és a szövegértésed változásait. A visszajelzés segít abban, hogy tisztában legyél a fejlődéseddel és szükség esetén módosíthass a gyakorlási módszereiden.
  • A gyorsolvasási képességed fejlesztése hosszú távú beruházás a saját személyes és szakmai fejlődésedbe. Az állandó gyakorlás és az új technikák kipróbálása lehetővé teszi, hogy hatékonyabban dolgozz fel információkat, javítva ezzel a tanulási és munkavégzési hatékonyságodat.
 7. Használj gyorsolvasási alkalmazásokat és eszközöket: A digitális kor számos innovatív eszközt és alkalmazást kínál, amelyek célja a gyorsolvasási készségek fejlesztése. Ezek az eszközök és alkalmazások különféle módszereket alkalmaznak az olvasási sebesség növelésére és a szövegértés javítására, így ideálisak a gyorsolvasás gyakorlásához és fejlesztéséhez.
  • Szemkövető alkalmazások: Ezek az alkalmazások segítenek javítani a szemmozgást és növelni a látómezőt, lehetővé téve több szó felismerését egyetlen pillantással. A szemkövetés gyakorlása hozzájárulhat a szövegen való gyorsabb haladáshoz.
  • Szóflash-alkalmazások: Bizonyos gyorsolvasási alkalmazások egyes szavakat vagy rövid frázisokat villantanak fel rövid időre, gyakorlva a gyors felismerést és feldolgozást. E#* Sebességállítási funkciók: Néhány alkalmazás lehetővé teszi az olvasási sebesség szabályozását, így fokozatosan növelheted a kihívást, amint javul az olvasási képességed. Ez segít megtalálni és fenntartani az ideális olvasási tempódat.
  • Progresszív olvasás: Bizonyos eszközök és technikák, mint a progresszív olvasás, segítenek a fókusz és koncentráció javításában azáltal, hogy szűkítik a szöveg látható részét, ezzel kényszerítve a szemet és az agyat, hogy gyorsabban dolgozzon fel minden információt.
  • Az ilyen típusú alkalmazások és eszközök rendszeres használata segíthet a gyorsolvasási készségeid fejlesztésében, javíthatja a koncentrációd, és segíthet abban, hogy hatékonyabban sajátítsd el a szövegek tartalmát. Az alkalmazások széles választéka különböző nehézségi szintekkel és gyakorlati lehetőségekkel kínál segítséget minden olvasó számára, a kezdőtől a haladóig.
 8. Olvasási stratégiák alkalmazása: Az olvasási stratégiák, mint például a skimming (felületes áttekintés) és a scanning (pontos keresés), kulcsfontosságúak lehetnek a gyorsolvasásban. Ezek a módszerek lehetővé teszik, hogy gyorsan azonosítsd és megértsd a szöveg lényegét anélkül, hogy minden egyes szót részletesen elolvasnál.
  • Skimming: A skimming technikája során gyorsan áttekinted a szöveget, hogy megszerezd az általános ötletet vagy a szöveg témáját. Ez magában foglalja a bevezető olvasását, a bekezdések első mondatainak figyelését, és az összefoglaló vagy következtetés részekre való összpontosítást. A skimming segít meghatározni, hogy egy szöveg érdemes-e részletesebb olvasásra, vagy hogy mely részeket érdemes alaposabban megvizsgálni.
  • Scanning: A scanning egy célzott olvasási módszer, amelyet akkor alkalmazunk, amikor konkrét információt keresünk a szövegben, mint például adatokat, neveket, dátumokat vagy definíciókat. Ez a technika magában foglalja a szöveg gyors átnézését az adott információk felkutatása céljából, anélkül, hogy a szöveg többi részét részletesen elolvasnánk.
  • Ezeknek a stratégiáknak az alkalmazása nemcsak a gyorsolvasási képességed javításában lehet segítségedre, hanem abban is, hogy hatékonyabban tudj információkat keresni és feldolgozni. A skimming és scanning gyakorlása növelheti az olvasási sebességedet, miközben javítja a szövegértésed és az információk kiválasztásának képességét.

[szerkesztés] Tippek

 • Kezdd kis lépésekben, és fokozatosan növeld az olvasási sebességed.
 • Válassz könnyebb olvasmányokat a gyorsolvasás gyakorlásának kezdeti szakaszában.
 • Ne feledkezz meg az értelmezés fontosságáról; a sebesség nem megy az értés rovására.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gyorsolvasási alkalmazások és online eszközök
 • Különféle nehézségű és hosszúságú szövegek a gyakorláshoz
 • Napi gyakorlási idő a rendszeres fejlődés érdekében

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ügyelj arra, hogy az olvasás sebessége ne menjen az értelmezés mélységének rovására.
 • A túlzott gyorsolvasás fáraszthatja a szemet, ezért fontos, hogy rendszeres szüneteket tarts.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell