Gyerekeket fényképezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gyerekeket fényképezni?

Gyerekek-fenykepezese.jpg
Ha a gyerekeket beállítjuk, akkor általában halálosan unalmas képeket kapunk róluk. A legjobb gyerekfotók többnyire akkor készülnek, amikor a gyerekek azzal vannak elfoglalva, hogy gyerekek legyenek. A leginkább kedvelt fotók azok, amik bemutatják, milyen is valójában az a gyerek. Persze nem minden fotósnak vagy fotózó szülőnek van ideje arra, hogy órákig a gyereke nyomában járjon. Ahhoz, hogy egy kis időt spóroljunk, mégis elfogadható, keretbe illő képeket kapjunk, javasoljuk, hogy olvasd el az alábbi lépéseket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezz előre! Gondold át, milyen lehetséges helyszín, háttér jöhet szóba, milyen pózban vagy tevékenység közben szeretnéd a fotót, milyen kellékek szükségesek. Olyan helyszínt válassz, ami nem vonja el a gyermek figyelmét rólad.
 2. Határozd meg, milyen gyereket fogsz fényképezni: egy szégyenlőset, vagy egy nyughatatlant? Egy magányosan játszót a játszótéren vagy éppen egy ott alvós buli párnacsatázóját? Vértezd fel magad az esetleges problémákra is, amivel szembe kerülhetsz, például hiperaktív gyerekek esetében.
 3. Barátkozz meg a gyerekekkel. Kerülj velük egy szemmagasságba. A gyerekek kényelmesebben fogják magukat a társaságodban érezni, ha nem tornyosulsz föléjük. Kérdezgesd őket, próbáld meg kissé megismerni őket. Ez segít nekik abban, hogy feloldódjanak és elfogadják a tanácsaidat.
 4. Ha van a kamerádnak „Gyerek és háziállat” módja, esetleg mozgás mód, akkor használd. Ez segíthet jobb felvételeket készíteni, mivel csökkenti a homályosságot, segít a gyorsabb képek készítésében.
 5. Légy te is gyerek. Vagy legalábbis engedd, hogy ők azok legyenek. Ne kényszerítsd őket kitalált pozíciókba, ami hosszú időt vesz igénybe, ráadásul nem lesz feltétlenül jó. Légy gyors és szórakoztató. Ne feledd, hogy a gyerekek, különösen a kisebbek, nem bírnak nyugton ülni hosszú ideig.
 6. Hagyd őket, hogy produkálják magukat, pofákat vágjanak vagy kissé lökött pózba vágják őket. Te is próbáld őket megnevettetni. Így előbb-utóbb megkapod azt a mosolyt, amit a szülők szeretnek látni a képeken.
  • Kérj egy aranyos fotót egy lökött fotóért cserébe. Kérd meg, hogy üljenek le, legyenek aranyosak, majd a következő képnél csinálhatnak, amit akarnak.
 7. Használj kellékeket. Ezek megragadják a gyerekek figyelmét, növelik az érdeklődésüket. Ha kell, beszélj erről a szülőkkel.
 8. Vesztegesd meg őket. Adhatsz cukorkát, valami kelléket, vagy megengedheted nekik, hogy a fényképezőgép kijelzőjén megnézzék a felvételeket.
 9. Próbálj meg őszinte felvételeket készíteni. Ha teheted, ne jelentsd be, hogy fényképeket fogsz csinálni róluk, inkább rejtőzz el. Csinálj olyan képeket, amelyeken szabadon nevetnek, mert azt hiszik, nem látják őket, vagy amint elmerülve vizsgálgatnak egy katicabogarat, esetleg szappanbuborékokat fújnak. Így valódi képeket kapsz.
 10. Szórakozz, őrülj meg! Sok lehetőség van arra, hogyan fényképezzünk szórakoztató módon gyerekeket. Mondd nekik, hogy játsszák el, hogy dinoszauruszok vagy éppen híres szupermodellek. Öltöztesd őket vicces ruhákba, kérdd meg őket, hogy vágjanak vicces képet. A lehetőségek száma korlátlan.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nem túl drága a géped, vagy a gyerekek már nagyobbak, óvatosan megmutathatod nekik a fényképező működését, és megengedheted nekik, hogy készítsenek ők is néhány képet. Vagy lesz néhány érdekes képed, vagy még jobban összebarátkozol velük – mindenképpen nyersz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fényképezőgép
 • kellékek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Használj lágy színeket, melyek a gyerekeket (szó szerint) jobb fényben tüntetik fel.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag